De gedachte achter dit initiatief
ANDERS HERSTARTEN is een bewonersinitiatief, toegankelijk voor iedereen die door ziekte ontslag heeft gekregen en beseft dat terugkeer naar vergelijkbaar werk geen optie meer is. Maar wat dan? Hoe pak je de draad dan weer op?
"Ik heb dit initiatief opgezet omdat ik door mijn ziekte anders tegen de wereld aan ben gaan kijken. Ik dacht dat ik altijd met veel plezier naar mijn werk ging. Maar achteraf gezien, paste dat werk helemaal niet zo goed bij mij. Het zette mij aan het denken. Hoe krijg ik buiten de gangbare paden om inzichtelijk wat ik wel belangrijk vind? Hoe kom ik er achter wat mijn nieuwe grenzen zijn qua inzet en belastbaarheid? Ben ik de enige die hiermee worstelt?" (Erik, de bedenker van dit initiatief).

ANDERS HERSTARTEN brengt mensen die door ziekte hun baan zijn kwijtgeraakt met elkaar in contact. Niet om als lotgenoten over ziekten te praten, maar om als zogenoemde 'geefnemers' samen te verkennen van welke (on)betaalde uitdagingen iemand gelukkig wordt.

Over de deelnemers en hun ontmoetingen
Van werknemer naar 'geefnemer', zo kunnen de deelnemers aan dit initiatief het beste worden omschreven. Deelnemers komen niet alleen kennis ophalen via dit initiatief. Deelnemers delen tevens hun eigen expertise via ANDERS HERSTARTEN. Dit geven en nemen is de kracht van het initiatief: samen de ander (en daarmee ook jezelf) vooruit helpen.
Op dit moment zijn vier geefnemers actief: Mwale-Ann, Margien, Karin en Erik. Maandelijks ontmoeten zij elkaar onder het genot van een kopje koffie in de binnenstad van Groningen. Erik: "We praten elkaar bij welke stappen we hebben ondernomen om een nieuwe uitdaging te vinden. Ook geven we elkaar feedback zodat iedereen het maximale uit deze zoektocht kan halen. Zo begint Mwale-Ann binnenkort aan een tijdelijke betaalde baan waarin taken centraal staan die haar goed liggen."
Wil je ook geefnemer worden bij ANDERS HERSTARTEN? Neem dan contact op met Erik.

De resultaten tot nu toe
De eerste geefnemers hebben elkaar in het najaar van 2014 ontmoet. Inmiddels hebben Anne, Jacqueline, Hetty, Sjoerd en Daniël afscheid genomen van dit initiatief. Allen hebben zij mede via ANDERS HERSTARTEN iets gevonden waaruit ze de komende tijd veel plezier hopen te halen. Het gaat om: deelname aan coachingstraject 'Succesvol ondernemen', starten met de koksopleiding, uitdagend vrijwilligerswerk bij een organisatie waar sprake was van een wederzijdse klik. Ook is een nieuw initiatief ontstaan (klik op het logo).

www.aaneengestikt.nl

Achtergrondinformatie
Dit initiatief is voortgekomen uit een prijsvraag. In onderstaande documenten is vastgelegd hoe ANDERS HERSTARTEN zich in de loop der tijd heeft ontwikkeld.