Anevrismul cerebral

 
ANEVRISM VASCULAR CEREBRAL
 

Aceasta boala este mult mai periculoasa decat Vitiligo intrucat datorita dotarii spitalelor din Romania si a profesionalismului medicilor se depisteaza foarte greu, de multe ori niciodata sau prea tarziu.

Un bun prieten al carui tata a avut un singur anevrism i-sa pus diagnosticul dupa ce a decedat, deci... 
Iata cateva cuvinte despre anevrism: 
=====================================================================================
Generalitati
Anevrismul este o zona dilatata a peretelui arterial, ca o umflatura pe traiectul unei artere cerebrale care iriga creierul. In marea majoritate a cazurilor, anevrismul cerebral este asimptomatic si trece neobservat. In cazuri rare, acesta se rupe si duce la hemoragii cerebrale reprezentand cauza unui accident vascular cerebral. 
Cand un anevrism cerebral se rupe, hemoragia este subarahnoidiana. In functie de severitatea hemoragiei cerebrale, se poate instala o afectare permanenta a creierului sau decesul. 
Cea mai frecventa localizare a anevrismelor cerebrale este poligonul lui Willis, care consta in reteaua de vase de la baza creierului.
=======================================================================================
Cauze
Predispozitia pentru dezvoltarea unui anevrism poate fi mostenita sau se poate dobandi prin ingrosarea arterelor (ateroscleroza), o data cu inaintarea in varsta. Unii factori care pot inclina balanta spre dezvoltarea unui anevrism cerebral pot fi controlati, altii nu. Urmatorii factori pot creste riscul dezvoltarii unui anevrism sau al ruperii lui: 
- antecedentele heredocolaterale (prezenta bolii in antecedentele familiale) Persoanele cu cazuri de anevrism cerebral in familie sunt de 2 ori mai mult supuse riscului de a avea un anevrism fata de cei fara antecedente heredocolaterale. 
- anevrismele in antecedentele patologice personale. Aproximativ 20% din pacientii care au avut un anevrism in antecedente au risc de a dezvolta ulterior altele. 
- sexul - Femeile sunt de 2 ori mai predispuse la dezvoltarea unui anevrism cerebral sau o hemoragie subarahnoidiana fata de barbati. 
- rasa - Afroamericanii sunt de 2 ori mai predispusi la anevrisme decat caucazienii. 
- hipertensiunea arteriala - Riscul unei hemoragii cerebrale este mai mare la oamenii care au hipertensiune arteriala. 
- fumatul - Pe langa faptul ca este un factor important de risc pentru hipertensiunea arteriala, fumatul creste riscul unei rupturi de anevrism. 
======================================================================================
Simptome
Majoritatea anevrismelor cerebrale nu prezinta simptome si se descopera, de obicei, la examinarile pentru alte boli de care sufera pacientul. In unele cazuri, un anevrism cerebral nerupt va da simptomatologie prin compresiunea zonelor vecine. In aceste situatii, persoana poate prezenta migrene, tulburari de vedere, modificari ale limbajului si dureri cervicale depinzand de zonele afectate ale creierului si de severitatea anevrismului. Daca sunt prezente unele din simptomele de mai jos trebuie consultat un medic: 
- cefaleea brusc instalata (dureri de cap bruste, uneori descrise ca niste bubuituri de traznet, dureri foarte diferite de alte dureri de cap obisnuite) 
- durerile cervicale (dureri la nivelul cefei) 
- sensibilitatea la lumina 
- lesinul sau pierderea cunostintei 
- crize epileptice.
======================================================================================
Diagnostic
Deoarece anevrismele cerebrale nerupte in marea majoritate a cazurilor nu prezinta simptome, cele mai multe se descopera in timpul investigatiilor pentru alte boli. 
Daca medicul ridica suspiciunea de anevrism cerebral, pacientul poate fi supus unor teste precum: 
- angiografia cu scanare CT (computer tomografie) - CTA. Este o metoda mai exacta de evaluare a vaselor decat un CT simplu. CTA foloseste o combinatie intre tomografia computerizata, tehnici speciale computerizate si injectarea de substanta de contrast care da imaginea vaselor de sange. 
- angiograma cu rezonanta magnetica nucleara (MRA). Asemanatoare cu CTA, MRA foloseste un camp magnetic si frecvente radio pentru a reprezenta vasele din organism. Ca in CTA si la angiografia cerebrala, este folosita o substanta de contrast pentru a evidentia mai bine vasele de sange. 
- angiografia cerebrala. In timpul acestei investigatii cu raze X, se introduce un cateter in arterele bratului sau in abdomen, care avanseaza pana in circulatia cerebrala. Se injecteaza o substanta de contrast in arterele cerebrale, ca si in testele mai sus mentionate. Substanta de contrast face mai usoara evidentierea oricarei modificari a circulatiei cerebrale, inclusiv a anevrismelor cerebrale. Desi aceasta investigatie este mai invaziva si presupune mai multe riscuri decat celelalte, este cea mai buna metoda de a localiza anevrismele cerebrale mai mici de 5 mm. 
O tomografie computerizata in combinatie cu o punctie lombara poate pune diagnosticul de anevrism vertebral rupt cu hemoragie subarahnoidiana. 
=====================================================
Tratament
Medicul curant va stabili care sunt riscurile inainte de a lua cea mai buna decizie de tratament. Factorii care vor determina tipul de tratament pe care-l va primi pacientul includ varsta, marimea anevrismului, alti factori de risc aditionali si starea generala de sanatate. 
Deoarece riscul ca un anevrism mic (mai mic de 10 mm) sa se rupa este scazut si interventia chirurgicala pe creier este adesea riscanta, medicul va dori sa adopte o atitudine de expectativa, sa monitorizeze starea pacientului. 
Oricum, daca anevrismul este mare sau este simptomatic, daca este asociat cu dureri sau daca pacientul a mai avut anevrisme rupte in antecedente, medicul poate recomanda interventia chirurgicala. 
Urmatoarele tipuri de interventie chirurgicala pot trata anevrisme rupte si nerupte: 
- microembolizarea. In aceasta procedura se introduce un tub prin artera cerebrala pana in apropierea anevrismului. Bobine mici sunt eliberate in anevrism prin acest tub pentru a scadea presiunea si astfel riscul de ruptura a acestuia. Aceasta procedura este mai putin invaziva si se considera a fi mai sigura decat clamparea chirurgicala, desi e posibil sa fie mai putin eficienta in prevenirea unei rupturi ulterioare. Aceasta interventie se face de preferabil in spitale cu experienta in domeniu. 
- clamparea chirurgicala. Consta in plasarea unei clame mici in jurul bazei anevrismului pentru a-l izola de restul circulatiei. Prin acest procedeu se scade presiunea din anevrism si este prevenita ruperea lui. Executarea unei astfel de operatii depinde de localizarea, marimea anevrismului cerebral si de starea de sanatate a pacientului. 

