Declaratia 112

    
Incepand cu raportarea aferenta lunii Ianuarie 2011 (salariile din 01.01.2011) se depune o declaratie unica care contine obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitul pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, adica, Declaratia 112! Baza legala pentru aceasta declaratie este H.G. 1397/28.12.2010, publicat in Monitorul Oficial nr. 897/31.12.2010.
    In cazul in care sunteti angajat cu contract de munca, conventie civila, drepturi de autor, comisie de cenzori, etc., angajatorul depune la ANAF aceasta declaratie, care contine, pe langa alte informatii, contributiile individuale retinute pe statul de plata, contributii care reprezinta asigurarea in sistemul de pensii (CAS), somaj si sanatate (CASS), adica de aceasta declaratie depinde asigurarea obligatorie in sistemul de sanatate (in cazul in care nu aveti venituri pentru care vi se retine sanatate sunteti obligat sa platiti contributia la sistemul de sanatate la salariul minim pe economie), asigurarea in sistemul de somaj, respectiv pensia care o veti incasa in momentul in care veti indeplini conditiile de pensionare!
    Proiectul pentru declaratia 112 a fost facut public la sfarsitul lunii Noiembrie 2010, iar sugestii sau observatii puteau fi trimise la o adresa de e-Mail! Proiectul pentru Declaratia 112 tinea cont de prevederile OUG 117/23.12.2010 (publicat in Monitorul Oficial 891/30.12.2010), in conditiile in care, la sfarsitul lunii Noiembrie 2010, OUG 117/2010 nu era aprobat (OUG 117/2010 modifica Codul Fiscal si "explica" modul de calcul al contributiilor sociale)! In consecinta, printre observatiile trimise la ANAF, s-au numarat si "formule eronate" pentru determinarea diferitelor contributii (conform legilor in vigoare la momentul aparitiei proiectului, formulele erau gresite, insa, o parte (nu toate!) respectau modificarile legislative care aveau sa apara dupa aproape o luna)!
    Declaratia 112 a fost realizata prin "alipirea" celor 3 declaratii nominale (CAS, CASS si SOMAJ), a declaratiei 102 (ANAF) si informatiile cu privire la impozitul pe venit din declaratia 100 (ANAF), si eliminarea informatiilor dublate (conform ANAF)! Cu toate acestea, "C2_10=C2_T6" ("Total cuantum prestatii de suportat din bugetul FNUASS pentru concedii si indemnizatii"="Total Suma suportată de angajator FNUASS")! "Total Suma suportată de angajator FNUASS" a vrut sa fie, probabil, "Total Suma suportată din FNUASS"!
    Din nenumaratele observatii, sugestii si intrebari trimise prin e-Mail si prezentate pe parcursul lunii Ianuarie 2011 la discutiile ("instruirile") organizate de ANAF cu ocazia noii declaratii, la sfarsitul lunii Ianuarie 2011 am primit raspuns la ... 10 intrebari! Pentru inceput, voi prezenta cele 10 intrebari si raspunsuri, pe care le voi explica si comenta, dupa urmatorul format:

Intrebare (intrebarea adresata catre ANAF)
Motivare (am incercat sa imi motivez/explic intrebarea)
Explicatie (voi incerca sa explic intrebarea pentru cei care nu sunt familiarizati cu acest domeniu - nu a fost trimis si la ANAF)
Raspuns (Raspunsul primit de reprezentantii ANAF (neoficial) - raspunsul a fost primit pe o foaie de hartie, fara ANTET si fara SEMNATAR)
Concluzii (voi incerca sa explic/comentez raspunsul pentru cei care nu sunt familiarizati cu acest domeniu - nu a fost trimis si la ANAF)Sa vedem intrebarile:
1. Ce fac daca programul de validare al declaratiei 112 nu respecta si legea?
Motivare: Conform codului fiscal, baza de calcul pentru contributia individuala contine venitul brut realizat, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate de munca! Tot conform codului fiscal, exista unele "exceptii specifice" (care se refera si la contributiile angajatorilor), respectiv:
 
- SOMAJ: - Nu se datoreaza pentru perioadele suspendate cu exceptia concediului medical suportat de angajator.
              - Nu se datoreaza pentru pensionari.
              - Nu se datoreaza pentru prestatii suportate din bugetul de stat, inclusiv concedii medicale din FNUASS (Sanatate) si FAAMBP (Accidente de munca).
 
- CAS si FAAMBP: - Nu se datoreaza pentru prestatii suportate din bugetul de stat, inclusiv concedii medicale din FAAMBP (Accidente de munca).
 
- CAS (Pensie): - Se plateste pentru zilele de concediu medical suportate conform OUG 158, proportional cu zilele lucratoare, care se calculeaza la 35% din salariul mediu.
In concluzie:
 -datorez CASS (contributie sanatate) individual la BRUT, inclusiv foi de boala;
 -datorez CAS (Pensie) Individual la BRUT-boala FAAMBP (dar ramane boala suportata de unitate si FNUASS) + o baza de calcul care reprezinta 35% din salariul mediu si care se calculeaza proportional cu zilele de concediu medical conform OUG 158!
 -datorez SOMAJ la BRUT-boala FNUASS-boala FAAMBP (ramane doar boala suportata de unitate), dar nu platesc deloc daca sunt pe perioada suspendata (cu exceptia concediului medical suportat de angajator) sau daca sunt pensionar! (In cazul pensionarilor, se retinea SOMAJ daca pensionarul era pe caz de invaliditate!)
Conform fisierului PDF (TEST) de pe siteul ANAF, contributia individuala la CASS se datoreaza la BRUT-BOALA (toate foile de boala), iar contributia la CAS se datoreaza la BRUT - BOALA (toate foile de boala) + baza de calcul pentru concedii medicale conform OUG 158!

Explicatie: Intrebarea a fost adresata deoarece existau neconcordante intre OUG 117/2010 (care "specifica" modul de calcul al contributiilor) si fisierul PDF pus la dispozitie de ANAF pentru a verifica "modul de calcul" pentru declaratia 112! Concluzia pentru modul de calcul al contributiilor sociale a fost rezultatul citirii (de mai multe ori) a articolelor referitoare la calculul contributiilor, din OUG 117/2010, articole care nu erau tocmai clare (la sfarsitul lunii Ianuarie 2011, cand deja trebuiau sa fie gata modificarile la programul de salarii, nu aveam garantia ca modificarile facute sunt corecte)! In plus, nu s-a rezolvat nici o problema semnalata autoritatilor in anii anteriori, respectiv, desi LEGEA mentioneaza faptul ca pensionarii nu datoreaza contributia la somaj, in cazul pensionarilor de invaliditate, conform celor de la somaj (cel putin din Baia Mare), trebuie retinuta aceasta contributie! In momentul in care am trimis aceasta intrebare deja OUG 117/2010 era publicat in Monitorul Oficial!
Raspuns: Programul de validare al declaratiei D112 calculeaza corect bazele de calcul al contributiilor individuale. Neconcordantele provin din necorelarea legislatiei, lucru cunoscut la nivel central si se va emite un act normativ care v-a corecta aceste anomalii.
Concluzie: Conform acestui raspuns, mi s-a confirmat, inca o data, ca aplicatiile institutiilor statului (in acest caz programul de validare pentru Declaratia 112) sunt cele care respecta LEGEA, si ca toate problemele in care acestea nu respecta LEGEA, sunt din cauza ... legilor (in acest caz, greselile sunt in OUG 117/2010)! Cu toate ca "problemele nu erau" programul de validare (legea era cea care trebuia schimbata), acesta (programul de validare) a fost modificat de 13 ori (+varianta initiala) in mai putin de 5 luni (31.01.2011-01.06.2011)! Actul normativ care "corecteaza anomaliile" este HG 150/23.02.2011 (publicat in Monitorul Oficial ... 150/01.03.2011), dupa ce salariile si declaratiile pentru luna Ianuarie 2011 au fost calculate si depuse ( ... doar exista posibilitatea sa se depuna declaratii rectificative)!

2. Ce fac daca instructiunile de completare al declaratiei 112 nu imi specifica modul de completare pentru un anumit caz?
Motivare: Conform LEGII, pot sa am un contract individual de munca mai mic de 2 ore, dar nu neaparat cu 1 ora! De exemplu, pot lucra cu 30 minute/zi sau cu 2 ore/luna! In declaratia 112 pot declara timpi partiali doar de 1,2,3,4,5,6,7 ore!
Explicatie: Era o intrebare generica (cu un exemplu concret), respectiv ce fac daca, pentru un anumit caz, nu am cum sa completez declaratia 112 cu date reale! Pe exemplul concret, un contract individual de munca poate sa fie pe norma intreaga (6,7 sau 8 ore/zi), sau poate fi pe timp partial (fara a se specifica un numar minim de ore - pana in 2006, contractele individuale de munca pe timp partial erau limitate la un numar minim de 2 ore/zi)! Ce este cu aceasta norma: in anumite situatii, o norma de 8 ore/zi timp de 1 an, reprezinta 1 an; o norma de 4 ore/zi (pentru un program normal de lucru de 8 ore/zi - jumatate de norma) timp de 1 an reprezinta doar 6 luni! Din pacate, pentru aceeasi situatie, 2 contracte de munca de 8 ore/zi timp de 1 an, reprezinta doar 1 an! Am mentionat acest exemplu pentru a va face o impresie despre importanta acestei informatii!
Raspuns: Nu avem raspuns pentru aceasta intrebare. Ar trebui sa stie cei de la CJPAS.
Concluzie: Pentru inceput, "CJPAS" reprezinta "Casa Judeteana de Pensii si Asigurari Sociale", adica cei care ar trebui sa stie raspunsul la aceasta intrebare (adica la motivarea data) ar fi cei de la Casa de Pensii! Actul normativ care "limiteaza" declararea timpilor partiali este H.G. 1397/28.12.2010 (instructiunile pentru Declaratia 112), iar institutia care gestioneaza aceasta declaratie este ANAF-ul (dar intotdeauna este mai usor sa "pasam" raspunderea la altcineva, decat sa cautam solutii la o anumita problema)! Pana la aparitia declaratiei 112, pe declaratia care se depunea la Casa de Pensii, timpii partiali erau: 7,6,5,4,3,2,<2 ore/zi, adica puteam declara situatiile mentionate, deoarece acestea se incadrau la "<2" (mai mic de 2 ore/zi)! Aceasta problema a fost semnalata la mijlocul lunii Decembrie 2010 (pe vremea "proiectului") prin e-Mail, raspunsul primit fiind "si pana acum aveati aceaasi problema" (doar ca pana acum ma incadram la "<2" si acum nu ma mai incadrez niciunde)! Solutia, foarte simpla, era sa se pastreze modul de declarare de pana acum, respectiv, in loc de 1 ora/zi sa ramana "<2"ore/zi (exista si cazuri de 30 ore/luna, ceea ce semnifica aproximativ 1 ora si 30 minute/zi)! O solutie, mai complicata (dar mai aproape de adevar), ar fi fost declararea normei de lucru pe zi sau pe luna, cu mentionarea numarului de ore!

3. Ce fac daca valoarea care trebuie sa o declar depaseste lungimea maxima admisa pentru o anumita rubrica?
Motivare: Numarul de zile de concedii medicale care se pot declara (FNUASS) este maxim 99.999 (N5)! Ce fac daca un angajator are intr-o luna peste 100.000 zile de concedii medicale (N6)?
Explicatie: Am dorit sa stiu cum se procedeaza daca voi ajunge in situatia in care nu va exista suficient spatiu pentru a specifica o valoare! Incepand cu anul 2006, certificatele medicale (conform OUG 158/2005 - cele care nu sunt accidente de munca sau boli profesionale) se depun la casa de sanatate, iar spatiul alocat pentru declararea numarului de zile de concediu medical era de lungime 4 (N4 - valoare numerica, maxim 9999)! Inca din 2006 existau cazuri cand trebuiau declarate peste 10000 zile de concediu medical, situatie care nu se putea declara (respectand legea), in consecinta, am trimis mai multe sesizari CNAS (Casa Nationala de Asigurari de Sanatate), CASMM (Casa de Sanatate Maramures), Guvern si Presedentie (deoarece se pare ca cei de la casa de sanatate nu intelegeau problema - nu au inteles-o nici guvernul si nici presedentia)! Intr-un final, dupa aproape 5 ani (pe parcursul anului 2010), au reusit sa inteleaga si au marit rubrica respectiva, astfel ca se puteau declara 10000 zile de concediu medical (dupa cateva luni s-a desfiintat declaratia deoarece a aparut Declaratia 112)! Am vrut sa stiu cum procedez daca mai apare o situatie asemanatoare (sa astept 5 ani nu este o solutie)!
Raspuns: Ca sa aveti intr-o luna peste 100.000 zile de concediu medical, trebuie sa aveti o firma cu peste 4.500 de salariati, toti in concediu medical, toata luna. Cred ca in practica nu mai aveti asa ceva.
Concluzie: Deci, nu pot avea la o singura firma 100.000 zile de concediu medical! Dar pot sa am 100.000 de cazuri (Lungimea campului pentru specificarea numarului de cazuri este N6, adica pot depasi 100.000 cazuri, in conditiile in care pentru 1 caz am cel putin 1 zi!)? Este imposibil sa depasesc 100.000 zile de concediu medical, dar sunt sanse foarte mari sa depasesc 100.000 cazuri de ajutoare de deces la aceeasi firma (lungimea campului pentru numar cazuri ajutoare deces este N6)?

