Mamífers

Els mamífers  (Mammalia) són una classe de vertebrats. Aquestes criatures peludes, de sang calenta i que alimenten les seves cries amb llet, constitueixen entre tots els animals el grup més popular, potser perquè nosaltres també som mamífers.

Vídeo (en castellà) sobre els mamífers:

mamífers (castellà)

Característiques principals:

Pelatge

Un pelatge compost de pèls és una de les característiques més importants dels mamífers.Encara que algunes espècies (com per exemple les balenes) de fet no tenen pèl, evolucionaren d'avantpassats amb pelatge. La majoria d'espècies estan gairebé cobertes de pelatge durant tota la vida.

   
pelatge d' os                                                   balena (sense pelatge)


Dentició

Els mamífers són majoritàriament heterodonts (tenen més d'un tipus de dents).Es caracteritzen per quatre tipus diferents de dents: les incisives, canines, les premolars i les molars.Alimentació

Quant al tipus d'aliment, hi ha molta varietat, amb herbívors, carnívors i omnívors


Dentició del tigre

Naixament

Segons com naixent les cries distingim 3 tipus de mamífers:

1. Monotremes:

Els monotremes es diferencien de la resta de mamífers en què no donen a llum cries vives, sinó que ponen ous. La femella pon entre un i tres, que són covats per la femella durant aproximadament deu dies.


imatge d'ous


2. Marsupials:

Els marsupials són un grup de mamífers que viuen principalment a Austràlia i l'illa de Tasmània.
Es caracteritzen perquè tenen una bossa a l'abdomen, anomenada marsupi on es desenvolupen les cries durant els primers mesos de la seva vida, doncs aquestes nàixen molt poc desenvolupades.
Quan neixen, s'hi situen dins el marsupi on estan situades les mamelles i allí completen les primeres etapes de la seva vida.
En alguns, com els ornitorrincs i equidnes, tot i ser mamífers, les cries neixen dins d'ous.
imatge d'un koala

3. Placentaris:

Els placentaris comprenen de llarg la majoria de mamífers.

La característica clau dels placentaris és una capa que fa de barrera immunològica i fa possible un llarg període de desenvolupament a l'úter. Els marsupials no tenen aquesta capa, i per tant la gestació ha d'acabar abans que el sistema immunitari de la mare comenci a actuar.

La durada de la gestació i el nombre de nounats també depèn del mode de vida.Guineu                                                        Dofí                                                                 Goril·la
Comments