Unele anevrisme se dilata atat de tare, incat trebuie extirpate chirurgical si capetele lor trebuie suturate. Astfel de cazuri apar foarte rar. Ocazional artera nu este destul de lunga pentru a fi suturata si trebuie adaugat un segment din alta artera. 
Anevrismele sangerande sunt foarte grave si, in multe situatii, duc la deces sau disfunctii cerebrale. Procedura in astfel de cazuri include internarea in sectia de terapie intensiva pentru a scadea presiunea intracerebrala, pentru a mentine functia respiratorie si celelalte functii vitale ca presiunea sanguina, si pentru administrarea tratamentului profilactic al unor noi episoade de sangerare
 
===============================================================================
Loc de dat cu comentariile:

------------------------------------------------------------------------
(11-01-2010)Bogdan: Buna ziua! Am si eu o rugaminte la dvs.Sunt din Buzau si am o ruda apropiata cu anevrism cerebral.As dorii sa stiu daca se poate opera in Romania, cam ce sanse de viata sunt in urma operatiei si ce pret estimativ ar avea aceasta operatie.Va multumesc din suflet si astept un raspuns de la dvs. Cu mult respect,Bogdan!
 -----------------------------------------------------------------------
(11-01-2010)ionela: buna ziua am 19 ani si mama mea a suferit un anevrism cerebral rupt acum 2 zile si de atunci este in coma profunda si urmeaza sa o bage in operatie imi poate spune cineva daca va ramane in viata si daca aceasta operatie va avea urmari drastice va rog frumos
------------------------------------------------------------------------
(11-01-2010)mary: am fost operata in 2001 de anevrism cerebral rupt refacerea a fost rapida in 2007 am nascut prin cezariana o fetita dar dupa aceea au inceput sa apara niste crize asemanatoare ca cele epileptice sunt normale va rog sa ma ajutati cu un raspuns multumesc