4. Ce fac daca modul de completare a declaratiei difera de situatia legala privind informatia respectiva?
Motivare: Pe certificatele medicale, pentru determinarea mediei zilnice, se declara "Suma venituri ultimele 6 luni", respectiv "Numar zile aferente veniturilor din ultimele 6 luni"! In cazul in care, in luna angajarii beneficiez de URGENTA MEDICO-CHIRURGICALA, nu am nevoie de stagiu de cotizare! Baza de calcul o reprezinta salariul de baza! Deci, completez rubricile cu 0 (zile si sume) si media cu "salar baza/zile lucratoare" si primesc eroare ca nu stiu sa determin corect media (0/0)?
Explicatie: In instructiunile de completare a unei declaratii se explica modul in care se completeaza o anumita rubrica! Din pacate, nu se acorda o atentie deosebita acestor instructiuni si pot sa apara situatii in care daca se respecta instructiunile nu se pot declara corect aceste informatii (instructiunile de completare pentru o anumita rubrica este in contradictie cu legislatia in vigoare)! In acest caz, pentru determinarea mediei zilnice al unui certificat medical, rubrica "Venit baza calcul" trebuie completat cu "Suma veniturilor pe ultimele 6 luni", respectiv "Zile baza calcul" cu "Numarul de zile aferente veniturilor din ultimele 6 luni"! In realitate, de cele mai multe ori, media zilnica este determinata tinand cont de veniturile realizate in ultimele 6 luni ("de cele mai multe ori" nu inseamna "intotdeauna", asa cum reiese din instructiunile de completare a declaratiei 112)!
Raspuns: In situatia prezentata de Dvs., baza de calcul este salariul de baza din luna curenta.
Concluzie: Desi din motivarea intrebarii reiesea ca stiu cu ce se completeaza baza de calcul, se pare ca nu s-a inteles problema sesizata: explicatia de completare a rubricii nu este corecta! Aceasta problema a ramas mostenire de pe vremea cand certificatele medicale se declarau la casa de sanatate, problema sesizata la momentul respectiv si casei de sanatate, dar IGNORATA! Aceasta problema are o solutie foarte simpla: se schimba explicatia pentru completarea celor doua rubrici (Nu inteleg de ce este asa de greu)! Daca explicatia pentru completarea acestor rubrici nu se schimba, pentru cazurile particulare, completarea rubricilor cu valorile corecte INCALCA instructiunile de completare!

5. De ce este prevazut in declaratia pe 2011 o lege care a fost valabila pana in 31.12.2010?
Motivare: Somajul tehnic fara plata contributiei (OUG 4/2010) este valabila pana la 31.12.2010! De ce exista instructiuni de completare pentru ceva ce nu se declara?
Explicatie: Pentru a veni in sprijinul agentilor economici, in anul 2009, guvernul a decis scutirea de la plata contributiilor sociale si impozitului pe salar pentru angajatii aflati in somaj tehnic in anul 2009, fara pierderea calitatii de asigurat (contributiile erau suportate din bugetul de stat la salariul minim pe economie), pentru maxim 3 luni (OUG 28/2009)! Aceasta facilitate a fost prelungita si pentru anul 2010 prin OUG 4/2010! Desi aceasta facilitate era valabila pana la data de 31.12.2010 iar declaratia 112 era valabila incepand cu 01.01.2011, aceasta facilitate era trecuta in Declaratia 112!
Raspuns: Nu avem raspuns pentru aceasta intrebare. Ar trebui sa stie cei de la AJOFM.
Concluzie: Din nou, este mai usor sa pasam problema la altii (AJOFM-Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca)! Desi facilitatea se numeste "Somaj tehnic cu scutire de la plata contributiilor", nu are treaba numai cu somajul (aceasta "facilitate" a afectat, cel putin: CAS (Pensii), CASS (Sanatate), Somaj, Fondul de accidente, FNUASS, Fondul de garantare si ANAF-ul)!

6. De ce trebuie sa declar situatii ABERANTE?
Motivare: In cazul in care sunt toata luna pe concediu medical, cu 5 zile suportate de angajator si 16 zile suportate din FNUASS, declar 0 zile lucrate si 40 ore efectiv lucrate! Cum pot lucra 40 de ore in 0 zile?
Explicatie: Pana la aparitia declaratiei 112 (01.01.2011), 5 zile de concediu medical suportat de angajator (pentru o norma de 8 ore) se declara la CAS cu 0 zile, iar la SOMAJ cu 40 de ore efectiv lucrate (fiind doua declaratii distincte, "tragedia" nu era asa mare)! Odata cu unificarea declaratiilor, aceasta aberatie a ramas, doar ca acum, pe aceeasi declaratie, un angajat in aceasta situatie reuseste performanta ca in 0 zile lucrate sa realizeze un numar de 40 de ore! Aceasta "reglementare" legislativa (foaia de boala, in anumite conditii, reprezinta ore lucrate) necesita un efort psihic supraomenesc in momentul in care un angajat care in ultimele 12 luni a beneficiat de concedii medicale sa aiba ghinionul sa ajunga pe somaj (Foaia de boala reprezinta perioada suspendata, dar angajatorul a facut "imprudenta" sa-l treaca la ore efectiv lucrate, si nu poate sa fie si suspendat si la lucru in aceeasi perioada, conform personalului (probabil o parte) care studiaza dosarele de somaj)!
Raspuns: Aveti dreptate, dar conform HG 1.397/2010, in D112 la Anexa 1.2 in sectiunea B, pct.B1, randul 5 se completeaza cu orele efectiv lucrate +orele din zilele de concediu medical platit de unitate, iar in randul 8 se completeaza numarul de zile efectiv lucrate.
Concluzie: Desi din motivarea intrebarii reiesea, din nou, ca stiu cum se completeaza declaratia, s-a evitat raspunsul la intrebarea adresata, respectiv, daca tot s-au unificat declaratiile, de ce nu s-au "corectat" aberatiile existente pana in acel moment!

7. De ce nu se declara si certificatele medicale din accidente de munca?
Motivare: In cazul in care se declara si aceste certificate medicale exista informatie mai completa si se pot face verificari mai corecte privind modul de calcul al diferitelor contributii!
Explicatie: Incepand cu anul 2006, certificatele medicale conform OUG 158/2005 (fara accidente de munca si boli profesionale) se declarau (si) in format electronic la casa de sanatate! La un moment dat, fara o baza legala, cel putin in Baia Mare, trebuiau declarate si certificatele medicale din accidente de munca (tot la casa de sanatate)! Daca incercam sa declar pe 112 un certificat medical din accident de munca, se genera o eroare, desi, in nomenclatorul cu codurile de indemnizatii din declaratia 112 erau prevazute si cele din accidentele de munca!
Raspuns: Certificatele medicale pentru accidente de munca si boli profesionale nu se declara pentru ca nu se depun la Casa de sanatate si nu au fost solicitari din partea caselor pentru depunerea lor.
Concluzie: Nu se declara accidentele de munca pentru ca nu se depun la Casa de sanatate! Si atunci de ce trebuie sa depun copie dupa certificatele din accidentele de munca daca acestea primesc continuare pe boala obisnuita (in anumite cazuri, se poate trece de pe accident de munca (FAAMBP) pe boala obisnuita (FNUASS) cu certificat medical in continuare)? Intrebarea era adresata deoarece, din experienta (2006-2010), in anumite situatii, casa de sanatate VREA si certificate medicale din accidente de munca!

8. Pe cand un program de verificare?
Motivare: Este foarte util celor care fac programe de salarii pentru a "intelege mai bine legea"!
Explicatie: Intrebarea era adresata deoarece erau neconcordante intre legea care imi "spunea" cum se calculeaza salariile si instructiunile de completare a declaratiei! Din experienta anterioara (2001-2010), programele de verificare "clarificau" modul de calcul pentru diferite contributii si situatii, respectiv, contributiile trebuiau calculate astfel incat programul de validare sa nu dea eroare (in caz de eroare, declaratia nu era preluata, deci, "greselile" in cazul in care erau necorelatii fata de legea in vigoare erau in legi)!
Raspuns: Gasiti un program de verificare a fisierelor XML pe portalul ANAF, la adresa www.anaf.ro
Concluzie: Programul de verificare a aparut in 31.01.2011, si bineinteles, legislatia in vigoare era "modificata" de aceasta prima versiune a programului de verificare pentru Declaratia 112! Problema era ca sunt firme care dau salariile in ultima zi lucratoare din luna pentru care se fac salariile, salarii care urmau sa fie recalculate!

9. Ce reprezinta “numar cazuri" si ce reprezinta "concedii medicale“ din modul de completare a numarului de cazuri?
Motivare: Numarul de cazuri pentru concedii medicale din accidente de munca se completeaza cu "Numar cazuri"!!! Numarul de cazuri pentru concediile medicale conform OUG 158 se completeaza cu "total concedii medicale"! (Prin expresia "daca concediul medical depaseste 90 de zile", cei de la sanatate inteleg concediile medicale din ultimele 12 luni)
Explicatie: Pana la aparitia declaratiei 112, numarul de cazuri se completa cu "numarul de asigurati care beneficiaza de certificate medicale" (LEGE), adica cu "numarul de certificate medicale" (programul de verificare)! Concret, daca un asigurat are 2 certificate medicale, numarul de cazuri este 1 (un asigurat are certificate medicale) dar se completeaza cu 2 (probabil era prea complicat determinarea numarului de asigurati si a fost mai usor sa se preia numarul de certificate medicale)! Totodata, "concedii medicale" sau "certificate medicale" este acelasi lucru (din punctul de vedere al celor care fac instructiunile), iar explicatia "numarul de cazuri se completeaza cu ... numarul de cazuri" nu lasa nici o urma de indoiala cu valoarea care se trece in rubrica respectiva!
Raspuns: Prin numar de cazuri se intelege numarul de certificate medicale de orice tip.
Concluzie: "concedii medicale" sau "certificate medicale" ... e totuna (sau nu?)!

10. Ce se intampla daca apar situatii neprevazute?
Motivare: Aproape sigur mai sunt probleme care nu imi vin in minte acum, dar cei care ar fi trebuit sa se gandeasca la toate situatiile sun cei care au "proiectat" declaratia 112!
Explicatie: Desi de aceasta declaratie depinde viitorul indepartat (pensia), un posibil viitor mai apropiat (somajul) sau prezentul (asigurarea in sistemul de sanatate), din punctul meu de vedere sunt probleme mai mari sau mai mici, cel mai grav fiind faptul ca daca declaratia contine cel putin o eroare (care nu este neaparat o eroare reala), declaratia nu este prelucrata, adica casa de sanatate nu primeste informatia ca sunteti asigurat, casa de pensii nu primeste informatia pentru pensie (inclusiv cea privata obligatorie), iar somaj nu primiti daca ati fost dat pe somaj si firma nu reuseste sa depuna declaratia in timp util!
Raspuns: Ne mai intrebati cand aveti situatii concrete.
Concluzie: Desi am mai semnalat nenumarate probleme, o parte nu s-au rezolvat! La o sesizare la care am primit raspuns (nu s-a rezolvat problema, dar am primit raspuns), in e-Mailul primit erau trecute si conversatiile lor (Forward/Reply), unde am vazut ceva surprinzator "Nu stiu sigur ca are dreptate" (!!!), deci declaratia este facuta de o echipa de "specialisti" care nu stiu sigur daca e bine sau nu (pana la urma problema a ramas asa cum era, adica cum cred ei ca e bine, desi aveam argumente ca nu este asa, bineinteles, argumentele mele erau din legea in vigoare, care este si azi in vigoare)!

Deoarece problemele de pana acum reprezinta doar o picatura intr-un pahar cu apa, voi reveni cu un set de actualizari, in cel mai scurt timp!

Actualizare 1 (14.07.2011): Semnatura electronica
    Incepand cu 01.07.2011, Declaratia 112 se poate depune doar on-line, respectiv semnat electronic cu certificatul digital (HG nr. 1397/2010 - Anexa 7)!
    Termenul prin care se poate depune Declaratia 112 la ghiseu a fost prelungit pana la date de 25.07.2011 (ORDIN MFP Nr. 2215/2011 - Articolul 1 - Publicat in Monitorul Oficial 455/29.06.2011)!
    In cazul in care folositi o aplicatie de salarii care genereaza fisierul XML pentru declaratia 112, acest fisier (XML) se prelucreaza cu aplicatia "DUKIntegrator" (Softul J de validare date din fisiere XML) prin intermediul caruia se creeaza si se semneaza electronic fisierul PDF care se incarca pe server-ul ANAF! Pana aici nu este nici o problema, decat daca sunteti neinspirat si va instalati acest program (DUKIntegrator) pe un sistem de operare pe 64 de biti (pana la data de 14.07.2011, pe site-ul ANAF (http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/declunica/Declaratiaunica.htm) nu exista nici o informatie cu privire la semnarea electronica prin "DUKIntegrator" pe sisteme de operare pe 64 de biti)!
    Cum se poate semna Declaratia 112 cu "DUKIntegrator" pe un sistem de operare pe 64 de biti (Testat cu Oberthur): Am fost solicitat de un client care nu reusea sa creeze fisierul PDF cu semnatura electronica (genera din programul de salarii fisierul XML si incerca sa creeze si sa semneze fisierul PDF cu ajutorul aplicatiei "DUKIntegrator" versiunea 1.4.0-ultima versiune)! Incerc si eu, si primesc un mesaj de genul ca nu ar fi buna calea catre driverul tokenului! Verific daca fisierul ".dll" (fisierul "vinovat" pentru nesemnarea declaratiei) se afla unde era specificat in fisierul de configurare al aplicatiei DUKIntegrator, si constat ca este acolo! Am verificat sistemul de operare si am constatat ca este pe 64 de biti! Dintr-o experienta recenta cu ANAF (nu puteam verifica fisiere cu aplicatia "Fise Fiscale 2011" si am primit raspuns ca "la noi functioneaza perfect", deci, am inceput sa investighez eu de ce la mine nu merge si la ei merge: am instalat programul pe inca un calculator unde mergea. Calculatorul pe care mergea aplicatia era pe 32 de biti, si unde nu putea verifica fisierele era pe 64 de biti!) am considerat necesar sa incerc se modific fisierul de configurare sa foloseasca fisierul ".dll" pe 32 de biti! Fisierul pe 64 de biti se afla la locatia "C:\Program Files\...", respectiv cel de 32 de biti se afla la locatia "C:\Program Files (x86)\...", deci aveam de facut o modificare minora (sa adaug " (x86)" dupa Program Files): EROARE - calea catre fisierul ".dll" contine una din caracterele "-()"! Am copiat primul director unde a fost instalat fisierul dll de dupa "C:\Program Files (x86)\" intr-un alt director pe "C:\" care sa nu contina cele 3 caractere interzise! Am modificat corespunzator fisierul de configurare, si, SURPRIZA: Fisierul a fost semnat cu succes! Concluzia: Aplicatia DUKIntegrator nu stie semna electronic pe un sistem de operare pe 64 de biti, nici daca ii modific calea catre dll-ul pe 32 de biti unde a fost instalat!

