Anja Hinkkanen
ANJA HINKKANEN (ent.Linna, os.Alanaatu)
dir.mus.
Vuosi 2022. Pandemian hellitessä, kuoroharjoitukset alkoivat. Vuosaaren kirkossa sain toteuttaa Yhteisvastuukonsertin, jossa esiintyivät Vuosaaren Musiikkikoulun Näppärit ja uusmaalainen Shaika Balalaika-ryhmä. Kirkko oli täynnä . Kaustisen festivaaleilla oli tunnelmaa. Sain juontaa soittosalia ja pelimannitaloa. Lokakuussa tuotin Vuosaaren kirkkoon KANSANMUSIIKKIKONSERTIN, esiintyjinä Pohjola Project ja Spelarit. Joulukuussa on taas Vuosaaren Merimieskirkossa Kauneimmat Joululaulut konsertit. Puuhaa siis riittää. Toimin edelleen Vuosaaren kirkon vapaaehtoisena sekä seurakuntaneuvostossa. Kansanmusiikkiliiton hallitus ja toimitusavustajana Kansanmusiikkilehdessä ovat elämän suolaa.
Muutama matkakin on toteutunut!
VUOSI 2021 on jatkunut maailmanlaajuisen pandemian kourissa. Kaikki harrastukset ovat jäissä tahi hoidetan digitaalisesti. Samuelin Poloneesi Helsingissä hoidettiin virtullisesti 13.-14.3. 2021. Konsertti Ritarihuoneelta kokosi 2200 katsojaa. Minulla oli ilo juontaa tapahtuma.
Katsotaanpa , miten vuosi jatkuu!
TARINAA ANJASTA 2020
Alkanut vuosi on minulle JUHLAVUOSI. Monenlaisia kymmeniä on kiva juhlia. Olen toiminut nyt 40 vuotta ohjaajana kansanperinnettä, lasten kulttuuria ja kansanmusiikkia harrastavissa ryhmissä. Tietysti myös järjestötyö ollut mukana. kuvioissa . 30 vuotta Oriveden kursseilla on tuonut valtavasti rikkautta elämään ja ystäviä. Aktiivi toiminta Vuosaaressa on jatkumoa Marjaniemen ja työelämän monille toimille.
Tämä vuosi 2020 on pandemia- vuosi. Kaikki tärkeät tapahtumat omassakin elämässäni PERUTAAN. Suunniteltu kansanmusiikkikonsertti toteutetaan joskus ?
Siksipä 27.6. juhlapäivänä on avoimet ovet Poijutie 26 ovi 13 kakkukahvien merkeissä . Noudatamme ohjeiden mukaan turvallisuutta! tervetuloa ystävät klo 15 - 20 välillä !
Asun Rastilassa Vartiokylänlahden rannalla. Luonto on minulle tärkeä asia!
Muutin Marjaniemestä Vuosaareen keväällä 2003 .Olen asunut aiemminkin Vuosaaressa , asuntosäästäjänä jo 1960-luvulla . Vuosaari on kasvanut valtavasti, mutta pidän kaupunginosaani hienona ja yhteisöllisenä asuinalueena. Vuonna 2016 Vuosaari täytti kaupunginosana 50 vuotta. Samoin Vuosaari-Seuralle tuli 50 vuotta täyteen.
Ainokaiseni Vesa Linna , kirjailija ja valokuvaaja julkisti 2019 toisen kirjansa Rakkaudesta musiikkiin.
HARRASTUKSISTANI
Kaupunginosayhdistystoiminta on yksi harrastuksistani. Marjaniemi Seuran puheenjohtajana toimin yli 10 vuotta. Vuosaari-Seuran puheenjohtajana toimin peräti kuusi vuotta.
1.1.2017 Vuosaari Seuran puheenjohtajuus päättyi. Sydäntäni lähellä on erityisesti kulttuuri.
Olen ollut tekemässä Vuosaaren kaupunkipolkuja ja toimin mielelläni kaupunkioppaana Vuosaaressa!
Itä- Helsingin Kulttuuriviikot tarvitsivat vielä osaamistani vuonna 2017! Nyt odotan osallistuvan budjetoinnin päätöksiä kulttuurityön jatkamiseksi.
Kirjani Asukasvaikuttamista ja kulttuuritoimintaa itäisessä Helsingissä vuosina 1985-2009 tuli painosta 15.03. 2009 .
Olen ollut tuottamassa It-Helsingin Kulttuuriviikkoja alusta lähtien vuodesta 1985.
