4.6 Informaation jakaminen

Sosiaalinen media: perustietoa ja vinkkejä oppimisympäristöhankkeiden toteuttajille

Etusivu 

1. Mitä on sosiaalinen media?

2. Ilmaiset ohjelmat ja palvelut

3. Verkostoituminen

4. Työvälineitä

4.1 Blogit

4.2 Wikit

4.3 Googlen työvälineet

4.4 Reaaliaikainen viestintä

4.5 Verkostoitumispalvelut

4.6 Informaation jakaminen

4.7 Informaation ohjailu

4.8 Ajanhallinta

4.9 Muita hyödyllisiä työvälineitä

5. Verkkoviestinnän taidot

5.1 Tietoturva

5.2 Netiketti

5.3 Tekijänoikeudet

5.4 Lähdekriittisyys

6. Sovellusideoita

Palaute sivun laatijalle

Perinteisillä verkkosivuilla kuvia, videoita, musiikkia ja muita tiedostoja välitettiin sivuilla kävijöille lataamalla tiedostot omalle palvelimelle. Tiedostoon luotiin linkki ja linkillä saatettiin viitata tiedostoon myös muilta verkkosivuilta.

Tallenna verkkopalveluun, kopioi koodi ja upota sisältö toisaalle 

Nyt erilaisen informaation jakamiseen on tarjolla monipuolisia ja helppokäyttöisiä palveluita, jotka sisältävät myös mahdollisuuden erimuotoiseen yhteistyöhön tuttavien kanssa.

Tyypillistä informaationjakopalveluille on, että niiden kautta saa helposti luotua koodin, jonka voi upottaa haluamiinsa paikkoihin. 

Alla on esimerkki verkossa jaetuista kuvista koostetusta digitaalisesta herbaariosta.

Ja näin herbaario syntyi:

  1. Esityksessä olevat kuvat talletettiin alunperin  Flickr-kuvanjakopalveluun
  2. Sieltä ne noudettiin kuvaesityksen koostamissivulle, Slide-palveluun, joka opastaa muutaman vaiheen kautta kuvaesityksen luomiseen. 
  3. Slide-sivulta saatu koodi lisättiin tälle verkkosivulle.
  4. Kuvakoosteen saa ohjattua myös suoraan Slide-palvelusta omaan blogiin tai verkostoitumissivulle.

Tallettamisen ja jakamisen lisäksi vuorovaikutusta 

Informaation jakopalveluihin liittyy yleensä mahdollisuus antaa palautetta, lähettää tekijälle viestejä, lisätä kiinnostava kohde omiin suosikkeihin, antaa tähtiä tai muita suosituspisteitä hyville kohteille, lähettää löydös sähköpostina kaverille sekä usein myös noukkia upotettava koodi omalle verkkosivulle.

Useissa palveluissa on myös mahdollisuus perustaa omia ryhmiä ja verkostoitua. 

Miksi jakaa?

Palvelut sopivat informaation säilömiseen ja luokitteluun. Valokuvat ovat esimerkiksi mainio keino dokumentoida jotakin prosessia. Päivämäärän lisäksi kuviin voidaan lisätä selostuksia ja vaikkapa maantieteellinen paikkaleima. (Huomio: Henkilöiden kuvaamisessa on syytä olla pidättyväinen, vaikka julkisissa paikoissa kuvaaminen ja kuvien julkaiseminen ovat sallittuja.) 

Ne ihmiset, jotka jakavat löytöjään ja tuotoksiaan verkon kautta muille, kokevat hyötyvänsä vähintään saman verran, kuin antavat itse. Omien tuotosten jakaminen voi tuottaa myös iloa. Usein pelotellaan tekijänoikeuksilla ja niiden menettämisellä. Katso lisää 5.3 Tekijänoikeudet.

Harva harrastelija pääsee koskaan tekemään edes pientä tiliä valokuvillaan. Sen sijaan jakamalla syntyneet verkostot saattavat poikia hyviä yhteistyösuhteita. Ja sopii muistaa, että verkossa pätevät tekijänoikeussäädökset aivan samalla tavalla kuin muissakin ympäristöissä.

Open source ja hakkerietiikka ovat hyvin läheistä sukua vanhan ajan talkoohengelle. Yhteistyöllä kaikki voittavat.

Luokittelu auttaa löytämään sisältöjä

Erilaisen informaation myöhempää löytämistä helpottavat luokittelu- tai tunnistesanat (englanniksi käytetään termiä tag, tagging). Näistä verkkosisältöjen luokitteluisanoista muodostuu hakemistoja/sanastoja (folksonomy), joita visualisoidaan hakusanapilvillä (tag cloud). Niissä keskimääräistä useammin merkinnän saanut asiasana näytetään suurempana kuin vähemmän merkintöjä saanut. Alla Del.icio.us-verkkopalvelun yleisimmistä luokittelusanoista muodostunut pilvi (jokainen sana toimii linkkinä).


Muutamia tutustumisen arvoisia informaation jakopalveluita.


Sosiaaliset kirjanmerkit

Toimii, kuten omalle koneelle tapahtuva kirjanmerkkien (suosikit, bookmarks) tallentaminen, paitsi, että kirjanmerkit tallentuvat verkkoon ja ovat tavoitettavissa miltä tahansa internet-yhteydessä olevalta koneelta. Kirjanmerkkejä voi myös jakaa tuttavien kanssa ja niistä voi muodostaa linkkilistoja tai hakusanapilviä (ks. tag cloud).

Del.icio-us

Suuri määrä muita vastaavia löytyy verkosta:

Esitysten jakaminen 

SlideShare

Kuvanjakopalvelut

Flickr (myös videoitten jakoon)

Picasa

Videonjakopalvelut

YourTube

TeachersTube

Google Video

Blip.tv

Palaute sivun laatijalle