Actualizare 2 (21.07.2011): Declaratie fara erori ... cu erori

    Tot mai multi clienti ma suna ca trebuie sa depuna rectificative deoarece declaratia este considerata eronata desi recipisa mentioneaza faptul ca declaratia este valida si nu contine erori! Cele mai multe "erori" pentru o declaratie valida (fara erori) apar la casa de sanatate, pentru cei care au concedii medicale si incep formalitatile pentru recuperarea sumelor suportate din FNUASS!
    Una din problemele aparute este faptul ca un certificat medical cu codul de indemnizatie "06" sau "05" nu are completat codul de urgenta, respectiv codul de boala infectocontagioasa! Desi este o eroare grava de completare a declaratiei 112, cei de la casa de sanatate nu a considerat necesar sa trimita celor de la ANAF validare pentru aceasta situatie (o asemenea situatie, la depunerea declaratiei la ANAF returneaza declaratie valida)! Chiar daca se depune declaratie rectificativa (dupa ce se afla de eroare), declaratia este tot eronata pentru ca dupa 20 de zile cei de la casa de sanatate nu a primit rectificativa depusa la ANAF (probabil agentul economic trebuie sa copieze declaratia de la ANAF pe serverul celor de la casa de sanatate)!
    O alta problema este faptul ca agentul economic nu declara certificatul medical asa cum il declara medicul care a eliberat acel certificat medical! Agentul economic trebuie sa declare certificatul medical dupa cum a fost completat de catre medic, iar daca in urma "verificarilor incrucisate" facute de cei de la casa de sanatate rezulta neconcordante, agentul economic nu are decat sa rezolve problema (faptul ca declaratia este completata conform certificatului medical nu conteaza)!

Actualizare 3 (23.07.2011): SRL-Debutant (OUG 6/2011)
    Pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri, guvernul a aprobat in 02.02.2011 OUG 6/2011, publicat in Monitorul Oficial 103 din 09.02.2011!
    Desi de la aparitia OUG 6/2011 declaratia 112 a fost modificata de mai multe ori, abia in 18.07.2011 aceasta facilitate a fost implementata in declaratie, incepand cu raportarea aferenta lunii 02.2011 (Februarie 2011) !!!
    Una din facilitatile OUG 6/2011 o reprezinta "scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale" (CAS) suportat de angajator, in limita "castigului salarial mediu brut pe economie din anul anterior" (Art. 5, lit. c))! Ce inseamna acest lucru pe declaratia 112 (Conform Anexei 8 cu validari)? Scutirea de la plata CAS inseamna defapt si scutirea de la plata fondului de accidente de munca, deoarece scutirea de la CAS pe declaratia 112 se declara impreuna cu cea de la Fondul de accidente! Salarul mediu din anul anterior reprezinta salarul mediu din anul curent! (Anexa 8 cu validari din 18.07.2011: (B11_1=3 din 02.2011; In cazul in care exista mai multe contracte de munca pe acelasi CNP,se completeaza scutirea (in campul B11_41) pe un singur contract, dar la nivelul minim dintre Baza Contributie Individuala ASIGURARI SOCIALE (campul B4_7) si castigul mediu brut (2022 lei).))
    Daca ne uitam putin in urma, la OUG 13/2010, prin "scutire de la plata contributiilor de asigurari sociale" (Art. 1, alin. (1)) (suportata de angajator) se intelege "scutire de la plata contributiilor sociale", adica de la TOATE! Avem deci, inca un exemplu de interpretare a legii, dupa principiul "nu conteaza ce scrie in lege, conteaza cum functioneaza aplicatiile institutiilor"!

Actualizare 4 (19.08.2011): ATENTIE!!! ANAF pierde date din Declaratia 112!
    Timp de cateva saptamani am ajutat un client sa rezolve o problema legata de Declaratia 112! Acesta a depus o declaratie considerata VALIDA, dar a avut o problema cu un certificat medical (s-a completat cod urgenta medico-chirurgicala unde nu trebuia), deci a depus o declaratie RECTIFICATIVA dupa corectarea problemei, declaratie care a fost considerata VALIDA! Avand certificate medicale, a trebuit sa treaca si pe la casa de sanatate cu "hartogaria" corespunzatoare, unde a aflat ca declaratia depusa nu este acceptata de SIUI (Sistemul Informatic Unic Integrat)!!! Dupa cum era normal, a primit mesajele de eroare generate de SIUI, cu mentiunea sa depuna declaratii rectificative pana cand va fi acceptat de SIUI si ca pe ei (casa de sanatate) nu ii intereseaza cauza erorii!
Mesajele de eroare din sistemul SIUI:
"nu se verifica regula CV.J1.R1: Numar total cazuri prestate pe J1 din anexa 1 este egal cu numarul total de inregistrari din anexa 2 ce au codul de indemnizatie din grupa J1.-3=0 pentru codurile de indemnzatii 01,02,03,04,05,06,12,13,14
nu se verifica regula CV.J1.R2: total zile  prestatii pe J1 din anexa 1 este egal cu total zile prestatii  inregistrari din anexa 2 ce au codul de indemnizatie din grupa J1.-15=0 pentru codurile de indemnzatii 01,02,03,04,05,06,12,13,14
nu se verifica regula CV.J1.R3: total zile  prestatii din FNUASS pe J1 din anexa 1 este egal cu total zile prestatii din FNUASS pentru  inregistrarile  din anexa 2 ce au codul de indemnizatie din grupa J1.-5=0 pentru codurile de indemnzatii 01,02,03,04,05,06,12,13,14
nu se verifica regula CV.J1.R4:suma din FNUASS pentru concedii si indemnizatii  pe J1 din anexa 1 este egala  cu total sume aferente pentru inregistrarile din anexa 2 ce au codul de indemnizatie din grupa J1.-132=0  pentru codurile de indemnzatii 01,02,03,04,05,06,12,13,14
fisiereul nu poate fi procesat"
    Am fost solicitat sa ajut la corectarea declaratiei, iar datorita faptului ca declaratia a fost corect generata nu am avut ce sa corectez, si am sugerat sa se depuna doua adrese, una la ANAF si alta la Casa de sanatate (ambele din Maramures), pentru a vedea unde este problema! Adresele contineau descrierea detaliata a problemei precum si dovezile agentului economic ca declaratia depusa de el este corecta, inclusiv Declaratia 112 listata complet (Anexa 1, Anexa 1.1 si Anexa 1.2), formatul electronic (XML) al declaratiei in format de hartie (a fost listat continutul fisierului XML)! Orice persoana binevoitoare avea la indemana toate informatiile pentru a face o investigatie si de a identifica de unde si de ce a aparut aceasta eroare!
    Dupa doua saptamani, inca cei de la ANAF nu au raspuns in scris la adresa respectiva, dar au contactat telefonic reprezentantul firmei, de unde am aflat ca la ei (ANAF) nu au declaratia in sistem la ei, si s-a sugerat redepunerea declaratiei rectificative (deoarece raspunsul a fost verbal, este posibil sa nu fi spus ca nu au declaratia in sistem, dar raspunsul a fost ca nu au nu stiu ce in sistem)! Deci, am aflat ca erorile din SIUI-ul celor de la SANATATE s-a datorat faptului ca ANAF nu a transmis catre CASS declaratia COMPLETA pe care a depus-o agentul economic!
    In data de 16.08.2011 au raspunsul in scris cei de la Casa de sanatate Maramures, si ca au constatat urmatoarele probleme: ce s-a mentionat in adresa depusa la casa de sanatate nu corespunde cu ce s-a transmis electronic de la ANAF, ca pe declaratia initiala s-a completat cod urgenta medico-chirurgicala unde nu trebuia (desi problema semnalata era alta - nu avea legatura aceasta constatare cu problema semnalata) si ca pe declaratia rectificativa nu apar persoane cu concedii medicale (COMPLET ERONAT: poate nu apar certificate medicale, ceea ce nu este acelasi lucru cu concedii medicale)! Pentru solutionarea problemei, reprezentantul firmei a fost invitat la sediul institutiei! Cum solutioneaza (verbal) cei de la Casa de Sanatate Maramures o problema: Sunteti singura firma care are probleme (dupa cateva minute, doar 3-4 firme pe luna au probleme)! Sigur nu ati completat ceva corect cand ati facut declaratia! Noi (casa de sanatate) nu suntem pusi aici sa solutionam astfel de probleme! Nu avem timp sa rezolvam astfel de probleme! Nu aveti decat sa depuneti rectificative pana cand vor fi acceptate de SIUI! Sistemul nostru (SIUI) este imbunatatit continuu si se fac validari suplimentare fata de ANAF! + alte asemenea "informatii utile" transmise cu un ton specific care te fac sa te simti mai rau ca un caine! Cum putem indrazni sa ii deranjam? Sunt foarte ocupati sa provoace probleme si nu le mai ramane timp sa le remedieze!
    Agentului economic nu i-a ramas decat sa depuna declaratia rectificativa pana cand SIUI-ul o sa-l accepte (respectiv pana cand ANAF-ul o sa transmita declaratia completa catre CASS)!
    Si acum sa demonstrez celor care vor sa stie, de ce declaratia depusa de agentul economic a fost corecta (nu ca acest lucru ar conta la ANAF sau CASS):
    Mesajul de eroare generat de SIUI reprezinta faptul ca agentul economic a declarat concediile medicale doar centralizat, fara sa fi declarat si fiecare certificat medical in parte ("3=0" inseamna ca s-au declarat 3 "cazuri" (pentru cei de la sanatate, 1 caz inseamna 1 certificat medical), si 0 (zero) certificate medicale! Idem pentru celelalte 3 erori: total zile concedii medicale, total zile concedii medicale suportate din FNUASS, total suma concedii medicale suportate din FNUASS!)! In cazul in care incercati sa depuneti o asemenea declaratia la ANAF (sa declarati concediile medicale doar centralizat fara sa declarati si certificatele medicale (platite conform OUG158/2005)) veti primi EROARE si declaratia nu va fi valida, deci nu va fi trimisa mai departe la SANATATE! Aceasta este cea mai importanta dovada ca declaratia depusa de agentul economic a fost corecta!
    Pe formatul listat, la Anexa 1.2 se observa ca au fost declarate si certificatele medicale, dar nici acest lucru nu conteaza (este adevarat ca pot sa depun ceva la ANAF si sa listez altceva, ca doar "avem timp liber" si ne gandim ce sa facem sa le dam de lucru suplimentar celor de la ANAF si CASS)!
    Pe formatul electronic (fisierul XML) listat se poate observa faptul ca s-au declarat sectiunile "<asiguratD" aferente fiecarui certificat medical (certificatele medicale se declara la sectiunea "<asiguratD")! Daca se analiza continutul acestui format se observa ca corespunde cu instructiunile de completare a declaratiei 112 cu privire la certificatele medicale! O dovada in plus ca sectiunea a fost completata corect rezulta din faptul ca ANAF a considerat declaratia VALIDA (altfel nu ar fi ajuns la CASS)!
    In plus, de ce declaratia initiala a fost valida daca s-a completat cod urgenta medico-chirurgicala unde nu trebuia? De ce nu sunt aceste validari facute si la ANAF? Acestea si multe alte intrebari sunt fara raspuns desi nu vad ce este asa de greu de raspuns la ele!
    In concluzie, agentul economic este raspunzator nu doar de ce declara ci si de datele care ajung pe serverele institutiilor! Problema este ca daca nu aveti certificate medicale sau subventii la SOMAJ s-ar putea sa nu stiti ce "ati declarat" pe aceasta Declaratie 112!
    Declaratia 112 este "un succes" si prin implementarea lui "s-au redus" drumurile pe care agentul economic trebuia sa le faca pentru depunerea declaratiilor lunare de la 4 (CAS, CASS, SOMAJ, ANAF) la 1 (ANAF) (+1 la CASS daca sunt certificate medicale, +1 la SOMAJ daca sunt subventii, +1 la CAS daca sunt accidente de munca, +100 daca sunt "probleme" (adica daca ati completat "gresit" (corect) Declaratia 112 si aveti "norocul" ca informatia (Declaratia) incarcata de dumneavoastra sa tranziteze triunghiul Bermudelor - este cunoscut faptul ca in triunghiul Bermudelor dispar obiecte, de ce sa nu dispara si informatie))!

