4.4 Reaaliaikainen viestintä

Sosiaalinen media: perustietoa ja vinkkejä oppimisympäristöhankkeiden toteuttajille

Etusivu 

1. Mitä on sosiaalinen media?

2. Ilmaiset ohjelmat ja palvelut

3. Verkostoituminen

4. Työvälineitä

4.1 Blogit

4.2 Wikit

4.3 Googlen työvälineet

4.4 Reaaliaikainen viestintä

4.5 Verkostoitumispalvelut

4.6 Informaation jakaminen

4.7 Informaation ohjailu

4.8 Ajanhallinta

4.9 Muita hyödyllisiä työvälineitä

5. Verkkoviestinnän taidot

5.1 Tietoturva

5.2 Netiketti

5.3 Tekijänoikeudet

5.4 Lähdekriittisyys

6. Sovellusideoita

Palaute sivun laatijalle

Ilmaisia kuvapuheluita?

Laajakaistayhteydet ovat tehneet tieteiselokuvien kuvitelmista totta. Verkkoviestintä voi parhaimmillaan olla hyvin lähellä kasvokkaisviestintää, kun mukana on näköyhteys. Hyvä äänenlaatu parantaa myös läheisyyden tunnetta.

Verkkopuheluita nimitetään IP-puheluiksi (IP = Internet Protocol) tai lyhenteellä VoIP (Voice over IP). Tunnetuin verkkopuhelusovelluksista on Skype, jossa kuvayhteys on mahdollista muodostaa kahden osapuolen välille, mutta pelkkään äänipuheluun voi osallistua suurempi ryhmä.

Kun ryhmä on keskenään tuttu, lyhyitä työpalavereita ja suunnitteluprosessiin liittyviä tapaamisia voidaan hyvin korvata IP-puhelulla.

Pikaviestintä eli chat

Nuorison mesettäminen eli Messenger-ohjelmalla tapahtuva tekstipohjainen verkkojuttelu on luonut pikaviestinnälle viihteellisen maineen.

Pikaviestintä sopii kuitenkin erittäin hyvin myös eri työpisteissä olevien henkilöitten väliseen kommunikointiin. Lyhyiden kysymysten, vastausten ja tiedoksianteojen välittäminen pikaviestinnällä vähentää sähköpostikuormaa. Pikaviestinnästä karsiutuvat pois myös puheluihin liittyvät muodollisuudet ja rupattelu.

Live@edu

Microsoft tarjoaa Suomen kouluille sovitetun Live@edu-palvelukokonaisuuden, johon kuuluva Live Messenger sisältää tekstiviestinnän sekä puhe- ja kuvayhteyden. Jos käytössä on Office Communicator Server, voidaan pitää myös useamman pisteen välisiä webbikokouksia ja videoneuvotteluita. Lisätietoja Live@edu-ohjelmasta.

Viestinnän muotojen rajat hämärtyvät

IP-puheluohjelmissa on mahdollisuus pikaviestintään. Monilla pikaviestintäohjelmilla voi puhua ääneen ja useissa on myös mahdollisuus kuvayhteyteen. Sähköpostiohjelmaan integroituu pikaviestintä ja puhemahdollisuus.

Kaikissa reaaliaikaisen viestinnän muodoissa on yhteistä se, että omaan henkilöhakemistoon kerätään kontakteja, joiden läsnäolo verkossa näkyy kontaktihakemistosta. Myös oman tilan voi ilmoittaa symboleilla tai väreillä.

Alla on kuva Gmailiin integroidusta Google Talk -palvelusta. Oman tilan voi ilmoittaa kontakteilleen värikoodilla ja lyhyellä selitteellä. Verkossa olevien kontaktien läsnäolo näkyy värisymboleilla, vihreä on läsnä, harmaa ei ole läsnä.

Etäkonferensseja

Reaaliaikaisen viestinnän ohjelmat ja palvelut monipuolistuvat niin, että pienimuotoisia videokonferensseja voi järjestää jo ilmaisohjelmilla. Videokonferenssiyhteyteen kuuluu ohjelmistosta riippuen ääni- ja kuvayhteyden lisäksi mm. chat, esitystyöväline ja työpöydän jakaminen.

Webkonferenssin järjestämiseen sopivia reaaliaikaisen viestinnän ilmaisohjelmia

Tietoturva

IP-puheluiden ja pikaviestinnän kohdalla on aina tärkeää muistaa tietoturva ja salasanojen turvallinen käyttö. Koneelle asennettavat ohjelmat on myös päivitettävä aika ajoin. Ohjelmat muistuttavat yleensä itse päivitystarpeesta. Katso lisää 5.1 Tietoturva.

Tunnettuja pikaviestintäohjelmia


Palaute sivun laatijalle