Suuria projekteja on mahtunut menneisiin vuosiin:
Vuoden 2015 haastavin projekti oli Upea Uusimaa"Kuninkaantiellä Lohjalta Loviisaan" työryhmä vetäjänä ja tapahtumien tuottajana. Lähes 250 esiintyjää kaustisen festivaaliareenalla 10.7. oli elämys. Esitys nähtiin myös 10.10. Stoassa
Aleksin Syyssoitossa.
Vuonna 2016 toiminta Vuosaaressa oli erittäin aktiivista.
Suomen Kotiseutuliitto valitsi Vuosaaren vuoden 2017 parhaaksi kaupunginosaksi Suomessa. Olen osaltani ollut tekemässä ja hakemassa tätä kunnianosoitusta!
TEEN RUNSAASTI VAPAAEHTOISTYÖTÄ VANHUSTEN PARISSA esiintymällä ja järjestämällä virkistystapahtumia palvelutaloissa ja sairaaloiden pitkäaikaisosastoilla. Se antaa itselleni uutta energiaa ! Valitettavasti 2020-22 koronan takia toimintaa ei ole jatkettu.
Olen myös mukana Vuosaaren seurakunnan vapaaehtoistoiminnassa, erityisesti musiikkitehtävissä.
ILtapäiväpiiri on yksi tärkeistä harrastuksistani: hartaudet, säestykset ja ohjelmien suunnittelu.
Hanurinsoitto on yksi parhaista harrastuksistani. Sakarat- ryhmäni kanssa meillä on runsaasti esiintymisiä . Mukana soittaa lahjakkaita , aikuistuneita musiikkiluokkaoppilaitani. Tämän vuoden aktiviteettejani ovat jälleen lukuisat esiintymiset erityisesti kansanmusiikin parissa. Yhteistyöprojekteissa ovat seuraavat kansantanssiryhmät Sakaroiden kanssa : Seurasaaren kansantanssijat ,Tanhu-Visa , Helsingin Pitäjän Tanhuujat ja Spelarit . Myös Karjalan Nuorten ryhmät tekevät
yhteistyötä kanssamme .Lue lisää www.uudenmaankamu.net
Kalevalaisissa naisissa olen nykyisin rivijäsen . Helkanuorten ohjaamisen olen jättänyt nuoremmille !
Vapaa-ajan harrastuksiini kuuluu myös Urjalan Menosten kylän elämä ja erityisesti Hämeen ainoa koulumuseo Menosten Muonamiespirtissä, joudutiin lopettamaan 1.5.2010. Esineistö on kylältalolla ja odottaa kunnan päätöstä jatkosijoituksesta. Kesällä 2010 näyttely oli Honkolan VPK:n talolla Väinö Linna-reitillä. Kyläyhdistyksemme järjestää vuosittain kesäjuhlat näytelmineen sekä Urjala-viikon koululaulutapahtuman.
Kesäaikana on hauskaa olla mukana kyläyhteisön toiminnoissa. Kyläyhdistys jäi,kun luovuin maatilastani maaliskuuss 2021.
Luottamustehtäviäni:
Helsingin Kaupunginorkesterin johtokunnan varajäsenyys päättyi 31.5. uuden valtuustokauden myötä.
Vuosaaren seurakuntaneuvoston vars.jäsen
Harrastuksiin liittyviä tehtäviä:
Uusimaa-teemapäivä Kaustisella 10.7.2015 " Kuninkaantiellä Lohjalta Loviisaan"-kavalkadin
tuotantoryhmän vetäjä
Helsingin senioriopettajat ry hallituksen jäsenyydestä luovuin 31.5.
Itä-Helsingin Kulttuuriviikot ry puheenjohtaja tammikuuhun 2018 asti.
Uudenmaan Kansanmusiikkiyhdistys ry ohjelmatuottaja
Suomen Kansanmusiikkiliitto ry Pelimanni-lehti toimitus,hallitus
Vuosaari Seura ry nyt enää rivijäsen
Lions Club Pro Cultura presidentti vuorollaan ja jäsen
Sakarat laulupelimannit ja yhtye, johtaja
Sepän Soitto Pelimanniyhtyeiden SM-kilpailut / taakse jäänyttä elämää
Seurasaarisäätiön kansantanssitoimikunta.