Actualizare 5 (27.08.2011): Declaratia 112 nu accepta "o situatie rara"? Solutia: Nu respectam instructiunile de completare si ... e ok!
    Inca din decembrie 2010 am trimis mai multe cazuri teoretice pe care declaratia 112 nu le va accepta, dar cei de la finante nu discuta cu situatii teoretice, si daca un asemenea caz "foarte rar" va deveni realitate, sa revin cu cazul concret si atunci se va cauta o solutie! Zilele trecute, un asemenea "caz foarte rar" a devenit realitate!
    Un angajator a avut un salariat care s-a pensionat pe parcursul lunii, dar a ramas sa lucreze in continuare! Conform legii, persoanele care au calitatea de pensionari nu datoreaza contributia la SOMAJ (OUG 117/2010, Art. 29616, alin. 4, lit. a) "veniturilor in bani si/sau in natura, prevazute la art. 2964, acordate persoanelor prevazute la art. 2963 lit. a) si b), care au calitatea de pensionari")! Pe declaratia 112 s-au completat 2 contracte, unul pe care se retinea SOMAJ (angajatul nu avea inca calitatea de pensionar), si unul pe care nu se retinea SOMAJ (angajatul avea calitatea de pensionar)! Pe declaratia 112, faptul ca un angajat este asigurat la SOMAJ (se datoreaza SOMAJ) se declara la nivel de salariat (deci ambele contracte), la validarea declaratiei fiind informati cu EROARE, ca baza de calcul de la SOMAJ trebuie sa fie diferit de zero daca sunt ore efectiv lucrate, sau daca baza de calcul de la SOMAJ este zero, orele efectiv lucrate trebuie sa fie zero, desi la al doilea contract s-a mentionat faptul ca salariatul este PENSIONAR!
    Conform HG 1397/2010, Anexa 7 (instructiunile de completare pentru Declaratia 112), suntem informati ca "In situatia in care asiguratul are mai multe contracte de munca incheiate cu angajatorul respectiv sau persoana fizica se incadreaza in mai multe tipuri de asigurat, se va completa cate o inregistrare pentru fiecare contract incheiat de asigurat cu angajatorul respectiv, sau pentru fiecare tip de asigurat, cu date referitoare la: ... -Randul 2 “Pensionar” ..."! Acest lucru nu este insa suficient pentru angajatii ANAF sa aduca corectiile necesare declaratiei 112, solutia primita fiind:
"Solutia ar fi sa cumulati cele 2 contracte intr-unul singur.
E o exceptie care rezolvata asa e ok.
" (D112@mfinante.ro)! Raspunsul a fost redirectionat, probabil de la un "specialist"!
    O asemenea solutie se putea lua si fara a informa ANAF ca pe Declaratia 112 nu se poate declara, intr-o situatie REALA, un caz mai rar!
    In acest caz, validarea celor de la ANAF este gresita, dar pentru a putea depune declaratia, angajatorul este OBLIGAT sa completeze declaratia 112 cu date ERONATE!
    Se pare ca nici cu date concrete, cei de la ANAF nu pot fi convinsi ca trebuie sa aduca corectii declaratiei 112!

Actualizare 6 (02.09.2011): Contributia pentru fondul de risc si accidente se plateste si pentru sumele ... scutite (conform OUG 6/2011)!
    Desi OUG 6/2011 a fost publicat in Monitorul Oficial 103/09.02.2011, cei de la ANAF au modificat Declaratia 112 cu prevederile acestei Ordonante de Urgenta abia in 18.07.2011! Bineinteles ca intarzierea de peste 5 luni intre publicarea  Ordonantei de Urgenta (09.02.2011) si posibilitatea de a putea beneficia (declara scutirile) de prevederile OUG 6/2011 (18.07.2011), nu inseamna ca modificarile asupra Declaratiei 112 se vor face cum trebuie! Conform OUG 6/2011, angajatorii care indeplinesc anumite conditii (SRL Debutant), beneficiaza de "scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale"! In OUG 13/2010, prin "scutire de la plata contributiilor de asigurari sociale" se intelege scutirea de la plata tuturor contributiilor sociale (CAS, CASS, SOMAJ, Fond accidente, Fond garantare, Concedii si Indemnizatii)! In data de 18.07.2011, odata cu "implementarea" OUG 6/2011 in Declaratia 112, aflam ca prin "scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale" se intelege doar scutirea de la CAS si Fondul de accidente (scutirea de la Fondul de accidente se declara impreuna cu scutirea pentru CAS)!
    Deoarece se pare ca nu inteleg limba romana, in data de 19.07.2011 am cerut AJUTOR celor de la ANAF (d112@mfinante.ro):
"Buna ziua,
Am o problema foarte mare: Nu inteleg limba Romana!
OUG 13/2010: prin "Art. 1 (1)... scutire de la plata contributiilor de asigurari sociale ..." se intelege SOMAJ, CASS, CAS, FondAccidente (+Concedii si Indemnizatii si Fond Garantare)!
OUG 6/2011: prin "Art. 5 ... c) scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale ..." se intelege doar CAS (+FondAccidente (pentru ca se declara impreuna))!
(Stiu ca CAS, CASS, SOMAJ, Fond Accidente, Concedii si indemnizatii, Fond Garantare reprezinta contributii sociale, si ca CAS-ul reprezinta contributie de asigurari sociale, intrebarea mea este cum de aceeasi fraza "scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale" reprezinta doua lucruri diferite? De unde stiu cand "contributiile de asigurari sociale" reprezinta "contributii sociale"?)
Conform "OUG 6/2011, Art. 5 , c), ... Pentru fiecare salariat, scutirea nu se acorda pentru veniturile salariale lunare care depasesc cuantumul castigului salarial mediu brut pe economie din anul anterior" inteleg faptul ca anul anterior reprezinta anul curent?
Anexa 8 cu validari: ( B11_1=3 din 02.2011; In cazul in care exista mai multe contracte de munca pe acelasi CNP,se completeaza scutirea (in campul B11_41) pe un singur contract, dar la nivelul minimdintre Baza Contributie Individuala ASIGURARI SOCIALE (campul B4_7) si castigul mediu brut (2022 lei).)
Va multumesc anticipat,
Andrei POP"
    Bineinteles ca NU AM PRIMIT RASPUNS la acest e-Mail, dar, in 01.09.2011, cei de la ANAF au modificat, din nou, Declaratia 112! Printre alte modificari, cei de la ANAF au considerat necesar sa sa se plateasca contributia pentru fondul de risc si accidente si pentru sumele scutite conform OUG 6/2011! (Conform instructiunilor celor de la ANAF, scutirea conform OUG 6/2011 se completeaza la scutire CAS angajator in conditii normale si Fondul de risc si accidente, dar aceasta scutire intra in baza de calcul pentru fondul de accidente!)
    Autoritatile nu sunt in stare sa faca cum trebuie aceasta declaratie, dar se gandesc deja sa se poata depune trimestrial de o anumita categorie de angajatori!

Actualizare 7 (22.10.2011): Concluzii ... !?!
    Dupa aproape 1 an de la aparitia declaratiei 112 exista inca nenumarate probleme ignorate de autoritati, fapt pentru care m-am decis sa fac o "scrisorica" si sa o trimit la guvern si presedentie! In 15.08.2011 am reusit sa definitivez si sa trimit o parte din probleme (unele exagerate dar reale) la procetatean@presidency.ro si drp@gov.ro, din partea guvernului (drp@gov.ro)  primind un raspuns prompt de tipul "Mail Delivery System", motivul fiind "Disk quota exceeded"!
    Intr-un final (prin 19.10.2011) primesc raspuns de la ANAF Maramures (Nr. 38240/17.10.2011) la problemele prezentate! Sa vedem:

Intrebare 1: Cine ar trebui sa respecte H.G. nr. 1397/2010?

Explicatie: Instructiunile pentru completarea Declaratiei 112 sunt reglementate, teoretic, de H.G. nr. 1397/2010, practic de www.anaf.ro!
Rezumat raspuns: Din raspuns am aflat ca completarea D112 se face conform anexei nr.7 din H.G. 1397/2010 publicat in M.O. 897/31.12.2010 (Asa credeam si eu dar am mari rezerve cu privire la acest lucru!)! Am mai aflat ca declaratia se depune folosind portalul e-Romania, ca setul de validari si asigurarea corectitudinii informatiilor din declaratie (D112) s-au convenit de reprezentantii tuturor institutiilor implicate, respectiv MFP (Finante), ANAF, CNPP (Pensii), CNAS (Sanatate), ANOFM (Somaj)! Mi s-a mai transmis si faptul ca programul este in permanenta actualizat sa atraga atentia contribuabilului asupra modului de completare a formularului D112 prin mesajele de eroare si atentionare transmise si ca acestea (erorile si atentionarile) au rolul de indrumare a contribuabilului si eliminarea acestora (mesajele de eroare/atentionare) ar creste riscul aparitiei erorilor in completarea declaratiei!
Concluzie raspuns: Din raspunsul de jumatate de pagina (A4) primit la aceasta intrebare, nu am regasit nicaieri problema prezentata: Cine trebuie sa respecte H.G. 1397/2010?

Intrebare 2: Care este baza legala prin care s-a modificat Anexa Nr. 4 (Nomenclatorul 6), “Tip asigurat alte entitati” ?
Explicatie: Conform H.G. nr. 1397/2010 aceasta informatie se completeaza cu anumite valori care nu corespund cu cele din aplicatia celor de la ANAF, valori publicate pe www.anaf.ro
Nomenclator 6 - HG 1397/2010
Rezumat raspuns: Cu aceasta ocazie am aflat ca in M.O. nr. 49/20.01.2011 a fost rectificat H.G. 1397/2010 cu privire la coloana "Valoare" din nomenclatorul "Tip Asigurat pentru alte entitati asimilate angajatorului", respectiv, dupa numarul 11 urmeaza numarul 13, cu renumerotarea corespunzatoare a randurilor urmatoare, de la 14 la 19!
Concluzie raspuns: Am consultat M.O. nr. 49/20.01.2011 si am constatat ca raspunsul primit este ... CORECT! Care este motivul pentru care la 20 de zile de la intrarea in vigoare a H.G. 1397/2010 se schimba un nomenclator prin excluderea numarului 12 din valorile acceptate nu pot sa inteleg! Cu ce a gresit sau pe cine a suparat acest biet numar 12? O fi revendicat cineva numarul 12 si se pastreaza secret acest lucru? Acum am inteles de ce anumite produse valoreaza 11.99 Lei: Nu pot valora 12 Lei! Dupa ce m-am impacat cu ideea ca numarul 12 va disparea cat de curand, am verificat H.G. 1397/2010 publicat pe site-ul oficial al ANAF si am ajuns la concluzia ca ar trebui sa imi caut de lucru in alt domeniu, deoarece legislatia romaneasca este mai aproape de S.F. decat galaxiile, planetele, nebuloasele, etc.
H.G. 1397/2010 - www.anaf.ro - 22.10.2011
H.G. 1397/2010 - www.anaf.ro - 22.10.2011
Conform art. 31 alin. 2 din Constitutia Romaniei ("Autoritatile publice, potrivit competentelor ce le revin, sunt obligate sa asigure informarea corecta a cetatenilor asupra treburilor publice si asupra problemelor de interes personal.") (http://www.cdep.ro/pls/dic/site.page?den=act2_1&par1=2#t2c2s0a31), ANAF-ul ar fi trebuit sa ofere spre consultare H.G. 1397/2010 in forma corectata! Sau poate am eu pretentii foarte mari!

Intrebare 3: Conform art. 31 alin. 2 din Constitutia Romaniei precum si Anexei 8 cu validari din 18.07.2011 publicat pe www.anaf.ro, as dori sa stiu cand este luna 17 ?
Explicatie: Conform “http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/declunica/structura_dunica_180711.pdf” luna 17 din anul 2011 are 21 zile lucratoare! Avand in vedere ca nu vreau sa pierd 1 luna din stagiu de cotizare aferent anului 2011 as dori sa stiu cand trebuie sa ma prezint la lucru pentru luna 17!
Rezumat raspuns: Mi s-a comunicat ca Directia generala de tehnologia informatiei a fost informata sa indrepte eroarea astfel ca luna 17 devine luna 7!
Concluzie raspuns: Anexa nr. 8 reprezinta structura declaratiei 112 si contine informatii esentiale pentru programatorii care genereaza fisierul XML (fisierul cu date) pe baza informatiilor existente in programul de salarii! Aceasta anexa contine mai multe informatii eronate, aberante sau in contradictie cu legile in vigoare (am vrut sa zic ca legile nu sunt sincronizate in totalitate cu aceasta anexa), adica, pe baza acestor informatii programatorii genereaza declaratia 112 chiar daca nu reprezinta intotdeauna datele reale (reprezinta datele acceptate de D112)! Intradevar luna 17 a devenit luna 7, dar alte erori (mai mult sau mai putin grave) au ramas! (Cele mai putin grave au ramas, pentru cele mai grave inca nu s-a modificat legislatia pentru a nu mai reprezenta eroare in D112)!

