4.7 Informaation ohjailu

Sosiaalinen media: perustietoa ja vinkkejä oppimisympäristöhankkeiden toteuttajille

Etusivu 

1. Mitä on sosiaalinen media?

2. Ilmaiset ohjelmat ja palvelut

3. Verkostoituminen

4. Työvälineitä

4.1 Blogit

4.2 Wikit

4.3 Googlen työvälineet

4.4 Reaaliaikainen viestintä

4.5 Verkostoitumispalvelut

4.6 Informaation jakaminen

4.7 Informaation ohjailu

4.8 Ajanhallinta

4.9 Muita hyödyllisiä työvälineitä

5. Verkkoviestinnän taidot

5.1 Tietoturva

5.2 Netiketti

5.3 Tekijänoikeudet

5.4 Lähdekriittisyys

6. Sovellusideoita

Palaute sivun laatijalle

Aiemmin uutissivua, blogia tai muuta säännöllisesti päivitettävää verkkosivua seuraavan piti käydä kyseisellä sivulla kurkistamassa, onko uusia juttuja ilmestynyt. Nyt otsikkosyötteen avulla tieto uusista merkinnöistä tulee lukijan haluamaan paikkaan aivan kuin tilattu lehti omaan postilaatikkoon.

Informaatiovirtoja automaattisesti haluttuun kohteeseen

Otsikkosyötteiden seuraaminen tapahtuu joko selaimeen tai sähköpostiohjelmaan integroidun lukijaohjelman, erillisen lukijaohjelman tai webtyöpöydälle asennetun lisäohjelman avulla. Syötteitä voi ohjata myös verkkosivuilta toiselle. Moniin oppimisympäristöihin, blogeihin tai wikeihin voi upottaa uutisvirtoja tai linkkilistoja otsikkosyötteenä.

Otsikkosyöte on vielä uusi tulokas kielenkäytössämme ja sillä on edelleen useita nimiä: uutissyöte, verkkosyöte, feed, RSS-syöte (RSS viittaa sanoihin Really Simple Syndication).

Uusimmat selaimet tunnistavat sivut, joilta otsikkosyötteitä voi tilata. Syötteen symboliksi on vakiintunut oranssi merkki. Lukijaohjelmia ja -palveluita löytyy ilmaiseksi verkosta. Suosittu lukijaohjelma on esimerkiksi Google Reader.

 

RSS vähentää lukijan kuormaa

Lukijaohjelmat ja -palvelut hakevat vain ne syötteet, jotka lukija itse on tilannut eli otsikkosyötteinä ei tule roskapostia. Syöte sisältää linkin, jonka avulla pääsee nopeasti jutun alkuperäiselle sivulle. Syötteen voi tilata ohjelmasta ja palvelusta riippuen eri muodoissa, joko pelkkinä otsikoina, pelkkänä tekstinä, lyhyenä tekstikatkelmana tai HTML-muodossa. Tietoturvan kannalta pelkkä otsikko tai pelkkä teksti ovat suositeltavia. Uutissyötetekniikalla voi tekstin lisäksi ohjata myös mediatiedostoja (ääntä, kuvia, videoita).

YLE:n uutisten sivulta selain tunnistaa otsikkosyötteet. Sivulta löytyy myös linkki YLE:n tarjoamien syötteiden sivulle, jossa on myös opastusta otsikkosyötetekniikan käyttöön. 

Otsikkosyötteitä voi ohjata esimerkiksi omalle virtuaaliselle työpöydälleen, esimerkiksi iGoogleen. Esimerkiksi YLE:n pääuutisten tuoreimmat otsikot päivittyvät sivulle automaattisesti, kun ne on kerran ohjattu tulemaan.

 

Suodata, koosta ja upota

Informaation jakopalveluista on mahdollista saada toisaalle upotettava koodi (englanniksi embedding, ks. 4.6. Informaation jakaminen). Luokiteltuja sisältöjä voidaan myös suodattaa halutuista lähteistä ja koostaa suodatetusta sisällöstä oma sisältövirta (englanniksi mashup). Näin esimerkiksi tiettyyn teemaan keskittyneet verkkosivut pysyvät ajan tasalla ilman erillistä päivittämistä.

Erilaiset pienoisohjelmat ja koodit (webapplication, API, widget, gadget) liittävät sisältöjä yhteen ja siirtävät niitä paikasta toiseen, myös mobiililaitteille. Informaation ohjailu internetissä lisääntyy. Oleellisen tiedon etsiminen turhauttaa ja vie paljon aikaa.

Kätevä esimerkki huomaamattomasta ja helposti toimivasta informaation ohjaamisesta on sosiaalisten kirjanmerkkien ohjaaminen ryhmän verkkosivulle. Linkit on talletettu del-isio.us-palveluun, josta noudettu koodi välittää tietyllä leimalla varustetut linkit oikeaan paikkaan. Etuna on kaikkien linkkien hallinnointi yhdessä paikassa sekä ryhmätyön mahdollisuudet.

Vinkkiverkko-hankkeen linkkisivu

Palaute sivun laatijalle