Nieuwsflits‎ > ‎

Erfelijke ziekte JLPP treft nu ook de Rottweiler

Geplaatst 3 jan. 2017 08:19 door De Webmaster   [ 3 jan. 2017 08:37 bijgewerkt ]
JLPP is een relatief onbekende ziekte,het is een erfelijke aandoening die nu ook de Rottweiler treft
en op dit moment voor veel ophef in de Rottweiler wereld zorgt.

Zo ver ons bekend is zijn in Duitsland Rottweiler fokkers verplicht om de hond te testen op JLPP.
In Nederland is dit (nog) niet het geval. 
Maar omdat het hier een zeer ernstige erfelijke aandoening betreft hebben wij besloten het niet af te wachten en laten wij de honden waar wij mee fokken naast HD en ED nu ook op JLPP te laten testen. ( Zie ook Erfelijke Onderzoeken klik hier )

De ziekte is in de volksmond ook bekend als stembandverlamming of strottenhoofdverlamming. JLPP is een afkorting en staat voor Juvenile Laryngeal Paralysis and Polyneuropathy en kwam aanvankelijk voor bij de Zwarte Russische terriër, maar nu ook bij de Rottweiler. Het is een erfelijke ziekte die de zenuwen aantast en begint bij het strottenhoofd. De ziekte begint in de puppyleeftijd. Bij de Rottweiler begint de ziekte in de regel rond elf tot dertien weken oud, maar bij andere rassen begint het vaak wat later. Ook schijnt het bij reutjes meer voor te komen dan bij teefjes.

JLPP is een erfelijke ziekte die zorgt voor verlamming van het strottenhoofd (larynx) bij honden. Hierbij zijn meerdere zenuwen betrokken en de aandoening start bij de lange zenuwbaan die de spieren in het strottenhoofd aansturen. De ziekte veroorzaakt verlamming van het strottenhoofd. Symptomen van deze verlamming zijn dat het ademen met veel geluid gepaard gaat en benauwdheid veroorzaakt.
Met name als de hond inspanningen moet verrichten of als het warm is. Ook lijkt het of de hond stikt in het eten en drinken. Dit kan weer leiden tot longontsteking.
Bovendien kunnen er ook oogafwijkingen door worden veroorzaakt, zoals bijvoorbeeld staar.

De ziekte is progressief en in een later stadium kunnen ook de spieren in de achterpoten worden aangetast. Hierdoor kan de hond moeilijk opstaan en loopt waggelend. In een nog later stadium kunnen ook de voorpoten worden aangetast.

Bron : RottweilerStart