Intrebare 4: Care este baza legala prin care “Venit brut realizat” reprezinta “Baza de calcul neplafonata pentru care se datoreaza CAS” ?
Explicatie: Conform H.G. nr. 1397/2010: “"Venit brut realizat" - se inscrie castigul brut neplafonat realizat de asigurat. Nu se includ indemnizatiile de asigurari sociale.”!
Conform “http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/declunica/structura_dunica_180711.pdf”: “A_20 - Venit brut realizat (se inscrie castigul brut neplafonat realizat de asigurat in vederea calcularii contributiilor de asigurari sociale pentru pensii conform OUG 117/2010, exclusiv sumele exceptate de prezenta ordonanta de urgenta). Nu se includ indemnizatiile de asigurari sociale)”
Intrebare 5: Cate ore/zi lucreaza cineva cu contract de 10 ore/luna, respectiv cineva cu 30 ore/luna ?
Explicatie: Faptul ca nu se pot declara toate tipurile de contracte cu timp partial l-am sesizat inca din Decembrie 2010 (din stadiul de proiect al Declaratiei 112) dar se pare ca acest lucru nu a fost o prioritate pentru “proiectantii declaratiei”!
Intrebare 6: Conform art. 31 alin. 2 din Constitutia Romaniei precum si Anexei 8 cu validari din 18.07.2011 publicat pe www.anaf.ro, as dori sa stiu de cand baza de calcul pentru sanatate este egal cu baza de calcul neplafonata pentru CAS ?
Explicatie: Conform “http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/declunica/structura_dunica_180711.pdf”, baza de calcul pentru contributia la sanatate (A_11) este egala cu baza de calcul neplafonata pentru care se datoreaza CAS (A_20 - Venit brut realizat): “A_11=A_20”!
Este adevarat ca daca intamplarea face ca cele 2 baze de calcul sa nu corespunda in realitate se da doar avertisment, insa formula nu este corecta din punctul de vedere al modului de determinare al celor 2 baze de calcul!
Intrebare 9: Care este baza legala pentru determinarea numarului de asigurati pentru concedii si indemnizatii (As dori detalii cu privire la determinarea acestui numar tinand cont de explicatiile de mai jos! Ce nu inteleg eu bine?) ?
Explicatie: Conform “http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/declunica/structura_dunica_180711.pdf”, “numarul de asigurati pentru concedii si indemnizatii” este reprezentata se numarul de salariati care sunt asigurati pentru concedii si indemnizatii! Conform Ordin 130/351/2011 publicat in M.O. 141/24.02.2011 (art.9 alin.3), prin "numar de asigurati" se intelege "persoanele cu venituri care fac parte din fondul de salar asupra caruia s-a aplicat contributia pentru concedii si indemnizatii"! Am incercat sa rezolv aceasta problema in 04.04.2011 cand am trimis o sesizare la d112@mfinante.ro, trimisa spre “analiza” celor de la CASAN (sanatate) care au ajuns la concluzia ca ar trebui sa mai citesc (eu) si instructiunile: “O persoana care este in CM este asigurata pentru concedii si indemnizatii. Domnul sa citeasca si instructiunile de completare a declaratiei si va afla ce inseamna acel camp” asigurat/neasigurat CI” .”!
Exact acest lucru le-am scris si eu, cand am revenit cu o “demonstratie”, raspunsul a fost schimbat: “Campul asigCI din declaratia D112 nu da calitatea de asigurat in sistemul de sanatate ci el a fost introdus tocmai pentru a se calcul fondul de salarii brute (in care intra doar veniturile la care se datoreaza contributia pentru concedii si indemnaizatii in luna de raportare) tocmai deoarece exista cazurile pe care domnul le-a expus mai jos.”
Conform instructiunilor de completare (Anexa 7), sunt asigurati pentru concedii si indemnizatii “"1" - persoanele pentru care se plateste contributia (ex. persoanele care au realizat venituri din salarii sau asimilate salariului, in luna de raportare, in baza contractului individual de munca sau in baza raportului de serviciu precum si orice din alte activitati dependente, etc.,);”
Conform art. 55 din Codul fiscal, indemnizatiile din incapacitate temporara de munca reprezinta venituri din salarii: “(1) Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca.”!
Din cele 2 acte normative rezulta faptul ca un angajat aflat in incapacitate temporara de munca suportata integral din FNUASS pe parcursul unei luni, este asigurat pentru concedii si indemnizatii dar nu intra in numarul de asigurati pentru concedii si indemnizatii!
Rezumat raspuns: La intrebarile 4,5,6 si 9 mi s-a spus ca aspectele semnalate se refera la modul de completare a evidentei nominale a persoanelor asigurate in ceea ce priveste contributiile de asigurari sociale, evidenta concediilor medicale, pecum si a indemnizatiilor aferente concediilor medicale si mi s-a sugerat sa ma adresez CNPP (Pensii) respectiv CNAS (Sanatate), institutii care au elaborat instructiunile de completare si validarile informatice!
Concluzie raspuns: In primul rand, instructiunile si validarile au fost elaborate impreuna cu ANAF! In al doilea rand, Declaratia 112 apartine de ANAF! In al treilea rand, conform Ordonanta nr. 27/2002, Art. 61, ANAF trebuia sa trimita acele intrebari institutiilor respective ("Art. 61 Petitiile gresit indreptate vor fi trimise in termen de 5 zile de la inregistrare de catre compartimentul prevazut la art. 6 alin. (1) autoritatilor sau institutiilor publice care au ca atributii rezolvarea problemelor sesizate, urmand ca petitionarul sa fie instiintat despre aceasta.")! In al patrulea rand, aceste probleme (si multe altele) au fost trimise si la d112@mfinante.ro (adresa de e-Mail pentru "probleme, sugestii, propuneri, etc." referitoare la D112)!

Intrebare 7: Care este baza legala prin care s-a stabilit ca scutirea de la plata contributiilor sociale conform OUG 6/2011 se aplica doar la CAS angajator in conditii normale si Fondul de accidente ?
Explicatie: OUG 6/2011 prevede “scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori”! De unde rezulta faptul ca nu sunt incluse si alte contributii sociale care sunt de fapt contributii de asigurari sociale, sau daca concluzia este ca “contributia de asigurari sociale” reprezinta doar CAS, de unde rezulta faptul ca scutirea s-ar aplica si pentru Fondul de accidente?
Rezumat raspuns: Pentru clarificarea scutirilor cu privire la OUG 6/2011 exista o adresa (Nr. 845/CP/2011) a "Agentiei pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii" de unde rezulta ca “scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori” se refera doar la sisistemul (sistemul) unitar de pensii publice, precum si faptul ca validarile pentru OUG 6/2011 au fost elaborate de CNPP!
Concluzie raspuns: Daca guvernul ne ofera anumite beneficii (scutire de la plata contributiilor de asigurari sociale) trebuie sa trimitem adrese la institutiile implicate pentru a "traduce" acele beneficii: prin "scutire de la plata contributiilor de asigurari sociale" se intelege ca nu se datoreaza (nu se calculeaza) CAS in cazul OUG 6/2011, nu se datoreaza (nu se calculeaza) CAS, CASS, Fond Accidente in cazul OUG 13/2010, scutire de plata (se datoreaza dar nu se plateste) la SOMAJ in cazul OUG 13/2010, scutirea cu plata contributiilor (nu se datoreaza dar se datoreaza pentru ca specialistii ANAF nu au gasit o solutie in D112 prin care sa nu se datoreze) pentru Concedii si Indemnizatii si Fond Garantare in cazul OUG 13/2010!
Legat de scutirea la Fondul de accidente pentru OUG 6/2011 nu s-a mentionat nimic dar s-a corectat D112 prin plata contributiei si pentru sumele ... scutite!

Intrebare 8: Conform art. 31 alin. 2 din Constitutia Romaniei, as dori sa stiu de ce nu se specifica modul de completare a declaratiei pentru certificatele medicale cu codul de indemnizatie 02, 03 sau 04 neconfirmate de casa de pensii si de ce nu se raspund intrebarilor trimise pe aceasta tema?
Explicatie: Declararea certificatelor medicale este o adevarata aventura daca exista cazuri particulare! Una din aceste cazuri o reprezinta accidentele de munca neconfirmate de casa de pensii care se declara de catre angajator prin FNUASS! Nu este singurul caz cu probleme privind certificatele medicale, dar daca s-ar da specificatii clare si complete privind modul de declarare a certificatelor medicale pentru TOATE situatiile, atunci FNUASS nu ar mai avea motive sa “trimita la plimbare” agentii economici care doresc sa-si recupereze sumele din FNUASS!
Rezumat raspuns: Mi s-a explicat pe o jumatate de pagina metodologia de recuperare a sumelor din FNUASS si ca pentru probleme legate de certificatele medicale sa ma adresez CNAS!
Concluzie raspuns: Intrebarea nu se referea la recuperarea sumelor din FNUASS ci la modul de completare/declarare a cazurilor particulare privind certificatele medicale! Deoarece certificatele medicale de tipul accidentelor de munca confirmate de casa de pensii nu trebuie declarate in D112, partea de certificate medicale din D112 a fost "proiectat" pentru certificatele medicale platite conform OUG 158/2005! Doar ca un accident de munca neconfirmat de casa de pensii se deconteaza prin FNUASS (Casa de Sanatate)! Cum se calculeaza? Verbal prin 100 de variante (in functie de cine este intrebat), in scris nu da nimeni! Un certificat medical cu codul de indemnizatie 01 (decontat prin FNUASS) care este continuare la un accident de munca (decontat prin FAAMBP) are din nou 100 de variante de calcul, Un certificat medical la care se schimba codul de indemnizatie dar se pastreaza cel de diagnostic (cu exceptia 06->01) se plateste in continuare conform OUG 158/2005 dar initial conform CNAS (institutia "abilitata" pentru probleme cu privire la certificatele medicale) si din nou 100 de variante daca intrebam verbal angajatii CASS:
"Intrebari frecvente -> Alte intrebari privind O.U.G. nr. 158/2006 -> Intrebari adresate Directiei Juridic si Contencios
Intrebare: Daca avem aceeasi afectiune, dar codul de indemnizarie se modifica, certificatul medical va fi "initial" sau ’’in continuare’’?
Raspuns: IN CONTINUARE, numai in situatia codurilor de indemnizatie 06 si 01, daca CM este fara intrerupere.
(http://www.cnas.ro/intrebari-frecvente/alte-intrebari-privind-o-u-g-nr-158-2006/intrebari-adresate-directiei-juridic-si-contencios)
"!
Daca se schimba codul de diagnostic dar acesta este compatibil cu cel de pe certificatul medical initial, se plateste in continuare! Daca medicul da certificatul medical in continuare dar codul de diagnostic nu este compatibil cu cel de pe certificatul initial atunci se plateste initial! Acest lucru inseamna ca pentru a face salarii in romania trebuie sa fim pe langa economisti, contabili, juristi, programatori (sa intelegem specificatiile tehnice) si medici, ca daca nu suntem medici nu avem competenta necesara pentru a calcula un certificat medical!
In cazul unui certificat medical initial, data de inceput a valabilitatii nu poate fi mai mare decat data acordarii (adica daca eu am lucrat azi si ma imbolnavesc la 22:00, si primesc certificat medical, trebuie sa fiu pe foaie de boala si in ziua in care am lucrat pentru ca specialistii romani dintr-un anumit domeniu au "aterizat" din greseala in acele posturi si trebuie sa isi justifice salariul)!

Actualizare 8 (05.11.2011): Declaratie corecta ... eronata
    O noua situatie in care nu se poate genera declaratia 112 daca acesta contine date corecte a aparut zilele acestea, cand, pe un caz concret, un angajator care avea certificat medical cu codul de indemnizatie 06 (Urgenta medico-chirurgicala) in perioada 27.10.2011-31.10.2011 eliberat in ambulatoriu, la validarea fisierului pentru declaratia 112 a primit EROARE pe motivul ca, acel certificat medical nu poate depasi 5 zile! Oricum as numara zilele din 27.10.2011 si pana in 31.10.2011 sunt doar ... 5 zile (deci nu s-au depasit 5 zile)!
    Am inteles ca legile nu trebuie respectate (in multe cazuri, declaratia 112 e mai presus de lege), dar cu matematica, logica si cu alte stiinte ce au (cei de la ANAF)? Inteleg ca in unele situatii se aplica "spiritul" legii, dar de "spiritul" matematicii si al logicii inca nu am auzit!
    In concluzie, aceasta problema a survenit din cauza "trecerii la ora de iarna", desi nu inteleg ce treaba are +/- 1 ora cu a numara zilele din 27 pana in 31 (care tot 5 zile sunt si daca se da ora inainte si daca se da ora inapoi, respectiv si daca nu se modifica ora)! Problema a fost rezolvata in 04.11.2011 de catre specialistii ANAF, iar in cazul in care aveti probleme asemanatoare trebuie sa va actualizati aplicatia DUK Integrator (Validatorul pentru Declaratia 112), versiunea corecta (pentru aceasta problema) fiind J1.5.3!

Actualizare 9 (30.11.2011): Certificatele medicale si declararea "corecta" a acestora pe Declaratia 112
    Am intalnit mai multe cazuri in care agentii economici au fost nevoiti sa depuna declaratii rectificative deoarece "specialistii" caselor de sanatate au descoperit, dupa mai bine de 6 luni de la depunerea certificatelor medicale, diferite "probleme" privind completarea certificatelor medicale!
    Recent am avut "onoarea" sa mai descopar o alta problema pentru care agentul economic ar trebui sa faca rectificative pentru vreo 7 luni, pentru simplul motiv ca "asa vrea muschiul cuiva de la casa de sanatate" (in acest caz, "specialistii" sunt de la casa de sanatate Bucuresti)!
    La inceputul anului (Februarie 2011), un angajat primeste un certificat medical initial cu codul de diagnostic 153 (Tumori maligne cu sediu neprecizat), luna (lunile) urmatoare primind certificate medicale in continuare cu codul de diagnostic 111 (Tumora maligna a bronhiilor si pulmonului)! In acest caz, angajatul sufera de aceeasi afectiune, doar ca in prima luna medicii nu au reusit sa localizeze problema! Concret, cei de la casa de sanatate solicita corectarea certificatelor medicale incepand cu Martie 2011 datorita faptului ca certificatul medical din Martie trebuie sa fie INITIALA pentru ca a fost schimbat codul de diagnostic (adica se diminueaza media zilnica atat la certificatul medical din Martie cat si celorlalte care urmeaza + ca angajatorul mai plateste cateva zile de concediu medical)!
    Sa vedem ce spun niste legi publicate chiar pe site-ul casei de sanatate (www.cnas.ro), legi pe care se pare ca nu obisnuesc sa le citeasca (sau sa le aplice):
Conform Ordin 60/32/2006,
"(2) În situaţia în care unui asigurat i se acordă două sau mai multe concedii medicale pentru aceeaşi afecţiune, fără întrerupere între ele, durata lor se cumulează, iar plata se suportă conform art. 12 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005. În această situaţie, la calculul indemnizaţiilor pentru certificatele de concediu medical în continuare se menţine baza de calcul determinată pentru certificatul de concediu medical iniţial."
Fara sa am studii medicale, eu cred ca este vorba de aceeasi afectiune, deci certificatul medical trebuie sa fie IN CONTINUARE!
Conform Ordin 233/2006,
"ART. 13
Initial/In continuare: se va indica de catre medicul care elibereaza certificatul de concediu medical daca acesta este "Initial" sau "In continuare", bifandu-se cu "X" casuta corespunzatoare, dupa caz. Prin certificat de concediu medical initial se intelege orice certificat de concediu medical care nu prelungeste un concediu medical anterior sau orice certificat de concediu medical care prelungeste un concediu medical anterior neintrerupt pentru afectiuni diferite. Prin certificat de concediu medical in continuare se intelege orice certificat care prelungeste un concediu medical anterior neintrerupt pentru aceeasi afectiune.
"
Faptul ca un certificat medical este initial sau in continuare se indica de catre medicul care ELIBEREAZA certificatul medical, deci, in nici un caz de catre platitorul certificatului medical! Conform textului de lege de mai sus, certificatul medical a fost completat CORECT de catre medicul care a eliberat certificatul medical, a fost platit CORECT de catre angajator, dar, dintr-un exces de zel, casa de sanatate REFUZA sa accepte faptul ca acest certificat medical este corect completat, deoarece cod de diagnostic sau afectiune este acelasi lucru pentru ei! (AFECȚIÚNE - stare patologică a unui organ; boală - http://dexonline.ro/)
Conform Ordin 60/32/2006,
"(5) Pe baza referatului aprobat se întocmesc: ordonanţarea de plată, ordinul de plată, borderoul ordinelor de plată prevăzut în anexa nr. 14 sau, după caz, comunicarea de respingere a plăţii prevăzută în anexa nr. 15. În termen de 30 zile de la depunerea cererii de restituire, casa de asigurări de sănătate va efectua plata sumelor aprobate sau va transmite solicitantului comunicarea de respingere a plăţii."
Conform textului de lege de mai sus, Casa de sanatate ar fi trebuit sa anunte angajatorul undeva prin MAI 2011 (declaratia aferenta lunii Martie 2011 se depune pana in 25.04.2011) ca certificatul medical ar trebui facut INITIAL (sa se diminueze media zilnica si sa mai suporte si angajatorul cateva zile)!
    In concluzie, nu-i lasati pe cei de la casa de sanatate sa va CALCE IN PICIOARE!

