De gedachte achter dit initiatief
ANDERS HERSTARTEN is een bewonersinitiatief, toegankelijk voor iedereen die door ziekte ontslag heeft gekregen en beseft dat terugkeer naar vergelijkbaar werk geen optie is. Maar wat dan? Hoe pak je de draad weer op?

"Ik heb dit initiatief opgezet omdat ik door mijn ziekte anders tegen de wereld aan ben gaan kijken. Ik dacht dat ik altijd met veel plezier naar mijn werk ging. Maar achteraf gezien, paste dat werk helemaal niet zo goed bij mij. Het zette mij aan het denken. Hoe krijg ik buiten de gangbare paden om inzichtelijk wat ik wel belangrijk vind? Hoe kom ik er achter wat mijn nieuwe grenzen zijn qua inzet en belastbaarheid? Ben ik de enige die hiermee worstelt?" (Erik, de bedenker van dit initiatief).

ANDERS HERSTARTEN brengt mensen die door ziekte hun baan zijn kwijtgeraakt met elkaar in contact. Niet om als lotgenoten over ziekten te praten, maar om als zogenoemde geefnemers samen te verkennen van welke (on)betaalde uitdagingen iemand gelukkig wordt.

De opzet van de ontmoetingen
De bijeenkomsten zijn laagdrempelig van aard. Iedereen bepaalt zelf wat hij of zij wil vertellen over zijn of haar situatie en hoelang hij of zij verbonden wil blijven aan ANDERS HERSTARTEN. Ook geeft iemand zelf invulling aan zijn of haar zoektocht naar een andere daginvulling. Er wordt dus geen druk op iemand uitgeoefend. In basis gaat het erom dat de deelnemers elkaar vertrouwen, zodat er open gesprekken op gang kunnen komen.

Van werknemer naar geefnemer, zo kunnen de deelnemers aan dit initiatief het beste worden omschreven. Deelnemers komen tijdens de bijeenkomsten niet alleen maar kennis ophalen. Deelnemers delen tevens hun eigen expertise via ANDERS HERSTARTEN. Dit geven en nemen is de kracht van het initiatief: samen de ander (en daarmee ook jezelf) vooruit helpen.

Op dit moment zijn vijf geefnemers actief: Erik, Evelien, Karin, Margien en Mwale-Ann. Maandelijks ontmoeten zij elkaar onder het genot van een kopje koffie in de binnenstad van Groningen. Erik: "We praten elkaar bij welke stappen we hebben ondernomen om een nieuwe uitdaging te vinden. Ook geven we elkaar feedback zodat iedereen het maximale uit deze zoektocht kan halen. Zo is Mwale-Ann begonnen aan een tijdelijke betaalde baan waarin taken centraal staan die haar goed liggen."

Wil je ook geefnemer worden bij ANDERS HERSTARTEN? Neem dan contact op met Erik.

Wat er al voor moois is bereikt...
In het najaar van 2014 is de eerste bijeenkomst gehouden. Dit betekent dat inmiddels het 2,5-jarig bestaan is gevierd. Deze mijlpaal is meegemaakt door zowel enkele deelnemers van het eerste uur als geefnemers die later zijn aangesloten.

Anne, Jacqueline, Hetty, Sjoerd en Daniël hebben mede door de gesprekken bij ANDERS HERSTARTEN een nieuwe uitdaging gevonden. Het gaat om: deelname aan coachingstraject 'Succesvol ondernemen', starten met de koksopleiding, uitdagend vrijwilligerswerk bij een organisatie waar sprake was van een wederzijdse klik. Verder zijn een tweetal initiatieven ontstaan gericht op hergebruik van materiaal (klik op de logo's). Wegens omstandigheden stopt dit jaar het initiatief waarbij van overgebleven laminaat andere producten werden gemaakt.
 
https://sites.google.com/site/laminaathergebruikt
 
https://sites.google.com/site/aaneengestikt


Achtergrondinformatie
Dit initiatief is voortgekomen uit een prijsvraag. In onderstaande documenten is vastgelegd hoe ANDERS HERSTARTEN zich in de loop der tijd heeft ontwikkeld.