Wim Grosheide


Beluister de geluidsopname

Bekijk de beelden


Geachte gemeenteraad,Enige tijd geleden heeft de telegraaf onderzoek gedaan

naar de leefbaarheid in de diverse gemeenten in Nederland.


In de provincie Noord Holland kwam Uithoorn op de vijfde plaats van onderen! Ja, u hoort het goed de vijfde plaats van onderen!


En nu gaan we het openbaar vervoer aanpakken.


Onder het mom van beter, sneller en toekomstbestendig Hoogwaardig OV, krijgen we een tram. Inmiddels weten we wat dat betekent.Als wij ja zeggen tegen de tram worden wij straks het dorp waar je met de pendelbus naar de tram moet, voordat de reis echt kan beginnen.


En dan kom je alleen nog maar tot Amsterdam Zuid, daar weer overstappen.


Dan worden we een dorp waar de parkeerplaatsen in het oude dorp worden gebruikt door mensen uit de Zijdelwaard of de meerwijk of uit de omgeving zoals Mijdrecht en Vinkeveen om op de tram te stappen en niet voor mensen die in het oude dorp gaan winkelen.


Waar kinderen voortdurend een gevaarlijke overgang moeten passeren op weg naar school of het sportveld. Hoe voorzichtig zijn kinderen die te laat op school dreigen te komen?


Een dorp waar ouders steeds voor een overgang staan te wachten als ze hun zoon of dochter naar school brengen, ook al hebben ze haast om naar hun werk te komen.


Waar ouderen nauwelijks nog bij het OV kunnen komen.


Waar je met je boodschappen van de tram naar huis moet sjouwen.


Waar je als je eenmaal terug bent met de tram uit Amsterdam, nog een kwartier moet wachten op de pendelbus voordat je echt naar huis kunt.


Waar tientallen huizen een tram zo’n beetje door hun achtertuin krijgen.


Waar sommige inwoners straks periodes krijgen met elke minuut een vliegtuig en elke 2-3 minuten een tram.


Waar je als de tram uitvalt door aanrijding of een technisch mankement geen kant meer op kunt.


Waar straks de OZB omhoog moet omdat er toch nog wat onvoorziene kosten aan de tram blijken te zitten.


Waar de pendelbussen steeds minder vaak zullen gaan rijden omdat ze onrendabel zijn. Hetzelfde geldt voor de bus naar Amstelveen centrum.Is dat de manier om nog wat van Uithoorn te maken?

Gaan we 60 miljoen uitgeven om slechter OV te realiseren?!?


Dat moet toch beter kunnen?!

Met het geld dat je uitspaart met de aanleg, onderhoud en exploitatie van de trambaan en de onrendabele pendelbussen moet je toch makkelijk één of twee bussen kunnen laten rijden en als de tram dan rijdt tot de Mc Donalds aan de N201 dan hebben we ook nog een tram.

Grote parkeerplaats erbij waar niemand last van heeft en we hebben echt Beter OV in Uithoorn.


Een ander alternatief is de route langs de Zijdelweg die de heer van Valkenburg nog gaat presenteren.


Maar willen we wel serieus kijken naar alternatieven?

Het is makkelijker om mee te praten met de stadsregio, dan je ertegen te verzetten

En de argumenten vóór worden gratis door de stadsregio aangedragen.


Helaas blijkt de stadsregio altijd de positieve kanten van de tram naar voren te brengen, maar de negatieve kanten laten ze graag weg.


Ja Hoogwaardig en Betrouwbaar. Maar hebben ze het wel eens over wat er gebeurt als er een aanrijding is of een technisch mankement?


Men weet precies hoeveel procent minder passagiers er in de tram komen in de Mc Donalds variant en op grond daarvan wordt de N201 variant afgewezen, maar men weet niet hoe vaak de pendelbus gaat rijden en ook niet wat de frequentie is van de bus naar Amstelveen centrum en dat zou wel eens net de reden kunnen zijn om de tram af te wijzen.


Hoe vaak hebben we berekeningen van reistijden gezien inclusief  het wachten op de pendelbus en de overstap?Het wordt tijd dat we kijken hoe we het Openbaar Vervoer voor Uithoorn beter kunnen maken en niet hoe we kunnen helpen om de NZ lijn rendabel te krijgen voor onze grote broer Amsterdam.


Ik wens u veel wijsheid toe.Wim Grosheide