Actualizare 10 (21.12.2011): CASS pentru accidente de munca suportat de angajator se datoreaza de 2 ori
    Conform specialistilor de la ANAF, in cazul in care aveti accidente de munca suportat de angajator, contributia la sanatate (CASS)  se datoreaza de ... 2 ori!
  • "A_datorat (09) = ROUND( (C3_13-C3_14)*CIsan %))"
  • "A_datorat (13) = ROUND((Σasigurat (A_20)+ Σasigurat (B2_5)+Σ asigurat (B2_6) + Σasigurat (B2_7) + Σasigurat (B3_12)+(C3_13-C3_14) - Σ asigurat (B11_3) +Σasigurat (C_19)) * CAsan %)"
 - Obligatia de plata "09" reprezinta: Contributia de asigurari sociale de sanatate, datorata de angajator pentru persoanele care se afla in concediu medical pentru incapacitate de munca din cauza de accident de munca sau boala profesionala, conform Legii nr.95/2006, cu modificarile si completarile ulterioare si alte deduceri conform legislatiei specifice privind contributiile sociale.
 - Obligatia de plata "13" reprezinta: Contributia pentru asigurari sociale de sanatate datorata de angajator.
 - C3_13 reprezinta: Suma totala accidente de munca - Incapacitate temporara
 - C3_14 reprezinta: Suma suportata din FAAMPB - Incapacitate temporara
    Desi aceasta problema am prezentat-o celor de la d112@mfinante.ro (adresa de e-Mail unde se pot transmite probleme, sugestii, etc. privind declaratia 112) inca din Ianuarie 2011 (le-am mai amintit si ulterior aceasta problema), cei de la ANAF nu au binevoit sa corecteze declaratia 112, astfel incat sa nu se datoreze aceeasi suma de 2 ori!
    Una din motivele pentru care nu sunt bagat in seama este aceea ca ei (d112@mfinante.ro) nu lucreaza cu date teoretice, si atunci cand am date concrete (reale) sa revin!
    In cazul in care aveti accidente de munca si aveti impresia ca aveti de platit cam mult la CASS (platiti de 2 ori CASS pentru accidentul de munca suportat de angajator), trimiteti "cazul concret" (declaratia 112) impreuna cu intrebarea: "De ce se datoreaza de 2 ori contributia la CASS pentru accidentul de munca suportat de unitate?"! Este posibil sa reactioneze la aceasta problema daca se vor trezi cu mai multe e-Mailuri la aceasta problema!

Actualizare 11 (21.01.2012): 1 an de Declaratie 112
    Declaratia 112 a implinit 1 an! 1 an in care s-au facut "imbunatatiri", in care s-a aliniat (partial) legislatia la functionarea aplicatiei de la ANAF, in care s-a modificat insusi H.G. 1397/28.12.2010 fara ca ANAF sa publice pe site-ul oficial modificarile sau varianta modificata a H.G. 1397/28.12.2010, in care a fi scutit sau a nu datora este acelasi lucru, in care a fi scutit dar a datora contributia este ceva normal, in care nerespectarea instructiunilor de completare a declaratiei 112 pentru un caz "particular" este solutia data de specialistii ANAF, in care "declaratia 112 se depune doar la ANAF" inseamna ca acesta se depune si la sanatate (daca aveti certificate medicale) sau la SOMAJ (daca aveti subventii) (* doar in format listat in conditiile in care aceste institutii primesc de la ANAF declaratia in format electronic), in care "Anexa 1.1 si Anexa 1.2 nu se listeaza" inseamna ca s-ar putea sa trebuiasca depuse in format de hartie la sanatate sau SOMAJ (adica sa se listeze), in care daca aveti nelamuriri legate de declaratia 112 si trimiteti eMail la ANAF vi se raspunde ca intrebarea trebuia trimisa la sanatate/somaj/etc., in care se schimba diferite formule fara sa se schimbe si legea, in care o declaratie completata corect poate sa fie cu avertismente sau erori, in care greseli care pot fi verificate foarte usor nu sunt depistate generand declaratie fara erori si fiind respinsa de institutiile beneficiare (de ex. sanatate), in care informatiile din declaratie nu ajung intotdeauna la "destinatie" (declaratie rectificativa valida cu certificate medicale in care "s-au pierdut" certificatele medicale), in care daca nu puteti completa declaratia cu o informatie anume trebuie sa "va descurcati ca si pana acuma", in care s-au eliminat informatiile dublate dar "C2_10=C2_T6", in care angajatii aflati pe crestere copil nu trebuie declarati (nu trebuie la CASS si CAS) dar trebuie sa apara pe declaratie (trebuie la SOMAJ sa apara cu ore suspendate), in care 0 (zero) zile lucrate pot reprezenta 40 de ore efectiv lucrate, in care certificatele medicale datorate unui accident de munca sau boala profesionala nu se declara nominal (certificat medical) pentru ca nu intereseaza pe nimeni dar daca certificatul medical trece de la fondul de accidente la sanatate trebuie sa faceti copii xerox dupa certificatele medicale decontate din fondul de accidente ca sa le depuneti la sanatate, etc.
    Cu toate problemele existente, o treaba excelenta o fac cei din echipa care se ocupa de aplicatia DUKIntegrator, care in mai putin de 1 an a "crescut" mult mai mult decat altii (REVISAL) in 5 ani! Concret, DUKIntegrator permite apelul din linie de comanda cu parametrii, astfel incat cei care fac programe de salarii sa poata valida si crea declaratia direct din programele proprii fara a mai fi nevoie ca utilizatorii aplicatiilor de salarii sa genereze fisierul XML din aplicatia de salarii, sa porneasca DUKIntegratorul, se caute fisierul XML pe calculator, sa genereze declaratia in format PDF (bineinteles ca a ramas si aceasta varianta)! O alta bila mare alba pentru echipa care se ocupa de aplicatia DUKIntegrator o reprezinta faptul ca aceasta aplicatie se actualizeaza automat (cred ca de prin Octombrie 2011)! Cu toate acestea, o bila neagra o reprezinta faptul ca atunci cand se adauga parametrii suplimentari, acestea se adauga printre celelalte, astfel incat validarile automate din aplicatiile de salarii nu mai functioneaza pana nu se modifica corespunzator acele programe si pana la actualizarea lor la clienti!
    O alta problema destul de mare o reprezinta faptul ca, la 20 de zile de la intrarea in vigoare a modificarilor care afecteaza declaratia 112 acesta nu a fost inca modificat, deoarece echipa care se ocupa de Declaratia 112 nu a primit inca modificarile care trebuiesc facute! Nu de alta dar ar trebui sa calculam corect salariile, si dupa cum se stie, legea este dupa cum functioneaza aplicatiile institutiilor!
    Faptul ca angajatorul datoreaza si contributia individuala la sanatate pentru accidentele de munca (care se datora din 01.01.2011) este reglementata de OUG 125 din 27 Decembrie 2011 publicat in Monitorul oficial nr 938 din 30 decembrie 2011, prin modificarea Art. 29617 alineatele (3) si (4)!

Actualizare 12 (10.03.2012): Fara cuvinte ...
    In ultima perioada am fost solicitat pentru o rectificativa pentru Declaratia 112, deoarece un salariat declarat cu 4 ore/zi (pensionar) a aparut la pensii ca salariat cu norma intreaga (8 ore/zi)! Am analizat declaratia (initiala) depusa de angajator si am constatat ca angajatul in cauza a fost declarat ca salariat cu 4 ore/zi + inca o inregistrare "alte categorii" cu norma intreaga! Pentru "alte categorii" nu exista norme de lucru decat pe Declaratia 112! Alte categorii se refera la faptul ca o persoana (angajat sau nu) primeste o suma de bani in afara contractului de munca la care se retin contributii sociale fara sa aiba o norma de lucru (adica pentru 0 zile si 0 ore)! Deoarece nu exista pentru Declaratia 112 posibilitatea de a declara "alte categorii" fara norma de lucru si zile/ore lucrate fara a genera EROARE, angajatul in cauza "a primit" norma intreaga la "alte categorii" ceea ce a dus contarctul de salariat de la timp partial de 4 ore/zi la norma intreaga de 8 ore/zi! Am sugerat angajatorului respectiv sa-i "viziteze" pe cei de la pensii si sa le prezinte situatia declarata pe declaratia initiala, dar pe cei de la pensii nu-i intereseaza ce a declarat angajatorul ci ce au ei in baza de date! Am scris un e-Mail la cei de la ANAF care se ocupa de declaratia 112 care nu fac nimic decat daca le dau caz concret (declaratia transmisa de angajator), chiar daca le-am detaliat situatia angajatorului respectiv! Deoarece angajatorul nu si-a dat acordul (date confidentiale), probabil aceasta problema nu va fi studiata de nimeni in masura sa faca acest lucru! Am modificat declaratia in cauza (rectificativa) si am modificat norma de la "alte categori" de la 8 ore/zi la 4 ore/zi! Astept sa vad daca 4ore+4ore raman 4ore sau devin 8 ore si ajung de unde am plecat, in conditiile in care pentru "alte categorii" nu exista norma de lucru!
    De aproximativ o luna, cei care se ocupa de Declaratia 112 au inteles in final semnificatia termenului "anul anterior" (salar mediu din anul anterior)! Pentru anul 2012, in cazul in care salariul unui beneficiar de scutire conform OUG 6/2011 depaseste suma la care se aplica limitarea, aceasta (limitarea) se aplica la salariul mediu din anul anterior (conform LEGII - atat OUG 6/2011 cat si ANAF)! In schimb, pentru anul 2011, pentru aceeasi situatie, limitarea se aplica la 2022 (salar mediu pentru anul 2011) conform "legii" (ANAF), chiar daca este in contradictie cu OUG 6/2011!

Actualizare 13 (26.05.2012): Cate zile/ore lucreaza un angajat intr-o luna pe Declaratia 112?
    Conform H.G. 1397/28.12.2010, anexa 7, '“Total zile lucrate” – se completează cu numărul total de zile lucrate şi nu poate fi mai mare decât numărul de zile lucrǎtoare din lunǎ, stabilit conform Codului muncii.', respectiv '“Ore lucrate efectiv în lună” – se completează cu numărul de ore efectiv lucrate în lună. Pentru persoana care are raporturile de muncă sau de serviciu suspendate pentru incapacitate temporară de muncă, perioada suportată de angajator din fondul de salarii potrivit legii se consideră perioadă lucrată (orele din programul de lucru în care raporturile de muncă sau de serviciu sunt suspendate pentru incapacitate temporară de muncă şi plata indemnizaţiei se suportă de angajator din fondul de salarii sunt considerate ore efectiv lucrate).'. Totul este bine si frumos daca angajatul lucreaza de luni pana vineri numarul de ore/zi conform contractului de munca si in conditiile in care acesta are o norma de lucru de un numar de ore intregi din intervalul 1-8 ore/zi. Din pacate, in realitate, o parte dintre angajati nu lucreaza dupa cum au impresia cei de la ANAF, SOMAJ, CAS, Guvern, etc!
    M-am decis sa fac aceasta actualizare dupa ce, din nou, cei de la SOMAJ, nu accepta dosare de SOMAJ de la angajatii care lucreaza altfel decat vor ei!
    Deci, cate zile/ore lucreaza un angajat care lucreaza o zi 12 ore si are o zi libera? In realitate, daca luam o luna cu 30 de zile (sa spunem 22 zile lucratoare/176 ore), lucreaza 15 zile cu 180 ore! Daca respectam instructiunile de completare a declaratiei 112, angajatul lucreaza 15 zile cu 176 ore! In cazul in care luna are 31 zile cu 23 lucratoare/184 ore si angajatul lucreaza tot 15 zile/180 ore, acesta lucreaza, conform declaratiei 112, 15 zile cu 180 ore!
    Ce se intampla daca un astfel de angajat ajunge pe SOMAJ? Dosarul este respins din cauza lunii cu 23 zile lucratoare (184 ore) pentru ca 180 ore lucrate + 0 ore suspendate nu dau numarul de ore lucratoare din luna! Angajatorul ar trebui sa refaca declaratia si sa puna 4 ore suspendate pentru ca asa vrea muschiul cuiva de la SOMAJ! Doar ca angajatul nu are contractul suspendat, dar acest lucru nu conteaza: '“Ore suspendate lună” – se completează cu numărul de ore din programul de lucru în care raporturile de muncă sau de serviciu sunt suspendate, conform legii, cu excepţia suspendării pentru incapacitate temporară de muncă suportată de angajator din fondul de salarii.'!
    Modul de completare a declaratiei 112 este ABERANT, deoarece, daca angajatul lucreaza mai multe zile/ore decat cele lucratoare, acestea sunt limitate la cele lucratoare conform Codului muncii! In cazul in care angajatul lucreaza mai putine zile/ore decat cele lucratoare, se declara numarul de zile/ore lucrate! Aceste zile/ore sunt mai importante decat s-ar putea crede, deoarece reprezinta VECHIME si STAGII DE COTIZARE, si declararea lor "eronata" v-ar putea lasa fara anumite drepturi (SOMAJ, PENSIE, Indemnizatie pentru cresterea copilului, etc.)!
    Cum sugerez eu sa se completeze numarul de zile/ore lucrate: Din zilele lucratoare se scad zilele suspendate si cele lucratoare nelucrate (venire in cursul lunii, plecare in cursul lunii sau pur si simplu zi lucratoare nelucrata fara sa reprezinte suspendare de contract)! Doar ca daca un angajat care lucreaza 15 zile cu 180 ore se declara cu 23 zile si 184 ore, in cazul in care ajunge pe SOMAJ nu este bine ca nu a lucrat decat 180 de ore (SOMAJUL nu are treaba cu zilele)! Deci, daca un angajat in aceasta situatie isi pierde locul de munca, acesta nu va beneficia de SOMAJ deoarece declaratia nu este corecta nici cu 180 ore si nici cu 184 ore efectiv lucrate!
    Exemplul de mai sus este valabil si in situatia in care angajatii primesc 2 zile libere consecutive altele decat Sambata si Duminica, care lucreaza 6 ore si sunt platiti 8, care recupereaza in alta luna ore suplimentare, cei care nu au norme de lucru pe zi (ex. 30 ore/luna), cei care nu au ore intregi pe zi (ex. 2 ore jumate/zi), etc.
    Pentru aceasta situatie nu exista o institutie care sa rezolve problema deoarece cei de la SOMAJ imi IGNORA e-Mailurile, cei de la ANAF nu au treaba cu modul de completare a declaratiei 112, guvernul si presedentia se limiteaza sa redirectioneze e-Mailurile spre institutia "abilitata" fara sa-i intereseze daca problema se rezolva sau nu!
    Daca respectam instructiunile de completare a declaratiei 112, pentru urmatorul exemplu primim eroare: luam o luna cu 22 zile lucratoare/176 ore, 20 zile lucrate/160 ore (cu sambete si duminici) si 5 zile de concediu medical suportat din FNUASS (40 ore suspendate)! Conform instructiunilor de completare a declaratiei, angajatul lucreaza 20 zile/160 ore + 40 ore suspendate! Din cauza ca 160 ore lucrate  + 40 ore suspendate = 200 ore, ceea ce depaseste cele 176 ore lucratoare, deci se va genera o eroare chiar daca informatiile se completeaza conform instructiunilor! In aceasta situatie, angajatul "lucreaza" 17 zile (22-5)/136 ore (176-40)!