Joulupolku ry Lions aktiviteetti
Vuosaaren Kokoomus ry hallituksen jäsen
Vuosaaren Sydänyhdistys ry hallituksen jäsen
Tunnustuksista hienoimmilta tuntuvat :
2022 Suomen Merimieskirkon 10 vuotismerkki
22.11.2017 Suomen Kotiseutuliiton kultainen ansiomerkki pitkästä yli 37 vuotisesta elämäntyöstä kotiseututoiminnassa (Marjaniemi-Seura, Vuosaari-Seura, Helka, Itä-Helsingin Kulttuuriviikot 33 v., Seurasaaren Joulupolku 20 v)
Toukokuussa 2017 Suur-Helsingin Kalevalaiset Naiset kutsuivat kunniajäsenekseen tunnustuksena Helkanuorten työstä,jota tein 10 vuotta.
28.8.2014 Opetusalan Seniorijärjestö OSJ ry:n myöntämä hopeinen ansiomerkki
15.12.2012 Vuoden Vuosaarelainen kunniakirja- ja mitali
26.11.2010 presidentin myöntämä director musices-arvonimi
27.6 1990 myönnetty Helkan kultainen Pro Helsinki ansiomerkki
12.6 2000 myönnetty Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunnan 1. luokan mitali kultaristein
27.6 2000 myönnetty Suomen Kansanmusiikkiliiton kultainen ansiomerkki
14.7 2002 myönnetty Plaketti Folk Music Festival Kaustinen
5.12 2003 myönnetty Maanpuolustuskiltojen Liitto ry:n pronssinen kiltaristi
12.3 2004 myönnetty Kansallisen Kokoomuksen kultainen ansiomerkki
6.12 2004 myönnetty Kaartinjääkäri-risti
6.12.2010 myönnetty Kaartinjääkäri- hopeinen ansiomerkki
20.3 2005 myönnetty KTOL:n 30-vuotisansiomerkki
11.12 2006 myönnetty Kokoomuksen Helsingin piirin kultainen rintamerkki (jaetaan vain 1 kpl vuosittain)
15.2. 2011 Kokoomusmitali toiminnasta Vuosaaren Kokoomus ry:n hallituksessa.
27.6.1990 Pro Helsinki mitali
1992 OAJ:n hopeinen mitali Kulttuurin hyväksi
gsm 0500 850788
pihasoitot 2012
Joulupolulla oltu mukana 20 kertaa
Vuosaaren kirkkokonsertit ja Espa-folk-tapahtumat ovat
tärkeä osa Sakarat-ryhmäni vuotuisjuhlia.
Keväällä 2015 osallistumme Samuelin Poloneesin tapahtumiin Helsingissä ja Kaustisen Uusimaa-päivään 10.7.2015.
lomalla
Seurasaaren sillalla Helsinki-päivän ja juhannusjuhlien esiintyjiä
ANJA HINKKANEN (s.1940) dir.mus.on helsinkiläinen musiikkiin erikoistunut luokanopettaja, HUK, kuoronjohtaja, pelimanni ja järjestöaktiivi. Hän toimii muun muassa Suomen Kansanmusiikkiliiton ja Uudenmaan Kansanmusiikkiyhdistyksen hallituksissa.
Hän on myös tehnyt kirjan Asukasvaikuttamista ja kulttuuritoimintaa itäisessä Helsingissä vuosina 1985 - 2009
—————————————————————————————————————
ANJA HINKKANEN
NÄYTTÄMÖKUVIA ELI KANSANMUSIIKIN JA KANSANTANSSIN YHTEISÖLLISTÄ YHTEISTYÖTÄ 40 VUODEN AJAN PÄÄKAUPUNKISEUDULLA
HELKANUORISTA KAIKKI ALKOI
Aloitin 1970-luvulla Kalevalaiset Naiset ry:n helkaohjaana perusteellisen uppoutumisen suomalaiseen kansanperinteeseen. Lasten parissa leikki ja tanssi olivat osa kokonaisilmaisua. Helkanuorista tuli pian suosittuja esiintyjiä monenlaisissa tilaisuuksissa, ja laululeikit ja leikkisät kansantanssit elävöittivät ohjelmakokonaisuuksia. Olin myös perustamassa Helkanuorten Liittoa yhdistämään eri puolille Suomea leviävää harrastajakenttää. Kesäkursseilla saimme virikkeitä toisiltamme. Näitä leikkejä: sik sikanen, ei ole leskeä ollenkaan, leikataanpas kauraa, ystäväni tuttavani jne. saatoin hyödyntää Seurasaaressa juhannuksen tanssitapahtumissa vuosikymmenet. Kielimuuria ei ollut. Varsinkin italialaiset ja kiinalaiset turistit olivat innoissaan suomalaisista laululeikeistä.
