2. Ilmaiset ohjelmat ja palvelut

Sosiaalinen media: perustietoa ja vinkkejä oppimisympäristöhankkeiden toteuttajille

Etusivu 

1. Mitä on sosiaalinen media?

2. Ilmaiset ohjelmat ja palvelut

3. Verkostoituminen

4. Työvälineitä

4.1 Blogit

4.2 Wikit

4.3 Googlen työvälineet

4.4 Reaaliaikainen viestintä

4.5 Verkostoitumispalvelut

4.6 Informaation jakaminen

4.7 Informaation ohjailu

4.8 Ajanhallinta

4.9 Muita hyödyllisiä työvälineitä

5. Verkkoviestinnän taidot

5.1 Tietoturva

5.2 Netiketti

5.3 Tekijänoikeudet

5.4 Lähdekriittisyys

6. Sovellusideoita

Palaute sivun laatijalle

Ilmaisia, avoimia ja luotettavia – voiko olla totta? 

Miten voi olla olemassa ilmaisia ohjelmia ja verkkopalveluita? Eihän ilmaisia lounaitakaan ole.

Viime vuosina on eroteltu internetin ja siihen liittyvien ohjelmistojen ja palvelujen kaksi kehitysvaihetta: web 1.0 ja web 2.0. Eroa havainnollistaa perinteisen verkkosivun ja wikisivun vertailu: 

  • Perinteinen verkkosivu on tekijänsä hallinnoitavissa ja hallinnointiin käytetään usein maksullista ohjelmaa tai julkaisujärjestelmäpalvelua. Sivut sijaitsevat maksullisella palvelimella. 
  • Wikin voi perustaa avoimeen ja ilmaiseen palveluun ja perustajan lisäksi kuka tahansa voi muokata wikin sivuja jos perustaja niin haluaa.

Ilmaisuus perustuu yhdeltä osin avoimeen lähdekoodiin ja toiselta osin uusiin internetin liiketoimintamalleihin. 

Avoin lähdekoodi on julkisuudessa tullut tutuksi Linus Torvaldsin nerokkaana keinona kehittää Linux-käyttöjärjestelmää. Monet uusista ohjelmistoista ovat syntyneet innokkaiden asianharrastajien ja verkkoyhteisön yhteistyönä. 

Uudet liiketoiminnan mallit 

Maailmanlaajuinen markkina-alue tekee edullisista ja helposti jaeltavista lisäpalveluista tuottoisia. Esimerkiksi valokuvanjakopalvelu Flickr antaa jokaiselle kirjautuneelle käyttäjälle kuukausittain rajoitetun määrän ilmaista palvelintilaa uusien kuvien lataamiseen. Muutaman kymmenen euron hintainen lisäpalvelu muuttuu tuottoisaksi, kun asiakkaina ovat internetin käyttäjät kaikilla mantereilla.

Lisätietoja:

KenGuru-blogista: verkkotutkija Kari A. Hintikan ja Internetixin joukkueenjohtajan Ville Venäläisen haastattelu aiheesta: Avoimen sosiaalisen webin välineet opetuskäytössä

Tieken julkaisu Web 2.0 - johdatus internetin uusiin liiketoimintamahdollisuuksiin (Kari A. Hintikka, 2007), ladattavissa pdf-muodossa.

Tieken julkaisu Johdatus osallistumistalouteen - internetin uusia taloudellisia toimintaympäristöjä (Kari A. Hintikka, 2008), ladattavissa pdf-muodossa.

Palaute sivun laatijalle