Verwachte aantal reizigers Noord/Zuidlijn naar beneden bijgesteld‎

Verwachte aantal reizigers Noord/Zuidlijn naar beneden bijgesteld

  •  
  •  
  •  

De prognose over het aantal reizigers dat gebruik gaat maken van de Noord/Zuidlijn is verder naar beneden bijgesteld.

DOOR: BAS SOETENHORST 18 DECEMBER 2015, 15:40 - BRON: HET PAROOL

De gemeente verwacht dat 121.000 mensen dagelijks met de nieuwe metrolijn zullen reizen, blijkt uit een vrijdag verschenen artikel op de website van het project. Dat zijn er 16.000 minder dan het laatst gemelde cijfer. 

Het is niet de eerste keer dat de prognose omlaag gaat. In 1999, drie jaar voor de start van de aanleg, verkondigde Amsterdam nog dat er dagelijks 200.000 reizigers zouden zijn. Dat hoge aantal was behulpzaam bij het verkrijgen van subsidie van ruim 1 miljard euro van het rijk voor de aanleg. 

De nieuwe verlaging hangt samen met de ingebruikname van een nieuw rekenmodel, de economische crisis en het groeiend aantal fietsers. In juni van dit jaar plaatste vervoersdeskundige Guido Bruggeman in Het Parool al vraagtekens bij de toen nog geldende prognose van 137.000 reizigers. 'Ik denk dat het er maximaal 100.000 zullen zijn.' 

Terwijl de reizigersprognoses een neerwaartse trend vertonen, is de opleverdatum steeds verder weg komen te liggen. Op dit moment is het de bedoeling dat de Noord/Zuijdlijn vanaf oktober 2017 rijdt. Of dat gebeurt is zeer de vraag. Volgens de laatste prognoses is de kans slechts vijf procent dat de opleverdatum wordt gehaald.