-----------------------------------------------------------------------
(11-01-2009)dany: si mama mea a facut un avc hemoragic si cred ca iubirea familiei si intelegerea noastra o face sa lupte sa se faca bine.cind i sa intimplat a spus cind nea vazut linga ea ...ca este bine ca are puii linga ea...,noi fiind trei frati.de aceea iubitiva parintii indiferent ce le va aduce viitorul si nu-i paresiti pt ca nu se stie niciodata ce se va intimpla cu noi.
------------------------------------------------------------------------
(11-01-2010)Ionutz: buna ziua. acum citeva zile mama mea a suferit un anevrism cerebral rupt si va fi operata peste citeva zile. imi poate spune cineva daca va ramine cu sechele dupa aceasta operatie avind in vedere ca are o cantitate mare de singe pe creier si doarme de atunci aproape tot timpul? va rog frumos!!!!!
------------------------------------------------------------------------
(11-01-2010)Admin: Asa cum la orice boala exista sechele, acelasi lucru se intampla si la anevrisme, existand posibilitatea ca pacientul sa ramana orb, paralizat, mut, etc in fuctie de ce centri nervosi sunt atinsi. Cea mai frecventa sechela(si cea mai usoara de altfel) este sa ramana cu pierderi de memorie. Asa cum dany spunea mai devreme, sa fim alaturi de ei si sa ii iubim indiferent de starea lor de sanatate sau financiara, iar cine ii iubeste doar financiar rusine sa ii fie. Anevrismele care sunt la suprafata creierului sunt mai usoare si se pot opera aici in tara. In cazul in care intervine coma, operatia se realizeaza in romania, existand sanse de supravietuire putand ramane fara sechele daca au putere si sunt ajutati psihic. Cele mai problematice sunt cele situate pe partea stanga a creierului, complexitatea operatiei crescand odata cu numarul anevrismelor, existand posibilitatea ca datorita dotarilor spitalelor din romania, sa primiti o cerere pentru eliberarea formularului E112 care asigura tratamentul/interventia in statele UE cu care Romania are contract. Cu aceasta cerere va duceti la CAS pentru a vi-se elibera Form E112. Apoi trebuie sa cautati o clinica in care se poate realiza interventia/tratamentul. In cazul mamei mele am apelat la clinica din Nurnberg, Germania,http://www.klinikum-nuernberg.de , sau adresa Klinikum nord, prof Ernst Nathan, str1,90419 Nurnberg, Germany, iar costul estimativ pe care CAS trebuie sa il deconteze este 50.000 euro, pe noi interesandu-ne doar trasportul, cazarea si masa insotitorului. Sa stiti ca veti avea foarte mult de umblat si la multe cozi de stat. Haide sa va dau un citat din scrisoarea unui demnitar:
"de la 1 ian 2007 in relatiiile dintre romania si ue se aplica regulamentul CEE. Prin urmare dvs trebuie sa va adresati casei de asigurari in vederea depunerii dosarului pentru obtinerea formularului E112. La dosar trebuie sa anexati:cererea, dosarul medical(iesirile din spital) si recomandarea medicului NEUROCHIRURG pentru eliberarea form e112, precum si confirmarea scrisa a unitatii spitalicesti in care pacientul va fi internat cu costul estimativ si perioda in care acesta va putea fi primit in clinica respectiva, precum si acceptul casei de asigurari din statul respectiv.
Retineti ca daca pacientul va merge insotit de catre cineva, acea persoana trebuie sa solicite din timp elirarea cardului european de sanatate de la CAS iar contravaloarea acestuia difera in functie de perioada ceruta. " http://www.casjct.ro
Tot odata trebuie sa primiti si acceptul unei clinici din Romania unde se poate face recuperare neuromotorie dupa operatie si cand aveti si acceptul CAS cu privire la decontarea sumei, le trimiteti clinicii in care a-ti primit acceptul. 
Daca cumva detineti resurse materiale, interventia se poate face prin virament bancar. Tot ce trebuie sa faceti este sa luati legatura cu clinica pentru a va spune cand sa va duceti acolo. 
A, si mai e o chestie: exista posibilitatea sa va loviti de birocratie. Multi oameni au primit acceptul mult prea tarziu. A fost odata la tv un caz care a primit acceptul la doi ani dupa ce a decedat. Incercati si voi sa apelati la cineva pe care cunoasteti si care are o functie mai interesanta ca altfel nu aveti nici o sansa, poate doar un noroc chior. App, pe site-ul Casei de 
Asigurari gasiti formularul E112 expus special in mod eronat pentru a nu fi aprobat. Formularul corect E112 precum si programul necesar deschiderii acetuia le gasiti pe acest site la Downloads-http://sites.google.com/site/vitiligogroup/file-cabinet (adobe reader si form E112 precum si programul de dezarhivare winrar).
Tot odata, va pot recomanda o buna prietena a mea care detine o firma ce se ocupa cu cautatul clinicilor, transportul bonavilor la clinica(contra cost bineinteles). 0726.945.385-d'na Narcisa Tancu(vip med iternational)(vipmed01@gmail.com). Indiferent la ce clinica apelati( cu sau fara E112), veti mai avea nevoie de agiografie, tomograf, rmn(pe care le-ati facut). Daca cumva alegeti sa nu folositi form. E112, va pot recomanda ca destinatie clinica din Anatol(Turcia), aceasta avand medici si dotari bune. 
Daca se cere angiografia si nu a-ti facut-o, puteti merge la Spitalul Bagdasar-Arseni (clinica de excelenta) dar mai intai sa intrebati daca are substanta necesara angiografiei. Retineti ca trebuie sa aveti trimitere de la un medic neurochirurg.
Daca mai vreti niste ponturi si aveti nevoie de bani, puteti prezenta cazul dumneavoastra autoritatilor(serviciul social, primarie, consiliul judetean, administratia prezidentiala si poate gasiti si niste organizatii de specialitate-eu nu am gasit-).Tot odata mai exista si emisiuni la tv care se ocupa cu cazurile sociale, puteti incerca si acolo pentru ca "nu stii de unde sare iepurele". Sa nu va fie rusine cand va duceti sa cereti bani pentru sanatatea unui om. 
Sa ne auzim cu bine
------------------------------------------------------------------------
(14-01-2009)Admin: In continuare, tot pentru a va informa, va voi arata niste poze cu explicatiile necesare:
 
