De gedachte achter dit initiatief


ANDERS HERSTARTEN is een bewonersinitiatief, toegankelijk voor iedereen die door ziekte z'n baan is kwijtgeraakt en beseft dat terugkeer naar vergelijkbaar werk geen optie meer is. Maar wat dan wel? Hoe pak je de draad weer op?

"Ik heb dit initiatief opgezet omdat ik door mijn ziekte anders tegen de wereld aan ben gaan kijken. Ik dacht dat ik altijd met plezier naar mijn werk ging. Maar achteraf gezien, paste dat werk helemaal niet zo goed bij mij. Het zette mij aan het denken. Hoe krijg ik buiten de gangbare paden om inzichtelijk wat ik wel belangrijk en leuk vind? Hoe kom ik er achter wat mijn nieuwe grenzen zijn qua inzet- en belastbaarheid? Ben ik de enige die hiermee worstelt?" (Erik, de bedenker van ANDERS HERSTARTEN).

ANDERS HERSTARTEN brengt mensen die door ziekte hun baan hebben verloren met elkaar in contact. Niet om als lotgenoten over ziekten te praten, maar om als 'geefnemers' samen te verkennen welke (on)betaalde uitdagingen iemand nog aankan en waarvan hij/zij gelukkig wordt.

Quote van de maand

Na afloop van elke ontmoeting verwoord één van de geefnemers wat het gesprek met hem of haar heeft gedaan. De bijeenkomst van 5 maart jongstleden is als volgt samengevat:

"Deze bijeenkomsten geven veel inspiratie om stappen te ondernemen om een leuke daginvulling te vinden"

De opzet van de ontmoetingen


De bijeenkomsten zijn laagdrempelig van aard. Iedereen bepaalt zelf wat hij of zij wil vertellen over de eigen situatie en hoelang hij of zij verbonden wil blijven aan ANDERS HERSTARTEN. Ook geeft iemand zelf invulling aan zijn of haar zoektocht naar een andere daginvulling. Er wordt geen druk op iemand uitgeoefend. In basis gaat het erom dat de deelnemers elkaar vertrouwen, zodat er open gesprekken op gang komen.

Van werknemer naar geefnemer, zo kunnen de deelnemers aan dit initiatief het beste worden omschreven. Deelnemers komen tijdens de bijeenkomsten niet alleen kennis ophalen. Deelnemers delen tevens hun eigen expertise via ANDERS HERSTARTEN. Dit geven en nemen is de kracht van het initiatief: samen de ander (en daarmee ook jezelf) vooruit helpen.

Maandelijks ontmoeten de geefnemers elkaar onder het genot van een kopje koffie. Er wordt dan besproken welke stappen zijn ondernomen om een nieuwe uitdaging te vinden. Men geeft elkaar feedback om het maximale uit deze zoektocht te halen. Om iedereen aan het woord te laten komen, bestaat een groep uit drie tot vijf personen. Zodra een groep vol zit, wordt er een nieuwe opgericht. Er is dus altijd ruimte om ook mee te doen! Lijkt het je leuk om geefnemer te worden bij ANDERS HERSTARTEN? Neem dan contact op met Erik. Er doen zowel mannen als vrouwen mee aan dit initiatief. Momenteel zijn de deelnemers tussen de 40 en 50 jaar, maar personen van andere leeftijden zijn zeker ook welkom. Op dit moment bestaat de groep vooral uit vrouwen, daarom worden in het bijzonder mannen uitgenodigd om eens te kijken of dit initiatief bij hun past.

Next time


Benieuwd of dit initiatief iets is voor jou? Kom gerust eens een keer meedoen. In verband met de Corona crisis is op dit moment echter nog niet duidelijk wanneer de volgende bijeenkomst zal plaatsvinden. Uiteraard mag je al wel aangeven dat je een keer mee zou willen doen (of gebeld wilt worden voor meer informatie).

Wat er voor moois is bereikt ...


In het najaar van 2014 is de eerste bijeenkomst gehouden. Sinds de start van het initiatief zijn negen personen uitgestroomd. Zij hebben mede door de gesprekken bij ANDERS HERSTARTEN een nieuwe uitdaging gevonden. Het gaat o.a. om: deelname aan coachingstraject 'Succesvol ondernemen', beginnen met de koksopleiding, uitdagend vrijwilligerswerk bij een organisatie waar sprake is van een wederzijdse klik. Verder zijn nieuwe initiatieven van de grond gekomen (zie de knoppen hieronder).

Achtergrondinformatie


Op aanvraag is documentatie beschikbaar waarin is beschreven hoe ANDERS HERSTARTEN is ontstaan vanuit een prijsvraag.