Waarom altijd wintertijd?

Nieuws: op woensdag 7 februari 2018 om 11.30u vindt bij het Europarlement in Straatsburg wederom een persconferentie plaats over de zomertijd-wintertijdregeling, met o.a. Europarlementariërs Pavel Svoboda (CZ) en Annie Schreijer-Pierik (NL).

Op donderdag 8 februari 2018 start om 9.00u het debat over dit onderwerp en om 12.00u vindt een stemming plaats over de resolutie tegen zomertijd. Zie ook: Agenda Annie Schreijer-Pierik Europarlement Straatsburg

Op woensdag 25 oktober 2017 vond bij het Europarlement in Straatsburg een persconferentie plaats over de zomertijd-wintertijd-regeling. Zie: Annie Schreijer-Pierik EU

Wordt de zomertijd-wintertijd-regeling binnenkort afgeschaft in de EU? We hopen dat dit binnenkort een feit is en we volgens één kloktijd het hele jaar rond gaan leven.


Het twee keer per jaar verzetten van de klok is ooit ingevoerd om op energiekosten te besparen. Er zou efficiënter gebruik gemaakt kunnen worden van het daglicht door in de zomer de klok een uur voor te laten lopen op de standaardtijd.

Tegenwoordig is de oorspronkelijke reden om de klok te verzetten achterhaald. We leven immers energiezuiniger met spaarlampen en ledlampen. Bovendien maken we ook bij daglicht volop gebruik van computers en andere technische apparaten, waardoor de vermeende energiebesparing nihil is.

De gezondheidsklachten en het ongemak wat het verzetten van de klok met zich meebrengt, maakt het een ongewenst fenomeen om dit twee keer per jaar te blijven doen. Denk aan slapeloosheid, bioritmestoornissen, grotere kans op beroertes, hartfalen, overgewicht als gevolg van oververmoeidheid. En dan hebben we het nog niet eens over de kosten en levens die de verkeersongevallen en de minder productieve medewerkers met zich meebrengen.

Kortom, deze website is een pleidooi één tijd: altijd wintertijd => standaardtijd!
Lees de volgende pagina's van onze website en kijk ook zeker naar onze Blog.

Subpagina''s (1): Presentatie: hoe zit het?