Actualizare 14 (07.07.2012): De cand se invarte Pamantul in jurul Soarelui exista noapte si zi ...
    Daca pana acum trimiteam in general situatii teoretice cu problemele legate de declaratia 112, raspunsul autoritatilor fiind ca "nu discuta decat cu cazuri concrete" chiar daca majoritatea problemelor puteau fi analizate si fara a avea la indemana o declaratie eronata, am reusit sa le trimit "un caz concret" cu o problema mai veche ignorata pentru un motiv stupid: nu e caz concret!
    Concret, in anumite situatii, pentru codul de indemnizatie "12" (si pentru alte coduri de indemnizatii), medicul care elibereaza un certificat medical completeaza si rubrica "Cod boala infectocontagioasa grupa A"! Angajatorul, completeaza informatiile pentru declaratia 112 conform informatiilor din certificatul medical!
    In conformitate cu instructiunile de completare a declaratiei 112 (Anexa 7), “Cod boala infectocontagioasa grupa A” – se completeaza codul de boala infectocontagioasa grupa A care este inscris in certificat.
    Cei de la Casa de sanatate nu accepta "Cod boala infectocontagioasa grupa A" decat pentru codul de indemnizatie "05", cum de altfel este posibil sa fie corect (este posibil deoarece medicii nu stiu codurile de boala si din 2006 pe cei de la casa de sanatate nu ii intereseaza sa le explice medicilor acest lucru)!
    La depunerea declaratiei, in urma validarii, ANAF returneaza declaratie VALIDA (deci nu contine erori), dar dupa 2/6/12 luni (dupa caz) cei de la casa de sanatate va anunta ca declaratia este ERONATA si implicit nu deconteaza sumele de pe nici un certificat medical pana la remedierea problemei!
    In urma unui e-Mail detaliat cu aceasta problema la care am atasat si doua intrebari:
Intrebare 1: Daca declaratia contine date ERONATE, de ce validatorul nu sesizeaza acest lucru?
Intrebare 2: De ce casa de sanatate nu trimite toate validarile si la ANAF pentru situatiile pe care ANAF le poate depista ca fiind ERORI (caz concret: aceasta situatie)?
, am primit urmatorul raspuns (redirectionat de la casa de sanatate):
"De cand exista declaratia la sanatate codul de boala infecto contagioasa se trece doar daca se completeaza codul de indemnizatie de boala infeco contagioasa, iar codul de de urgenta  doar daca se completeaza codul de indemnizatie de urgenta. Angajatorul trebuie doar sa refaca raportarea si sa nu mai completeze codul de boala daca codul de indemnizatie este altceva decat 05 sau 06."
    In concluzie, indiferent de intrebarea pe care o adresati nu veti primi raspuns la ea, indiferent de ce scrie in instructiuni acestea nu se aplica decat partial, respectiv, indiferent de problema pe care o aveti trebuie sa stiti ca "De cand se invarte Pamantul in jurul Soarelui exista noapte si zi ..."!

Actualizare 15 (19.07.2012): Se modifica Declaratia 112 (?!?)
    Datorita www.avocatnet.ro am aflat ca ANAF a publicat un proiect de modificare a Declaratiei 112. Proiectele supuse dezbaterii publice pot fi consultate aici.
    La o prima vedere asupra fisierelor aferente proiectului de modificare a Declaratiei 112, am constatat ca s-au pastrat aceleasi anomalii din H.G. 1397/28.12.2010, in plus, a mai aparut faptul ca luna de raportare pentru trimestrul 1 se completeaza cu "03" (nu stiu cum se gandesc "specialistii" de la ANAF sa se depuna o situatie lunara nominala pe trimestru, pe o singura declaratie)!
    Modificarile care au impus actualizarea declaratiei 112 au aparut la sfarsitul anului 2011 (OUG 125 din 27 Decembrie 2011), cei de la ANAF constatand ca ar trebui modificata declaratia abia in 18.07.2012 cand au publicat un proiect de ordin!
    Din pacate, necesitatea modificarii a 2/3 nomenclatoare, va conduce, conform proiectului, la o noua declaratie 112: declaratia actuala care va fi valabila pentru perioada 01.2011-06.2012 si noua declaratie care va fi valabila din 07.2012!
    Noua declaratie se va depune incepand cu raportarea lunii 07.2012 in conditiile in care la data de 18.07.2012 s-a publicat proiectul in dezbatere publica! Oare cand va fi publicat in monitorul oficial?

Actualizare 16 (29.08.2012): S-a modificat Declaratia 112 (Ordinul MFP 1045/31.07.2012)
    Incepand cu raportarea aferenta lunii Iulie 2012 (adica din 01.07.2012), s-a modificat Declaratia 112 prin Ordinul MFP 1045/31.07.2012, publicata in 10.08.2012 (conform www.anaf.ro), care a fost publicat in Monitorul Oficial 600 din 21.08.2012! Desi modificarea Declaratiei 112 a fost publicata in Monitorul Oficial din 21.08.2012 acesta s-a aplicat din 10.08.2012 incepand cu 01.07.2012!
    Conform Legii 24/2000: "Intrarea in vigoare a actelor normative Art. 12
(1) Legile si ordonantele emise de Guvern in baza unei legi speciale de abilitare intra in vigoare la 3 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, sau la o data ulterioara prevazuta in textul lor. Termenul de 3 zile se calculeaza pe zile calendaristice, incepand cu data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, si expira la ora 24,00 a celei de-a treia zi de la publicare.
(2) Ordonantele de urgenta ale Guvernului intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, sub conditia depunerii lor prealabile la Camera competenta sa fie sesizata, daca in cuprinsul lor nu este prevazuta o data ulterioara.
(3) Actele normative prevazute la art. 11 alin. (1), cu exceptia legilor si a ordonantelor, intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, daca in cuprinsul lor nu este prevazuta o data ulterioara. Atunci cand nu se impune ca intrarea in vigoare sa se produca la data publicarii, in cuprinsul acestor acte normative trebuie sa se prevada ca ele intra in vigoare la o data ulterioara stabilita prin text. "
    Conform Constitutiei Romaniei, Art. 82, alin. 2: "(2) Candidatul a cărui alegere a fost validată depune în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, următorul jurământ: "Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!"."
si conform Constitutiei Romaniei, Art. 104, alin. 1: "(1) Primul-ministru, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune individual, în faţa Preşedintelui României, jurământul de la articolul 82."
    Ordinul MFP 1045/2012 este un Ordin comun al MFP 1045, MMFPS 2084, MS 793/2012! Cu toate astea, doar pe site-ul ANAF a fost facut public proiectul de modificare al Declaratiei 112, cei de la Ministerul Muncii si de la MInisterul Sanatatii nu au considerat necesar dezbaterea publica a Ordinului care urma sa modifice Declaratia 112!
    La fel ca si la H.G. 1397/28.12.2010, si Ordinul MFP 1045/31.07.2012 este doar ORIENTATIV pentru cei de la ANAF care nu respecta nomenclatoarele din proaspatul act normativ (Nomenclatorul 3 ANAF/Anexa 2 ORDIN si Nomenclatorul 5 ANAF/Anexa 5 ORDIN)!

Actualizare 17 (14.09.2012): Recipisa valida nu inseamna ca ati si depus declaratia!!!
    In cazul in care depuneti o declaratie valida (care nu contine erori) primiti in schimb o recipisa prin care ANAF atesta faptul ca ati depus o declaratie valida! Aceasta recipisa nu inseamna ca ati si depus declaratia!!!
    Aceasta noua anomalie s-a intamplat datorita modificarilor din 10.08.2012 care au intrat in vigoare cu 01.07.2012! In cazul in care, de exemplu, ati depus declaratia 112 pentru luna 07.2012 in data de 01.08.2012 si ati avut conventii civile, si acestea au fost calculate dupa validarile acceptate de ANAF la data depunerii, ati primit o recipisa care atesta ca declaratia lunii 07.2012 a fost calculata si depusa CORECT! Doar ca pe parcursul lunii 09.2012 ati primit si o somatie de la ANAF ca nu ati depus declaratia pe luna 07.2012, recipisa prin care puteti dovedi ca ati depus acea declaratie neavand nici o valoare!
    Solutia este sa recalculati corespunzator statele de plata si sa depuneti, probabil, o declaratie INITIALA! Declaratia INITIALA se depune daca nu ati depus deja o declaratie VALIDA, ceea ce nu stim sigur daca s-a intamplat, deoarece recipisa dovedeste faptul ca ati depus o declaratie VALIDA, dar somatia de la ANAF atesta faptul ca NU ATI DEPUS DECLARATIA!

Actualizare 18 (16.11.2012): Declaratii corecte care nu pot fi validate pentru ca ar fi eronate!!!
    In 16.11.2012 cei de la ANAF au facut o mica modificare pe aplicatia de validare a Declaratiei 112 din DUK Integrator! Cu aceasta modificare a validarii declaratiei 112 au ajuns la versiunea 2.1.3! Dupa aceasta mica modificare, toate declaratiile care contin concedii medicale platite conform OUG 158/2005 validate cu aceasta versiune sunt ERONATE chiar daca declaratia este completata CORECT! Cauza acestei "surprize" din partea ANAF o reprezinta un BUG in versiunea 2.1.3! In urma sesizarilor trimise la ANAF s-a revenit la versiunea 2.1.2 pana la identificarea si remedierea problemei!

Actualizare 19 (02.12.2012): Declaratii corecte care nu pot fi validate pentru ca ar fi eronate (2)!!!
    O noua situatie reala care nu este acceptata de validatorul declaratiei 112 a fost prezentata pe forumul site-ului www.profox.ro! Dupa cum probabil era de asteptat, in loc sa se corecteze eroarea, cei de la ANAF au venit cu o noua improvizatie! Probabil din cauza instructiunilor de completare destul de neclare in unele locuri, improvizatia celor de la ANAF poate fi catalogat chiar modul normal de completare a declaratiei, desi exista informatii prin care solutia celor de la ANAF este in contradictie cu instructiunile privind completarea Declaratiei 112!
    Concret, un angajat cu contract individual de munca a vandut o cantitate de grau firmei unde este angajat avand in acea luna si concediu medical! Aceasta situatie este prea complicata pentru specialistii ANAF pentru a corecta validarile declaratiei 112! Solutia era corectarea unei biete formule care nici macar nu este trecuta in lista de erori facuta public (Anexa 8 cu validari)!
Solutia celor de la ANAF a fost sa se creeze doua pozitii pentru asiguratul respectiv (ca si cand ar fi fost vorba de doua persoane diferite), una cu contractul de munca (B) + concediu medical (D) si cealalta pozitie cu venitul din activitatea agricola (C)!
In instructiunile de completare pentru declaratia 112 (Anexa 7) se specifica faptul ca anexa asigurat se completeaza O DATA pentru FIECARE ASIGURAT:
"Se completează câte o anexă pentru fiecare asigurat pentru care există obligaţia declarării, conform legii."!
Anexa 8 cu validari confirma faptul ca trebuie sa existe o singura sectiune asigurat pentru acelasi CNP:
"<asiguratC> (0-1 aparitii): Sectiunea C poate exista concomitent cu sectiunile A sau B"!

Actualizare 20 (05.12.2012): Atentie la declaratiile aferente lunii Noiembrie 2012!!!
    30 Noiembrie 2012 este sarbatoare legala, respectiv zi nelucratoare! Aplicatia DUKIntegrator de la ANAF a implementat aceasta modificare in 27.11.2012, versiunea validatorului pentru D112 fiind J2.1.3! Deci, pentru validarea corecta a declaratiei 112 pentru luna Noiembrie 2012 trebuie sa actualizati validatorul de la ANAF!

