INDEX - HOME‎ > ‎

Concert- variétézaal "Wintergarten", Meir 65, Antwerpen

In 1910 kreeg de eigenaar Mathonet de toestemming om in de music-hall "Wintergarten" filmvoorstellingen te organiseren.  In 1920 heropende de Wintergarten als vaste cinema onder de naam van Coliseum. Mathonet zal de Wintergarten verlaten om in 1937 zijn concert variétézalen "Oud België" of "Ancienne Belgique" te openen.  

Een post- prentkaart van de Meir, richting Meirbrug. Deze foto werd gemaakt in 1912 ter gelegenheid van het blijde intrede van de Koninklijke familie.drie prent- postkaarten van de "Meirplaats" omstreeks de eerste wereldoorlog, met de gebouwen van warenhuis Leonhard Tietz op de achtergrond. 

Links Concert- variététheater Wintergarten.

 

December 1914, enkele maanden voordien was de eerste wereldoorlog uitgebroken.
 
Een advertentie in "Het Laatste Nieuws", 
een inzalmelactie 
"voor onze arme kleine zieken"
voor aankoop van Sinterklaas- , Kerst en Niuwjaarsgeschenken.

In de Wintergarten  werd een aanzienlijk bedrag van 52,45fr. ingezameld.  
Tijdens de eerste wereldoorlog werd  Paul Van Ostaijen klerk van het Antwerpse stadsbestuur. In zijn vrije tijd deed hij zich gelden als een opvallende verschijning. Als "dandy" flaneerde hij graag over De Keyserlei en frequenteerde menig café.  Hij stortte zich in het bloeiende nachtleven van de grauwe oorlogsstad. 

Hij bezocht de Wintergarten, een music-hall aan de Meir, keek naar de laatste films, zat tussen de Duitse militairen in concertzalen, experimenteerde met verdovende middelen, stortte zich in vluchtige liefdesaffaires en ging naar danslokalen en cafes, vooral naar Hulstkamp aan de De Keyserlei waar de stedelijke "boheme" zich verzamelde.   


foto Paul Van Ostaijen

In 1916 verscheen zijn debuut "Music-Hall", een bundel vol impressionistische, sentimentele verzen waarin hij het liederlijke leven in de grootstad en de kunstmatigheid van het variété verheerlijkte. Dronkaards en bedrogen minnaars zingen melancholische liedjes, een danseresje kweelt in het Spaans en kleppert met haar castagnetten. De mensen op straat horen het "getrappel" van vrolijke pianoklanken uit een open raam. Een harmonika snikt ergens in een achterbuurt. 

Het was ook in de "Wintergarten", dat hij bevriend raakte met de schilder Floris Jespers, cellist in het strijkorkestje van de "Wintergarten".

O
Een advertentie uit het Nieuwsblad, woensdag 9 maart 1917, de eerste wereldoorlog zit nog vast in de loopgraven, maar in Antwerpen gaan de "vermakelijkheden" verder.
In de Wintergarten op de Meir, zijn er dagelijks doorlopende vertoningen

spektakel- en Kinemaconcert.

Ook in de Koninklijke Nederlansche Schouwburt, de Scala, de Palatinat, de feestzaal van de Dierentuin, de Anvers Palace, de Odeon, de Folies Bergère zijn er "vermakelijkheden" geprogrammeerd.


Een post- prentkaart van de "Meirplaats", links vooraan de concert- variétézaal Wintergarten.

In 1920 heropende de Wintergarten als vaste cinemazaal onder de naam van Coliseum. 

In 1929 beheerde de NV Gerex cinema Coliseum, een bioscoop met 500 zitjes.  In de zaal werden veel Duitse films vertoond. Toen in 1935 Dhr J. Vanderheyden  "de Witte" draaide, kreeg de cinema Coliseum de première vertoning. 

De Meir in 1936, een foto uit het Stadsarchief. Achter het straatnaambord "Wappersstraat" de gevel van cinema Coloseum.Omstreeks 1959 werd de zaal gesloten en omgebouwd tot winkelpand.

Comments