Paikkatiedon lisäys valokuviin


Valokuvien Exif-tietoihin voi liittää automaattisesti GPS-laitteella mitatut kuvauspaikan koordinaatit.
Kun tiedot on yhdistetty, niin esimerkiksi Picasa tai Irfanview osaavat näyttää valokuvan ottopaikan kartalla. Näin kuvien arkistointi ja selailu on helpompaa, sillä nyt sijaintitieto on itse valokuvassa koodattuna exif-tietoihin. Tässä esimerkki. Picasa näyttää punaisen kuvakkeen niiden kuvien päällä, joiden ottopaikka on tiedossa.Edellytyksenä on siis se, että kuvausreissun aikana Gps-laite on päällä, ja se tallentaa sijaintitiedot muistiinsa. Itse olen käyttänut Garmin 60CSx-laitetta. Heti kuvausreissun jälkeen Gps:n tallentama reittitieto täytyy imuroida tietokoneelle gepsin mukana tulleella ohjelmalla, tässä tapauksessa MapSourcella. (Jostain syystä ohjelma ei tunnistanut Garminin gdb-tiedostomuotoa, joten tallensin ne gpx-muodossa)

Tietojen yhdistämiseen on käytetty GeoSetter-ohjelmaa http://www.geosetter.de/en/download/ Geosetter käyttää ExifTool-nimistä toista ohjelmaa, ja sen voi ladata automaattisesti GeoSetterin käynnistyksen yhteydessä.

GeoSetter-ohjelman käyttö


Kuva ohjelman näytöstä


Klikkaa vasemmalla yläosassa olevaa hakemistonappia, ja etsi valokuvat sisältävä hakemisto.

Klikkaa keskellä alhaalla olevaa tracks-hakemistonappia, ja lataa reittitiedot sisältävä tiedosto esim gpx-muodossa.

Etsi vasemmalta ylhäältä joku valokuva, jonka kuvauspaikan tiedät, ja klikkaa se valituksi. Valokuvan näyttämisen asetukseksi kannattanee valita Fit / Width and Height ja Fit Automatically, jolloin koko kuva näkyy.

Etsi oikean alareunan reittipisteiden joukosta se, jonka sijainti osuu lähimmäksi kuvauspaikkaa. (Kun riviä klikkaa, niin punainen kuvake näyttää sijainnin kartalla, selaamalla löytynee oikea paikka)

Paina Ctrl+G tai valitse yläreunan valikosta Images / Syncronize with Gps Data Files. Laita valinnat oheisen kuvan mukaisiksi. Ohjelma näyttää Gps-laitteen ja kameran kellojen aikaeron. Kuvan tapauksessa se on 1:57:42 tuntia. Paina Ok.


Valitse sitten kaikki valokuvat vasemmalta ylhäältä painamalla Ctrl+A tai valitsemalla valikosta Images / Select all

Paina uudelleen Ctrl+G tai valitse yläreunan valikosta Images / Syncronize with Gps Data Files. Tarkista että kellonaika on sama kuin edellä oli. Paina sitten Ok.

Nyt kaikkien kuvien ottamispaikat näkyvät kartalla. Selaa vasemmalla yläreunassa kuvia, ja katso että sijainti on oikein. Ellei ole, niin valitse joku kuva jonka sijainnin tiedät, ja aloita alusta.

Tarvittaessa voit laittaa valokuvien exif-tietoihin myös kuvaajan nimen ja copyright-tekstin. Valitse taas kaikki kuvat, paina Images / Edit data, ja laita tiedot ainakin kohtiin Artist ja Copyright. Voit myös tallentaa nämä tiedot templateksi, jolloin ne on aina käytettävissä.

Kun kaikki on ok, niin paina valokuvien yläpuolella olevaa levykkeen kuvaa, jolloin tiedot tallennetaan muistiin. Alkuperäinen tiedosto jää myös talteen, joten peruuttamattomia muutoksia ei pitäisi tulla. Alkuperäisen tiedoston nimeksi tulee esim P1000293.JPG_original. Sen saa palautettua takaisin poistamalla tuon nimessä olevan _original -tekstin.

Sitten vain seuraavat kuvat ja seuraava Gps-tiedosto.

Hommaa voisi automatisoida vielä enemmän, jos laittaisi kameran kellon tismalleen oikeaan aikaan gepsin kanssa. Silloin ei tarvitsisi etsiä tuota yhtä paikannettavaa kuvaa.

Toinen vaihtoehto olisi, että ottaisi valokuvan jostain helposti tunnistettavasta kohteesta, ja heti kuvan oton jälkeen tekee reitillä jyrkän kurvin. Näin kuvauspaikka näkyisi selvästi reittiviivassa.


Comments