Erfelijke Onderzoeken

Onze complete roedel staat sinds 1 januari 2015 onder medische toezicht van Erik Dirks en Michèle Caterinhun 2 gespecialiseerde dierenartsen van DierenDokters Breda 
Daarnaast worden alle honden waar wij mee fokken getest op Heupen Hd en Ellebogen Ed en per 5 januari 2017 ook op  JLPP  
de Rottweiler is erg gevoelig voor deze erfelijke aandoeningen.
Deze onderzoeken worden tevens uitgevoerd door DierenDokters Breda 


- Heupdysplasie HD - 

Heupdysplasie of ook wel kortweg H/D is een aandoening van de heupen. Het heupgewricht bestaat uit een heupkop, een heupkom en het gewrichtskapsel. Bij een afwijking aan dit heupgewricht kan op den duur artrose ontstaan. We zien heupdysplasie voornamelijk bij de grotere hondenrassen maar ook bij kleinere honden kan het voorkomen.

Heupdysplasie is een zogenoemde multifactoriële aandoening. Dwz dat er meerdere factoren een rol spelen;

Heupdysplasie is voor ongeveer 30% een erfelijk bepaalde aandoening. HD-vrije ouders kunnen pups krijgen die wel HD ontwikkelen. Andersom kunnen uit ouders met HD ook HD-vrije pups geboren worden. De kans op het laatste is echter een stuk kleiner. Het wordt dan ook ten sterkste afgeraden om met honden te fokken die HD hebben.

Overgewicht en verkeerd gebruik van voedingssupplementen kunnen het ontstaan van HD in de hand werken. Daarnaast is ook overmatig beweging als traplopen en springen een niet te onderschatten factor in het ontwikkelen van HD.


- Elleboogdysplasie ED -

Elleboogdysplasie is een verzamelnaam voor een aantal voornamelijk erfelijke aandoeningen aan de ellebogen van de hond. Deze aandoeningen veroorzaken pijn en dus kreupelheid bij de hond. De aandoeningen treden al op in het eerste levensjaar (4-12 maanden)

Elleboogdysplasie is een multifactoriele aandoening wat wil zeggen dat er meerdere oorzaken zijn. Erfelijkheid speelt een grote rol, maar ook trauma, voeding en stofwisseling zijn belangrijke factoren binnen elleboogdysplasie. De mate van overerving is polygenetisch, dat betekent dat er meerdere genen betrokken zijn bij de ontwikkeling van elleboogdysplasie. Dat maakt het uitselecteren via de fokkerij ook zo lastig.

ED-vrije ouders is geen garantie op succes maar maakt wel de kans een stuk kleiner. Wanneer u pup heeft een ED-gevoelig ras zoals de Rottweiler, pas dan op met overbelasting ,
laat uw hond niet springen op jonge leeftijd en geef uw pup een goed kwaliteitsvoer speciaal voor grote rassen- JLPP -

JLPP is een afkorting en staat voor Juvenile Laryngeal Paralysis and Polyneuropathy en kwam aanvankelijk voor bij de Zwarte Russische terriër, maar nu ook bij de Rottweiler. 

JLPP is een erfelijke ziekte die zorgt voor verlamming van het strottenhoofd (larynx) bij honden. Hierbij zijn meerdere zenuwen betrokken en de aandoening start bij de lange zenuwbaan die de spieren in het strottenhoofd aansturen.

De ziekte veroorzaakt verlamming van het strottenhoofd. Symptomen van deze verlamming zijn dat het ademen met veel geluid gepaard gaat en benauwdheid veroorzaakt. Met name als de hond inspanningen moet verrichten of als het warm is. Ook lijkt het of de hond stikt in het eten en drinken. Dit kan weer leiden tot longontsteking. Bovendien kunnen er ook oogafwijkingen door worden veroorzaakt, zoals bijvoorbeeld staar 
Ook schijnt het bij reutjes meer voor te komen dan bij teefjes.