LASTEN KANSANMUSIIKKIRYHMÄT MUSIIKKILUOKILTA
Siirryin 1986 Kannelmäkeen musikkiluokkien opettajaksi. Pelimannin koululaisista kehkeytyi vuosien mittaan useita ryhmiä: Kannelpelimannit, Muksupelimannit, Vesselit, Separaattori ja lopuksi Hännänhuiput. Osallistuimme Koulujen suurjuhliin, Kaustisen kansanmusiikkijuhlille, Speleihin jne. Kansallispukuiset ryhmät esiintyivät myös yhdessä aikuisryhmäni Sakaroitten kanssa isoissa itsenäisysjuhlissa ja muissa tapahtumissa Folklandiaa ja Eduskuntataloa myöten.
Kansantanssit kuuluivat soiton ja laulun ohella esiintymisohjelmistoon ja pojatkin olivat innokkaasti mukana. Lapset oppivat myös nopeasti niinsanotut vanhat tanssit. Abivuosinaan he lähettivät kiitollisia terveisiä entiselle opettajalleen.
Olin jo hyvän aikaa ollut Karjalan nuorissa aikuisten Kärri-ryhmän kansantanssisäestäjänä ja Anja Holopaisen Tömistäjät-tyttöryhmän muusikkona. Oli luonnollista, että omat musiikkiluokkalaiseni opettelivat myös Barnlekin yhteistanssit ja pääsivät osallistumaan yhdessä muun muassa Tanskaan Barnlekiin, osa soittajina, osa tanssijoina. Myös Finnfest-juhlissa Floridassa ja Torontossa Vesseleitä oli esiintymässä aikuisryhmien mukana.
ITÄ-HELSINGIN KULTTUURIVIIKOT KANSANPERINTEEN NÄYTTÄMÖNÄ
Olin perustamassa vuonna 1985 Itä-Helsingin kulttuuriviikkoja. Kulttuurikeskus Stoasta saatiin hieno sali myös asukasyhdistysten käyttöön.
Itä-Helsingin Taide- ja kulttuuriviikon avajaisissa esiintyivät ohjaamani Suur-Helsingin Helkanuoret laulu-ja tanssiohjelmalla. Viisikielisiä kanteleita soittava lapsijoukko kansallispuvuissaan esiintyi jatkossa vuosittain järjestetyssä kansanperinneillassa. Pyrimme elvyttämään vanhaa iltamaperinnettä.
Vuodesta 1993 lähtien on Aleksis Kiven juhlapäivänä lokakuun 10. Päivä järjestetty viikonpäivästä riippumatta kansanperinnekonsertti. Ensimmäisessä Aleksin Syyssoitossa tanssivat Katrilli, Kurjenpolvet ja Potpuri. Pelimannitaitojaan esitti lapsiryhmä Muksupelimannit, sekä aikuisten kansanmusiikkiryhmät Penninvenyttäjät ja Klusteri. Aina vuoteen 2018 oli myös mukana joku pääkaupunkiseudun kansantanssiryhmistä teemallisella esityksellään. Itä-Helsingin Kulttuuriviikkojen taru päättyi vuonna 2018, koska työlleni ei löytynyt jatkajaa ja Helsingin kulttuuristrategiaan ei kuulunu enää tehdä asukasyhteistyötä.
SOTILAAN UNI- NÄYTTÄMÖLLINEN TANSSI- JA MUSIIKKITEOS
Suomen itsenäisyyden 80-vuotisjuhlassa Itäkeskuksen Stoassa nähtiin
10. lokakuuta 1997 Sakaroitten ja Karjalan Nuorten Kärri-ryhmän esittämänä koskettava musiikkinäytelmä “Sotilaan uni - Eldanka-järven jäältä Äänisen aalloille”. Samainen esitys toteutettiin 6.12 1997 Helsingin Kaupunginteatterin suurella näyttämöllä ja 6.12 2007 Suomen Kansallisteatterissa. Rainer Maunulan suunnittelemasta ”Sotilaan uni”- esityksestä, jonka musiikista on vastannut Sakarat laulupelimannit yhtyeineen, tuli suosittu tilausteos. Se nähtiin myös Santahaminassa Kaartin jääkäri -killan juhlassa. Vuotalossa järjestettiin 12.10.2007 juhla sotaveteraaneille, jossa kyseinen tanssiteos oli Karelia-puhallinorkesterin esityksen ohella pääosassa. Puvut olivat aitoja sotilasperinnekillan aarteita Haminasta. Sotilaan uni toteutettiin myös Lapuan Speleissä ja Kaustisen juhlilla.