Actualizare 21 (04.03.2013): Salariul mediu brut pe economie este 2223 Lei incepand cu salariile aferente lunii Februarie 2013!!!
    Conform Legii 6/21.02.2013 (publicat in Monitorul Oficial 107/22.02.2013), salariul mediu brut pe economie este, in anul 2013 (adica 01.01.2013-31.12.2013), 2223 Lei. Modificarile intra in vigoare la 3 zile de la publicarea in Monitorul Oficial, adica 25.02.2013.
    Conform validatorului ANAF (DUKIntegrator) pentru Declaratia 112 (din 04.03.2013), salariul mediu pe economie intra in vigoare incepand cu salariile aferente lunii Februarie 2013, adica din 01.02.2013!
    Salariul mediu brut pe economie afecteaza CAS-ul (individual si angajator) pentru angajatii care au concedii medicale platite conform OUG 158/2005 precum si pentru cei care au salariul brut mai mare decat 5 salarii medii (baza de calcul pentru CAS este limitat la 5 salarii medii)!

Actualizare 22 (22.09.2013): Declaratia 112, Data plecarii si Casa de sanatate
    Prezentam intr-un alt articol faptul ca un angajat care platea in continuare contributii (inclusiv la sanatate) era vazut ca fiind "neasigurat" pentru ca pe o declaratie anterioara avea completat si data plecarii (avea contract pe perioada determinata care ulterior a devenit nedeterminata)!
    In 19.09.2013 am fost contactat telefonic de o persoana fizica care avea mai multe contracte individuale de munca in acelasi timp si din care au incetat cateva si ca are probleme cu Casa de sanatate pentru ca apare in continuare asigurata la mai multi angajatori fara sa datoreze si contributia la sanatate si sa aiba grija ca o sa aiba probleme si va trebui sa plateasca contributii si pentru acele contracte!?! Pentru a evita acele probleme, persoana fizica a fost sfatuita sa vorbeasca cu contabilii firmelor unde are contractele de munca incetate sa se depuna rectificative!!! De ce trebuie eu ca fost angajat sa explic fostilor angajatori ce au de facut nu pot sa inteleg! Cei de la Casa de sanatate sunt foarte mandrii cu faptul ca la ei e plin cu persoane care au aceeasi problema!!!
    In conformitate cu prevederile legale in vigoare (cele facute publice prin Monitoarele Oficiale destinate cetatenilor), contributia la sanatate pentru contractele de munca se datoreaza la venitul realizat si nu la lunile in care angajatul apare ca fiind asigurat in sistemul SIUI! Deci, daca un angajator nu declara data plecarii pentru un fost salariat (dar nici nu-l mai declara nominal pe fostul angajat pe declaratiile urmatoare), SIUI-ul il vede in continuare asigurat cu contract individual de munca! De ce ar trebui sa-si faca griji un fost angajat de faptul ca apare asigurat la SIUI cu contract individual de munca fara sa aiba venituri realizate pe acel contract?
    Revenind la cazul concret, angajatul si-a incetat contractul de munca cu data de 1, fara sa si lucreze sau sa aiba contractul suspendat in data de 1! Un contract poate inceta in data de 1 si pentru ca ITM nu doreste incetarea contractelor de munca in zile nelucratoare, iar pe Declaratia 112 trebuie sa se declare informatii CORECTE si COMPLETE! Ori in acest caz, angajatul pleaca cu data de 1 fara sa aiba zile lucrate sau zile suspendate si fara sa aiba venituri, situatie in care angajatul nu poate fi declarat nominal in Declaratia 112 deoarece se supara ANAF-ul (declaratia este ERONATA daca declar o inregistrare nominala cu 0 pe linie)! In aceasta situatie, indiferent de numarul declaratiilor rectificative pe care le depune un angajator, cei de la Casa de sanatate NU VOR PRIMI NICIODATA inregistrarea cu data plecarii deoarece nu este acceptata de Declaratia 112!
    Inainte de anul 2011, aceasta situatie se declara astfel: CASS (Sanatate): Angajatul era declarat cu data plecarii si cu 0 contributie; SOMAJ si CAS (Pensii): Angajatul nu era declarat deoarece nu indeplinea conditiile necesare pentru o inregistrare valida!
    In concluzie, mai bifam inca o anomalie in Declaratia 112 pe care nimeni (autoritati) nu doreste sa o rezolve si pentru care agentul economic care depune Declaratia 112 este singurul vinovat!?!

Actualizare 23 (22.09.2013): Declaratia 112 si Sediile secundare
    Conform instructiunilor de completare ale Declaratiei 112 (Anexa 7) aflam ca impozitul pe venitul din salarii trebuie defalcat pe sediul principal si sediile secundare! Mai aflam ca sediile secundare "se completează numai de către plătitorii care au sedii secundare cu minimum 5 persoane care realizează venituri din salarii, potrivit Legii nr.273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare"!
    Ca de obicei, aceste informatii publice nu corespund cu cele primite de autoritati, deoarece angajatorii care nu declara pe D112 sediile secundare inregistrate la ANAF cu mai putin de 5 angajati sau chiar fara angajati, vor primi eroare pe Declaratia 112 si prin urmare vor fi nevoiti sa incalce instructiunile de completare pentru a putea sa depuna aceasta declaratie!
    Pentru ca modul de completare a sediilor secundare sa fie complet aleator, in aceste zile am aflat ca un angajator cu sedii secundare inregistrate la ANAF si cu cel putin 5 angajati/sediu secundar nu a putut sa-si declare sediile secundare deoarece a primit eroare la depunerea Declaratiei 112 pe motivul ca nu mai are acele sedii secundare! Concret, incepand cu data de 5, unitatea (cu sediile decundare) a fost preluata de o alta unitate, astfel incat din data de 5 sediile secundare au fost inchise pe unitatea veche si preluate la unitatea noua! Doar ca pana in data de 5, Declaratia 112 a fost depusa pe prima unitate care avea angajati pe sediile secundare, sedii secundare care apartineau pentru perioada 1-4 de prima unitate! Doar ca la ANAF se pare ca nu se pot inchide sedii secundare in timpul lunii pentru ca nu se mai stie (de catre ANAF) daca trebuie sau nu raportate in luna in care se inchide sediul secundar!
    Se pare ca nu platitorul de venit este cel care stie si cel care decide daca un sediu secundar a functionat intr-o luna si cati angajati are, ce impozit trebuie datorat pentru sediul secundar, daca functioneaza sau nu, cei in masura sa decida acest lucru fiind cei de la ANAF, platitorul de venit afland stadiul sediilor secundare pentru o luna de raportare abia la validarea Declaratiei 112!

Actualizare 24 (08.10.2013): Raspuns ANAF: Data plecarii/Sediile secundare (ANOFM: Suntem incompetenti)
    In 26.09.2013 cei de la ANAF mi-au raspuns la problemele de la "Declaratia 112, Data plecarii si Casa de sanatate" si "Declaratia 112 si Sediile secundare"!
    Conform ANAF, daca un angajat se lichideaza cu data de 1a lunii (ex. 01.08.2013) acesta se declara toata luna cu ore suspendate (ex. 168 ore suspendate)!
    Conform ANAF, prin expresia "nu se completeaza" se intelege "se completeaza cu 0" in situatia in care aveti sedii secundare cu mai putin de 5 angajati! In schimb nu au gasit nici o improvizatie (nu am primit raspuns) la cazul in care un angajator cu sedii secundare este preluat de alt angajator in cursul unei luni, in acest caz, sediile secundare cu peste 5 angajati "nu mai exista la ANAF" pentru angajatorul care a fost preluat!
    Avand in vedere ca cele 168 de ore suspendate sunt un fals grosolan, pentru cazul in care angajatul pleaza cu data de 1 a lunii (fara sa lucreze in data de 1 si fara a avea contractul suspendat in data de 1), si avand in vedere ca in unele cazuri dupa incetarea unui contract de munca se face dosar de somaj, in 27.09.2013 am prezentat problema celor de la ANOFM si Ministerului muncii, solicitand un punct de vedere:
"   In urma unor probleme avute cu casa de sanatate deoarece sistemul lor (SIUI) "crapa" in anumite cazuri particulare, datorita limitarilor de proiectare a Declaratiei 112 sau proastei proiectari a sistemului SIUI, am avertizat ANAF-ul (departamentul care se ocupa de Declaratia 112) despre imposibilitatea angajatorilor de a declara informatii complete si corecte cu privire la asiguratii care sunt trecuti pe aceasta declaratie (D112)!
   Concret, in cazul in care un angajat pleaca cu data de 1 a lunii fara sa lucreze in data de 1 sau fara sa fie contractul suspendat in acea zi si fara sa existe diferente de salar cuvenite angajatului, inregistrarea pe Declaratia 112 ar genera eroare (ar fi 0 pe linie) si din aceasta cauza angajatorul nu poate declara plecarea angajatului, informatie vitala pentru a nu "crapa" SIUI-ul celor de la sanatate!
   In urma informatiilor documentate si explicate trimise celor de la ANAF, acestia mi-au raspuns ca acel angajat care pleaca cu data de 1 a lunii trebuie trecut in perioada suspendata toata luna (exemplul fiind pe luna August 2013, un angajat care pleaca in 1 August 2013 va avea contractul suspendat pentru 168 de ore (!?!) pentru ca inregistrarea sa fie acceptata de validatorul celor de la ANAF aferent Declaratiei 112)!
   Avand in vedere ca incetarea unui contract nu reprezinta perioada suspendata (cel putin din cunostintele mele) si ca in anumite cazuri in urma incetarii contractului se face dosar de Somaj, informatiile declarate de angajator in D112 (informatii ERONATE) nu vor corespunde cu adeverinta eliberata de angajator (Anexa 26) care nu va contine "suspendarea imaginara", probabil ca angajatorul va avea din nou probleme deoarece se incapataneaza sa nu respecte legea (angajatorul)!
   As dori punctul de vedere al ANOFM cu privire la faptul ca ANAF-ul solicita completarea unor informatii ERONATE pe Declaratia 112 care altereaza datele corecte care ar urma sa le primeasca ANOFM-ul pentru informatiile aferente declaratiei de SOMAJ!"
    In data de 08.10.2013 am primit raspunsul si din partea ANOFM-ului! De parca problema sesizata era scrisa in CHINEZA, raspunsul celor de la ANAF avand numarul de iesire 15116/08.10.2013 contine informatii privind incompetenta ANOFM-ului cu privire la modul de completare al declaratiei D112 si problema a fost redirectionala celor de la ANAF, desi eu le scrisesem ce mi-au raspuns cei de la ANAF! Din raspuns mai aflam ca daca Declaratia 112 nu contine date corecte, respectiv daca exista neconcordante intre Declaratia 112 si Anexa 26, angajatorul are termen de 5 zile pentru a corecta neconcordantele! Eu am solicitat ANOFM punctul de vedere cu privire la faptul ca ANAF-ul solicita completarea declaratiei 112 cu ore suspendate in conditiile in care nu exista acele ore suspendate, respectiv acele ore suspendate nu vor fi declarate pe Anexa 26 si implicit vor exista NECONCORDANTE intre Declaratia 112 si Anexa 26! Din raspunsul primit am constatat ca ANOFM nu are nici un punct de vedere cu privire la faptul ca ANAF-ul solicita informatii ERONATE pe declaratia 112, informatii eronate care au legatura directa cu ANOFM-ul!
    Avand in vedere raspunsurile primite, pentru acest caz (plecare cu data de 1 a lunii) angajatorul va trebui sa trimita rectificative "fara numar" dupa urmatorul sistem: Pentru a nu crapa SIUI-ul de la sanatate, angajatorul va declara toata luna cu ore suspendate! Dupa care ANOFM va solicita corectarea declaratiei fara ore suspendate! Dupa care CASS si ANOFM vor solicita corectarea declaratiei cu ore suspendate! Dupa care ANOFM va solicita corectarea declaratiei fara ore suspendate! Dupa care CASS si ANOFM vor solicita corectarea declaratiei cu ore suspendate! Dupa care ANOFM va solicita corectarea declaratiei fara ore suspendate! Dupa care CASS si ANOFM vor solicita corectarea declaratiei cu ore suspendate! ... (Si tot asa, deoarece aceasta improvizatie gasita de ANAF pentru problema sesizata rezolva problema intr-un loc dar o strica in celalalt loc)!

Actualizare 25 (13.12.2013): Declaratie corecta cu scutire conform OUG 6/2011 considerata eronata de ANAF
    Din nou, un angajator nu poate sa-si depuna Declaratia 112 daca respecta prevederile legii, in acest caz, prevederile OUG 6/2011! Concret, un angajat pentru care se beneficia de scutirea CAS conform OUG 6/2011, a avut si cateva zile de concediu medical! Completarea corecta a declaratiei 112 a generat urmatoarea eroare:
"E: asigurat (7) [idAsig = 7] sectiune asiguratB4 (1)
 Suma pentru care se beneficiaza de scutire in conditii normale de munca nu se incadreaza in limitele legale
 eroare regula: V99: B11_41 (503) = Min(B4_7, castigMedAnt) (799) pt. B11_1 = 3"
    Eroarea este generata din cauza ca ANAF verifica suma aferenta scutirii la Baza de calcul CAS Individual (B4_7), si in OUG 6/2011 scutirea se aplica pentru veniturile aferente timpului lucrat, adica la brutul realizat in conditii normale (B2_5) (scutirea fiind limitata la salariul mediu din anul anterior)!
    Conform OUG6/2011, Art. 5:
"c) scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori, potrivit legii, pentru veniturile aferente timpului lucrat ..."
aflam ca, din nou, nu putem depune Declaratia 112 daca o completam in mod CORECT!
    Pentru a putea depune declaratia 112, angajatorul este nevoit sa renunte la scutirea conform OUG 6/2011! O alta solutie este incalcarea prevederilor OUG 6/2011, dar daca declaratia este generata dintr-un program de salarii, acesta (programul) genereaza declaratia conform prevederilor legii, adica cu "EROARE"!