Kunnallisvaaliteemani 2008 (sis. jälkikirjoituksen)

Haluan olla mukana ehdokkaana, jotta saisin mahdollisuuden vaikuttaa kuntamme asioihin jatkossa. Olen perussuomalaisten listoilla, sillä se on mielestäni ainoa oikea puolue. Perussuomaisten puolue keskittyy ajamaan pienten ihmisten asiaa, laittaen omat henkilökohtaiset intressit syrjään.

Lähellä sydäntäni ovat erityisesti koululaisten asiat. Oulunsalossa ainakin Pitkäkankaan ja Salonpään koulut ovat käyneet ahtaiksi. Salonpään koulusta on jopa jouduttu siirtämään kuudes luokka Pitkällekankaalle (ja todennäköisesti viides luokkakin siirtyy ensi vuonna Kirkonkylän kouluun). Suuria luokkakokoja on tällä hetkellä mahdotonta pienentää, koska siihen tarvittaisiin lisäneliöitä, joita ei siis nyt ole. Asiaan näyttäisi tulevan ehkä korjaus vasta vuonna 2011, jolloin Niemenrantaan kaavaillun koulun on määrä valmistua - ainakin osittain. Tämä Niemenrantataloksi nimetty koulu tulee koostumaan ainakin ala- ja yläasteesta. Tämän koulun valmistumista tulisi mahdollisuuksien mukaan kiirehtiä, sillä kuntamme tulisi voida pystyä takaamaan kuntalaisille kohtuulliset peruspalvelut siitä huolimatta, että väestöä houkutellaan tänne asumaan enenevässä määrin. Tämä kehitysmalli tietenkin alussa koituu kunnalle kalliiksi, mutta tuo jatkossa toivottuja veroeuroja. Lisäksi Oulunsalon kouluterveydenhuollossa on tarkistamisen paikka.

Lisäksi Hailuodontien liikenneturvallisuutta tulisi pikaisesti parantaa tekemällä jo luvattu alikulku - vai luvattiinkohan niitä useampikin?! Nyt järjestetyt koulukuljetukset Hailuodontien "väärällä" puolella asuville koululaisille eivät ole kaikin puolin enää toimivia puhumattakaan niiden kalliudesta kunnalle.

Myöskin Oulunsalon kunnan jatkuva - jo neljäs vuosi - negatiivinen talous huolestuttaa minua. Kunnassamme pitäisi alkaa priorisoida asioita. Kaikki turhat/epävarmat/ei-kiireelliset suunnitelmat tulisi haudata tai ainakin jäädyttää toistaiseksi. Tällainen - valitettavasti jo toteutus vaiheessa oleva - on esim. Oulunsalon lentokentän laajentaminen kansainväliseksi. Nyt jos koskaan täytyy ottaa kristallipallo kiltisti käteen ja katsoa tulevaisuuteen! Lentoliikenne ei tule tulevaisuudessa ainakaan lisääntymään pikemminkin vähenemään ilmastonmuutoksen myötä. (Mielipidekirjoitukseni kys. aiheesta Kalevassa 30.9.08) Mikä oikeuttaa yltiöpäiset hankkeet kunnassa, jossa ei ole varaa rakentaa sen kipeästi tarvitsemaa neljättä koulua?! Kova ja rahakas äänikö?! Yle uutisoi 7.10.08, että "Lähes 40 prosenttia kunnista harkitsee investointien lykkäämistä". Toivottavasti myös Oulunsalon kunta on vastannut myöntävästi tähän kyselyyn - tarkoittaen esim. lentokentän laajentamista, jotta esim. Niemenrannan koulu saadaan rakennetuksi ajoissa taloustilanteen entisestään huonontuessa. Kalevan (8.10.08) otsikko kertoo kaiken: "Oulunsalo luottaa ihmeelliseen Inspiriaan"... Täältä löytyy Inspirian hulppeat hankkeet. Eiköhän pitäisi ensin rakentaa Niemenrannan koulu, jonka jälkeen uusia veronmaksajia voidaan houkutella kuntaamme puhtain paperein, kun pystytään takaamaan heidän lapsilleen viihtyisät ja toimivat koulut?! Uusia asuntoja on turha rakentaa kunnankaan toimesta ennen kuin on kouluasiat kunnossa - kuka muuttaa kuntaan, joka on kuuluisa ahtaista kouluistaan?!

Olin 18.10.08 Oulunsalon kunnan järjestämässä "Oulunsalon tulevaisuus"-vaalipaneelissa (eli keskustan vaalipaneelissa :) ) kuuntelu/kysyjäoppilaana. Viesti oli selkeä: Oulunsalon kunnan talous on huonossa jamassa. Kuitenkin kysyttyäni Inspirian ja Niemenrannan koulun rakentamisen vastakkain asettelusta - oli vastaus selkeä: Inspiriaan ollaan jatkossakin valmiita satsaamaan, mutta Niemenrannan koulun rakentaminen suunnitellussa aikataulussa on vaakalaudalla. Voi, voi! Uteluni :) oli siis turhaa - asenne rahan käyttöön ei ole muuttunut - vielä... Huolestuttavaa paneelissa oli myös asenne, jonka mukaan ei saa kysyä kuka - valtuutetut vai virkamiehet - on vastuussa kunnan huonosta tilanteesta. Kenenkään ei siis edelleenkään tarvitse ottaa vastuuta. Kuka hoitaa omaa talouttaan yhtä huonosti kuin Oulunsalon kunta omaansa?! Jos ei ole rahaa edes ruokaan saatikka vaatteisiin, ei kukaan ostele esim. uutta autoa.

Mielestäni kuntaliitosselvitys pitäisi tehdä välittömästi, jotta tiedetään mistä oikeasti on kyse Oulunsalon kohdalla. Tämä asia ei spekuloinnilla kummene. Tosin kuntamme huono taloustilanne huomioonottaen on liitos edessä joko vapaaehtoisesti tai pakolla. Toinen vaihtoehto on kansanedustaja Erkki Pulliaisen yllä mainitussa vaalipaneelissa esittelemä kunnan konkurssi (LEX Karkkila), jossa kunta joutuu valtion huostaan.

Jälkikirjoitus heinäkuussa 2010:

Pääsin Oulunsalon kunnanvaltuustoon 148 äänellä ollen neljänneksi eniten ääniä saanut. Kiitos äänestäjilleni luottamuksesta! Lehtimainoksessani vaalien alla oli "Muutosenergiaa ja oikeudenmukaisuutta päätöksentekoon!". Suurista ajamistani hankkeista voin ilokseni todeta, että Niemenrannan koulua aletaan rakentamaan 2011 ja sen on määrä valmistua syksyksi 2012. Lisäksi lievällä painostuksella enemmistö kunnanvaltuutetuistamme päätti osallistua monikuntaliitosselvitykseen ja loppu on historiaa - nyt Oulunsalon kunta on päättänyt lähteä mukaan uuteen Ouluun. Oliko siinä tarpeeksi muutosenergiaa ;)