YHTEISTYÖTÄ KANSANTANSSIJÄRJESTÖJEN KANSSA
Yhteistyö kansantanssijoiden kanssa on tuottanut monta hauskaa ohjelmaa ja reissua. Vuonna 2000 Sakarat ja Karjalan Nuorten Tömistäjät - tanssiryhmä olivat käyneet FinnFest-juhlilla Kanadassa Torontossa ja niin Stoassa nähtiin ohjelmakooste amerikansuomalaisten juhlilta. Vuonna 2002 vieraltiin Melbournessa Karjalan Nuorten Kärri-ryhmän ja Sakaroiden kera.
Toki tanssijoita on Helsingissä vieraillut muualtakin Suomesta. Vuoden 2000 erikoisvieraaksi saatiin Lappajärveltä esiintyjäryhmä, jonka näytelmä “Eteläpohjalaiset kruunuhäät “ kokosi Stoan täyteen yleisöä.
Helsinki juhli 450-vuotismerkkivuottaan vuonna 2000. Helsinki-päivän ainutlaatuiseen historialliseen juhlakulkueeseen osallistuneista kansantanssi- ja musiikkiryhmistä koottiin valmis konsertti Stoaan. Helsingin Uutisten tilaaman kutsuvierasnäytännön lisäksi värikäs historiallinen tanssikavalkadi esitettiin myös yleisölle, kuningas Kustaa Vaasan hahmon tarkkaillessa taustalla nykymenoa. ”Ellin boksissa -stadin historiaa” oli Vesa Lappalaisen Karjalan Nuorille ohjaama koreografia Helsingin 450- vuotisjuhlien kunniaksi.
Vuonna 2001 Maatalousnaisten valtakunnallinen liitto tilasi juhlanäytelmän Lahden uuteen konserttitaloon. Yhteistyössä Seurasaarisäätiön kansantanssitoimikunnan kanssa kokosin ja ohjasin tanssi - ja musiikkikavalkadin “Aino, Kreeta ja Laura- naisen elämänkaari “. Esiintyjiä oli toistasataa, mukana myös kansanmusiikin ammattilaisia. Stoan esitys 10.10 oli Lahdessa radioitavan konsertin ennakkonäytös. Lahteen matkattiin parilla tilausajolla ja kenttälounas oli nautittava ulkona, koska hienoon Sibelius-taloon eivät esiintyjät saaneet tuoda eväitä. Komento oli tiukka. Onneksi ei satanut räntää.
Georg Malmsten juhlavuonna 2002 toteutimme Tanhu-Visan ja Sakaroitten yhteistyönä Malmsten-kokonaisuuden ”Katupoikien laulu.” Koreografian laati Jyrki Kokko, Tanhu-Visan pitkäaikainen ohjaaja. Ohjelmaa esitettiin useasti myös Seurasaaressa.
Seuraavina vuosina koottiin Stoaan kansantanssijoiden ja muusikoiden yhteistyönä tanssillisia näyttämökuvia otsikoilla ”Keinukalliolla” ja ”Kekrijuhlat”.
KUNINKAANTIELLÄ
Uudenmaan Kansanmusiikkiyhdistys sai vuonna 2015 järjestettäväkseen Kaustisen kansanmusiikkijuhlille Uusimaa-teemalla näytöksen. Haasteessa puursivat Anja Hinkkanen, Pauliina Pajala ja Tony Wallius sekä kansantanssipuolella mestarikansantanssija Antti Savilampi. Teema ”Kuninkaantiellä Lohjalta Loviisaan” kokosi mukaan niin pelimannit kuin tanssiryhmiä koko Uudenmaan alueelta. Uusmaalainen perinne tuotiin musiikin ja tanssin keinoin yleisölle esiin myös syksyllä 2015 Stoassa järjestetyssä konsertissa. Mukana olivat Trilli, Pohjola Project, Katrilli, Hiisipiiri, Tanhu-Visa, Espoon pelimannit, Pörriäiset, Ellun Kamut, Mäntsälän Tanssijat, Sakarat, Rekolan Sekakuoro, PKN Troppu, Pitko, Roigu, HKY Rutistus, Helsingin Pelimannit ja tanssiryhmien lapset. Finaalin Menuetissa tanssivat kaikki yli 200 esiintyjää Jari Komulaisen luotsatessa musiikin johtajana maakuntaorkesteria. Rami Meiling oli luonteva Leikari juontotehtävässään. Ikimuistettavaa!
Tanssijoiden osallistuminen tekee mielekkääksi musiikin soittamisen.
Kokemus on yhteisöllinen ja yhdistävä. Kiitollisin mielin katson taaksepäin, muistoja riittää. Tässäpä niistä oli vain osa!
Anja Hinkkanen