Teunen


Beluister de geluidsopname

Bekijk de beelden


Beste Raadsleden,

Al meerdere malen heb ik u (persoonlijk) mailtjes gestuurd en persoonlijk gesproken om mijn bezwaren te uitten over de tramlijn. Na de bij u al bekende zorgen en aandachtspunten, hoop ik het over een iets andere boeg te gooien. Een persoonlijke aanpak. Dat vele mensen zich druk maken over veiligheid staat vast. Die zorgen deel ik ook absoluut. Alleen dit heeft u al vaker gehoord. Ik neem u mee in mijn persoonlijke verhaal. Een verhaal van een Amsterdams meisje wat dacht een bewuste keuze te maken voor een goede investering, een mooi huis en rust.

In 2012 (ergens in mei) werd ik getipt over een project in Uithoorn, genaamd Beleef Buitendijks. Begin 2012 heb ik samen gezeten voor dit project en in juni 2012 heb ik de makelaar bericht af te zien van koop, ik vond het project te duur. Echter in oktober 2012 kreeg ik een mail van kalliste dat er kortingen gegeven zouden worden op de huizen (onthou deze laatste zin/datum) en dus ook het huis waar ik interesse in had getoond. Ik besloot een afspraak te maken.

In de verkoopbrochure zag ik daar een bus tracé. Tijdens 1 van deze gesprekken over de huizen heb ik nog expliciet gevraagd aan Kalliste & de makelaar (ik zat met beide partijen) wat hier de bedoeling van was. Ik kwam immers uit Amsterdam en kende de situatie helemaal niet. Ik gaf aan dat ik op zoek was naar een rust. Een huis voor mijn gezin met een mooie tuin achter. Mij werd letterlijk verteld: Maakt u zich niet druk mevrouw Teunen. Dit is een mogelijk bustracé maar deze plannen liggen er al lang. Eerlijk gezegd is er net een nieuwe busbaan achter uw huis aangelegd (op zo’n 20 meter afstand) dus ik zou me hierover niet al te druk maken. Mijn reactie daarop was de vraag of dit dan echt wel een bustracé zou worden, niet een tram of een ander iets. Ik ken wat mensen bij busbedrijven en weet van de toekomstplannen, dus een bus zou ik ok vinden. Ik heb echter 30 jaar in Amsterdam gewoond en van een tram word ik niet vrolijk. Weten jullie zeker dat hier alleen maar sprake is van een bus? Hier werd positief op geantwoord. Van een tram is absoluut geen sprake mevrouw Teunen. Na veel overleg en gesprekken met zowel de makelaar als Kalliste besloten toch 1 van de hoekwoningen te kopen ondanks de mogelijke komst van de bus.

Zoals u in de reactienota ziet wordt hier het tegendeel beweerd. Hier bij mij heb ik zelfs een brief van Kalliste waarin zij mijn verhaal ondersteunen aan Koper(s) Beleef Buitendijks Betreft: Onduidelijkheid trambaan ten tijde van verkoop Beleef Buitendijks. Zij wisten niets van een tram. Wie spreekt hier dan nu de waarheid. De 30 mensen van Buitendijks + Kalliste of de Stadsregio die koste wat kost deze tram wil hebben?


Mag ik u zeggen wat mijn gevoel nu is? Half 2012 werd bekend dat er een tram zou kunnen en prompt er gaat een project in de uitverkoop. Toeval of niet??


Maar wat betekent dit voor mij persoonlijk: Ik had een overwaarde op mijn huis in Amsterdam. Deze overwaarde stop je natuurlijk in je nieuwe huis. Te weten € 40.000. In de periode van verkoop van mijn huis en oplevering Buitendijks woonde ik bij mijn ouders (2 jaar ongeveer). Hierdoor kon ik flink sparen, dus nog eens € 20.000 = samen € 60.000

Wat ik mis is het verhaal wat een tram voor mij (en nog meer bewoners) kan betekenen namelijk dat mijn huis minder waard wordt. Geld wat uiteindelijk voor mij ook mijn pensioen zou moeten zijn. Waar ik later van kan leven?! (Wat wellicht velen van jullie ook nu doen met hun huis, spaarpotje voor later. Want een spaarrekening levert tegenwoordig niks meer op) Een opmerking als planschade kan ik niks mee. Men blijft binnen vele normen, dus veel zal dit niet zijn. Maar willens en wetens is mijn grond/huis in de uitverkoop gezet en aan mij verkocht, dat heeft wel juridische waarde! Een tram kan een waardedaling van mijn huis betekenen. Vanaf ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat (of sorry ’s nachts) een tram. Ik heb gekscherend gezegd van iedere 5 minuten heb ik straks, hoop ik, 1 minuut stilte (tram, bus, vliegtuig). Welk normaal denkend persoon zou dan straks mijn huis willen kopen? Toen ik op zoek was naar huizen skipte ik dit soort huizen. Deze vielen meteen af. Gaat dit inhouden dat ik strak met een huis zit wat onverkoopbaar is? Een huis wat ik aan de straatstenen niet kwijt kan? Een huis wat in waarde zo veel daalt (om het wellicht maar te kunnen verkopen) dat ik met een restschuld blijf zitten? Geld waar ik heel hard nog steeds voor werk. Wat ik door de komst van een tram kwijt raak.......

Dit terwijl er zoveel alternatieven zijn aangedragen, zoveel opties worden besproken die ook toegepast worden in andere steden, zoveel toekomstplannen waar een tram geen rekening mee houdt.....Denk u eens in: minimale verlies € 60.000 en wellicht nog wel meer. En dat alles voor een tram. Ik wil dan ook bij deze vast aangeven dat de gemeente, de provincie, de stadsregio mijn huis mogen kopen. Totale vraagprijs € 350.000 Dat is mijn investering. En ik zal vechten om ervoor te zorgen dat de tram niet komt of dat ik deze investering terug krijg.

Lijkt mij niet meer dan fair toch?

Daarbij is het parkeren nu al een crime. Ik vind dat er onvoldoende rekening mee wordt gehouden. Ook dit is een waardedaling. Het niet kunnen parkeren voor je deur en ja dat gaat straks gebeuren. Of krijgen wij een slagboom bij onze wijk?

En alleen lichten bij de oversteek van Aan de Zoom? Ik ben blij, echt heel blij dat mijn dochter niet die kant op hoeft voor school en niet voor turnen. Tenminste voorlopig nog niet. Maar heeft u zelf kinderen? Kijk dan nog eens goed hoe uw eigen kinderen fietsen en wat u ziet tijdens het rijden en wat zij zien. Ik denk dat ik u dan niet meer hoef uit te leggen dat lichten alleen niet voldoende is. Opmerkingen dat de tram afremt omdat deze bij het station komt.... KUL.... Ik nodig graag iemand uit om mee naar buiten te gaan. Rij ik die persoon aan met 5-10 km snelheid. Denk dan even als u dit voelt dat dit uw kind kan zijn, stel 5 jaar oud.... Valt het dan allemaal nog zo mee? Is het dan allemaal nog zo onbelangrijk??

En weet u wat beste gemeente, op papier ziet het er wellicht nog rooskleurig uit. Dat is met heel veel zaken zo. Ik heb jaren bij een grote multinational gewerkt. Zij besloten te outsourcen naar CapGemini. Dit was zoveel malen goedkoper en sneijller volgens deze partij en de directeuren. Mag u drie keer raden hoe dit uitpakte.....


Bijlage