Activiteiten najaar 2018

In 2018 is de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens (UVRM) 70 jaar oud. De lokale vrijzinnige gemeenschap, Vormingplus MZW en Amnesty International afdeling Kortrijk grijpen deze verjaardag aan om na te denken over de erfenis van deze Verklaring en over de staat van de mensenrechten anno 2018. We vroegen twee mensen die actief zijn op het terrein van de mensenrechten een film te kiezen die hen geïnspireerd heeft in hun engagement. Na de film wordt nagekaart en vóór aanvang van de voorstellingen ben je vriendelijk uitgenodigd om deel te nemen aan een briefschrijfactie. Dit allemaal in aanloop naar de fakkeltocht op 8 december, waar de mensenrechten symbolisch met vuur zullen worden verdedigd.  
WOMAN IN GOLD vrij 19 okt - 20.15u met Bert Demarsin
Regie: Simon Curtis [UK 2015, 1u49] met: Helen Mirren, Ryan Reynolds, Daniel Brühl e.a. 

Budascoop Kortrijk (Kapucijnenstraat 10, 8500 Kortrijk) - toegangsticket: 9euro

Een beroemd schilderij van Gustav Klimt vormt in ‘Woman in Gold’ aanleiding voor een procedureslag. Net voor de Tweede Wereldoorlog vlucht een joodse vrouw (Helen Mirren) samen met haar familie naar de Verenigde Staten, weg van de dreiging van het nazirgime. De familie raakt alles kwijt. Vijf schilderijen worden gestolen uit haar ouderlijk huis, waaronder het iconische ‘Portret van Adèle Bloch-Bauer I’ van Klimt. Later komen ze in handen van de Oostenrijkse overheid, die ze tentoonstelt in verschillende musea. De film vertelt het intrigerende verhaal van de strijd van een holocaustoverlevende om haar nalatenschap.

Bert Demarsin (Faculteit Rechtsgeleerdheid KU Leuven) leidt het Art, Law & Management Research Programme. Het zwaartepunt van zijn onderzoek spitst zich toe op het vergelijkend kunst- en cultureel erfgoedrecht. 

FAHRENHEIT 451 vrij 9 nov - 20.15u met Paul Bekaert
Regie: François Truffaut [UK 1966, 1u52] Engels gesproken, zonder ondertitels

Budascoop Kortrijk (Kapucijnenstraat 10, 8500 Kortrijk) - toegangsticket: 9euro

De aarde, ergens in de toekomst, zucht onder een totalitair regime. Het lezen en in bezit hebben van boeken is verboden en een speciale eenheid, de Brandweermannen, heeft carte blanche om overal binnen te vallen en boeken te verbranden. Een van de Brandweermannen is Guy Montag. Hoewel hij ijverig meehelpt aan de boekverbrandingen begint hij meer en meer te twijfelen aan de zin van zijn werk. De twijfel wordt groter als hij een praatje maakt met zijn buurvrouw, de jonge onderwijzeres Clarisse. 

Paul Bekaert duidt in een nabespreking waarom de film actueel is vanuit zijn engagement als mensenrechtenactivist en -advocaat. Advocaat Paul Bekaert pleit vooral in zaken van familierecht, strafrecht en burgerlijk recht. Maar naast zijn hoofdbezigheid heeft hij ook naam gemaakt als mensenrechtenadvocaat, met een specialisatie in het Europese aanhoudingsbevel, uitleveringen en politiek asiel. Hij rolde daar kort na de start van zijn carrière in, via zijn engagement bij de Liga voor de Mensenrechten. 

FAKKELTOCHT: Mensenrechten verdedig je met vuur zat 8 dec - 18u - 20u 11

Deelnemen is gratis. Wie wil, kan voor € 5,00 een fakkel aankopen. De opbrengst gaat naar Amnesty International

VC Mozaïek vzw, Overleiestraat 15a, Kortrijk

Vanaf 18.00u kan je in het Mozaïekcafé deel nemen aan een ‘schrijf-ze-VRIJdag-actie’ van Amnesty International. Muzikant Guido Desimpelaere zorgt voor sfeervolle jazz en wereldmuziek op gitaar en Portugese gitaar. Kinderen knutselen een lichtbron om mee te nemen tijdens de tocht.

De tocht start om 20.00 u en voert ons van VC Mozaïek naar het ecologisch stadspark op Kortrijk Weide waar wij ons met muziek, soep, (veggie) hotdogs en ons huisaperitief ‘t Fakkeltje verwarmen rond de vuurplaats. Wies De Graeve (directeur Amnesty International Vlaanderen) en Bernard Decock (huisvandeMens Kortrijk) brengen er een vredesboodschap.