5.1 Tietoturva

Sosiaalinen media: perustietoa ja vinkkejä oppimisympäristöhankkeiden toteuttajille

Etusivu 

1. Mitä on sosiaalinen media?

2. Ilmaiset ohjelmat ja palvelut

3. Verkostoituminen

4. Työvälineitä

4.1 Blogit

4.2 Wikit

4.3 Googlen työvälineet

4.4 Reaaliaikainen viestintä

4.5 Verkostoitumispalvelut

4.6 Informaation jakaminen

4.7 Informaation ohjailu

4.8 Ajanhallinta

4.9 Muita hyödyllisiä työvälineitä

5. Verkkoviestinnän taidot

5.1 Tietoturva

5.2 Netiketti

5.3 Tekijänoikeudet

5.4 Lähdekriittisyys

6. Sovellusideoita

Palaute sivun laatijalle

Koulutyössä tietoturva koskettaa opettajaa ja oppijoita monella tavalla.

 • On tärkeää turvata jokaisen henkilön yksityisyys niin, ettei ei-toivottua aineistoa joudu verkkoon. Tällaisia aineistoja ovat esimerkiksi henkilötiedot, käyttäjätunnukset ja salasanat sekä yksityiselämään liittyvät tiedot.
 • Tietoturvaan kuuluu se, ettei henkilö saa tahtomattaan verkosta ei-toivottavaa aineistoa, esimerkiksi tietokoneviruksia tai loukkaavaa sisältöä, kuten pornokuvia.
 • Kolmanneksi tietoturvaan kuuluu käyttäjän viisas toiminta niin, ettei hän levitä toisiin tietokoneisiin ja verkkopalveluihin vahingollista aineistoa.

Jokaisen internet-yhteydessä olevan tietokoneen suojaaminen viruksilta ja muilta haittaohjelmilta on tärkeää. Kouluissa ja työpaikoilla tästä huolehtii tietotekniikasta vastaava ylläpito. Kotikoneiden suojaaminen on tärkeää. Tallennusvälineet (levykkeet ja muistitikut) saattavat välittää haittakoodeja eteenpäin. Tuhoja voi tapahtua myös päivittämättömien ohjelmien välityksellä sähköpostin, pikaviestinnän ja tiedostojen jakamisen kautta. 

Vahingontekijät ovat aina askeleen edellä suojauksia, mutta perusriskien välttäminen on kohtuullisen helppo oppia.

 • Pidä salasanat vain itselläsi hyvässä tallessa. Vaihda niitä aika ajoin. Kehitä systeemi salasanojen muodostamiseen ja säilyttämiseen.
 • Muista varoa sähköpostin liitteitä ja linkkejä. Tutulta lähettäjältä tuleva outo viesti voi olla haittaohjelman tekosia.
 • Opettele tyhjentämään selaimen välimuisti, kun käytät julkisia tietokoneita.

Tietokone ja tallenteet voivat vaurioitua mekaanisesti. Sähköhäiriöt, kuumuus tai laitteeseen joutunut neste voivat tuhota tiedostoja. 

Pienet tallennusvälineet, kuten muistitikut hukkuvat helposti. Nimi ja yhteystiedot auttavat rehellistä löytäjää.

Tietokonetta ja tietoverkkoja on helppo syyttää epämääräisestä uhkasta. Arkijärjellä selviää hyvin pitkälle:

 • Suojaa koneesi ja tiedostosi. Pidä huolta ohjelmistojen päivityksistä.
 • Ota varmuuskopiot säännöllisesti ja talleta ne turvallisesti.
 • Opettele suojaamaan kriittiset tiedostot salasanalla tai salausohjelmalla.
 • Älä luovuta salasanojasi tai muita yksityistietojasi muille. Seuraa tietoturvatiedotteita ja opettele tunnistamaan yleiset uhkat. 
 • Toimi itse laillisesti verkossa ja noudata normaaleja käytöstapoja.

Älä käytä eri paikoissa samaa salasanaa. Valitettavasti jokaiseen käyttäjätunnukseen tulee liittää eri salasana, sillä ikävässä tapauksessa kaapattu salasana voi avata murtautujalle reitin myös muihin kohteisiin.

Älä koskaan anna salasanaasi kenellekään toiselle. Jos haluat esitellä tuttavallesi salasanan takana olevaa työtäsi, avaa ympäristö itse.

Vaihda salasana riittävän usein. Käytä muistisääntöjä. Jos joudut kirjoittamaan salasanan muistiin, käytä vain sinulle itsellesi avautuvaa salakirjoitusta. Salasanalla suljettu taulukko on hyvä tapa kerätä tunnuksia talteen (katso video-opastus).

Roskapostin välttäminen

 • Älä kirjoita sähköpostiosoitettasi verkkosivuille tai luo sähköpostilinkkiä, vaan käytä epäsuoria ilmauksia, kuten etunimi.sukunimi@osoite.fi tai taito.opettaja [at] osoite.fi.
 • Luo verkkolomakkeita varten kakkossähköposti, esimerkiksi Gmail, Luukku tai Hotmail.

Lisätietoja:

CERT-FI on Viestintävirastossa toimiva kansallinen tietoturvaviranomainen, jonka tehtävänä on tietoturvaloukkausten ennaltaehkäisy, havainnointi, ratkaisu sekä tietoturvauhkista tiedottaminen.

Kansalliset tietoturvatalkoot: Tietoturvaopas

Roskapostipaketti  on Liikenne- ja viestintäministeriön tuottama sivusto, jonka tarkoituksena on lisätä tietoisuutta roskaposti-ilmiöstä, sen aiheuttamista haitoista ja haittojen torjuntakeinoista. 

TIEKE ja Jukka Korpela: Tietoturvaa peruskäyttäjälle

VAHTI Valtiovarainministeriön alaisen Valtionhallinnon tietoturvallisuuden johtoryhmän tietoturvaohjeita.

Palaute sivun laatijalle