========================================
 angiografie inaintea embolizarii
=============================================
angiogr. dupa embolizare

=============================================
angiografie in format 3D

=============================================

=========================================================================================


======================================================================================
computer tomograf sugestiv pentru hemoragie de unghi sylviana dr, sugestiva pentru anevrism de art cerebrala medie
Loc de dat cu comentariile:
(23-01-2009)ionut: buna ziua, ma numesc ionut, sunt din bucuresti. mama mea are si ea un avc si medicii de la Clinica de Excelenta au spus ca trebuie operata in strainatate, i-mi puteti spune va rog daca o primeste si pe mama in germania?
----------------------------------------------------------------------------
(24-01-2010)admin: Salut Ionut.
Pentru a fi acceptat intr-o clinica trebuie sa luati la cunostinta daca mama dvs poate fi operata in acea clinica. Nu sunt in masura sa va dau aceasta informatie dar puteti sa incercati. Intr-o postare anterioara am scris ce documente ni-sa solicitat. Fara acele documente nu ai nicio sansa pentru a primi acceptul. Tine cont ca atunci cand intrebi o clinica daca o poate primi pe mama ta trebuie neaparat sa intrebi daca accepta formularul e112 pe care il gasesti aici: http://sites.google.com/site/vitiligogroup/file-cabinet.
O zi buna.
-------------------------------------------------------------------------- -
 (01-02-2010)Adnana: Buna mai. Cum pot sti daca mama mea a avut un accedent vascular ca imi vine sa ma p*sh pe ei de doctori ca javrele dracu nu au idee nici macar pe ce lume traesc. in p**a mea ca ii pun tot felul de diagnostice dar ea ii den ce in ce mai rau. F*t*i in gura dar.
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<MESAJ NECONFORM CU TERMENII SI CONDITIILE-ATI PRIMIT BANN PERMANENT>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
---------------------------------------------------------------------------(02-02-2010)Admin: Esti tare, crezi ca eu sunt in masura de a pune diagnosticul? Mergi la un medic specialist. In legatura cu limbajul tau i-ti inteleg nervii ca si eu am trecut prin asta dar trebuie sa stim sa ne comportam si sa vorbim omeneste. Pentru expresii vulgare ai primit bann permanent pe Ip si DNS. Aceasta este o atentionare si pentru cei care mai au de gand sa foloseasca acest limbaj pe site-ul meu.
---------------------------------------------------------------------------
(03-02-2010)Viorela: Sal as dori sa aflu si eu cum te pot contacta.
---------------------------------------------------------------------------
(03-02-2010)Admin: Pe adresa de e-mail georgealexandruavramut@gmail.com 
---------------------------------------------------------------------------
(05-05-2010)Lucy_Bo$$ul: Sall. vreau si eu niste informatii mai amanuntite.
---------------------------------------------------------------------------
(06-05-2010)Admin: Mai Lucy, ce sa iti spun mai mult de atat cat am scris pe site? daca vrei mai multe info dute la un doctor!
----------------------------------------------------------------------------
=======================================================================
Comments