Kamerateline


Tässäpä 3D-tulostimella tehty kamerateline Phantom 2:een. Phantomin kokonaispaino kameroineen on noin 1400g.

Sketchup-tiedostot ovat jutun lopussa.


Kamerana on Canon Powershot S100, siihen on asennettu CHDK-skripti, joka ottaa kuvan noin 3 sekunnin välein. Muistilista on täällä.

Alla ovat käyttämäni Sketchup-tiedostot gimbaalin ja jalasten rakentamiseksi. Ne eivät käy suoraan muille servoille, joten tiedostoja joutuu muokkaamaan. Käyttämäni servot ovat vanhoja laatikon pohjalta löytyneitä, eikä niitä saane enää mistään.

Tässä siis käytin kameran liikutteluun lennokkiservoja, ja niitä on tuhansia erilaisia. Jos rakentelee oman version, niin ainakin servojen kiinnitysaukkoihin täytynee tehdä muutoksia. Servon pituus, leveys, akselin kohta ja akselin korkeus kiinnityspisteistä täytyy mitata, ja sitten tehdä vastaavat muutokset piirustuksiin.

Servojen pyörimissuuntaa ei voi muuttaa nykyisessä Phantomin ohjelmistoversiossa, joten ensin täytyisi löytää oikeaan suuntaan pyörivä servo. Ainakin tuo kameran ylös-alas suuntautuvaa liikettä ohjaava servo on tärkeä, tuon sivusuuntaa säätävän osan voi helposti tehdä peilikuvana. Valokuvien telineen kahdessa servossa on eri pyörimissuunnat. Tärinän vaimennukseen on käytetty samoja kumitutteja kuin Zenmusen gimbaaleissa.

Tulostuksen tein PLA-muovilla 30% täytöllä. Piirustuksissa on muutamia tukirakenteita ja "kaltereita", jotka täytyy leikata tulostuksen jälkeen pois. Jalasten kiinnityksen tein 3mm nailonruuveilla, jotta jalassa oleva kompassi ei häiriintyisi.

Laitoin ensin 10 cm pituiset servon jatkojohdot Phantomin sisällä olevaan kontrollerin F1 ja F2-liittimiin, ja laitoin piuhojen toisen pään jalan juuressa olevan reiän kautta ulos. Servot kytkin sitten näihin jatkojohtojen päihin, joten kameratelineen voi helposti irrottaa. Eri kameroiden kiinnitysruuvi on eri kohdissa, joten sen joutuu porailemaan jälkikäteen oikeaan kohtaan. Kameratelineen sivulla on reikä video- tai laukaisukaapelia varten.

Ennen lentoa kompassi täytyy kalibroida, sillä nyt tuli kamera kompassin lähelle, ohjeet ovat ohjekirjassa. Kameran pystysuuntaa voi muutella lennon aikana radio-ohjaimen takana olevalla säätimellä.

Servot eivät ole paras mahdollinen väline kameran liikutteluun, ja joissakin tilanteissa voi olla tilapäistä värinää. Videoita kuvatessa ne ovat ikäviä, mutta ne eivät kuitenkaan yleensä haittaa valokuvien ottamista.

Aihiot ovat siis tässä alla, loput joutuu itse värkkäilemään...


ċ
Gimbaali.skp
(325k)
Alpo Hassinen,
Apr 15, 2014, 11:09 PM
ċ
Jalakset.skp
(164k)
Alpo Hassinen,
Apr 15, 2014, 11:09 PM
ċ
Kamerateline.skp
(174k)
Alpo Hassinen,
Apr 15, 2014, 11:09 PM
Comments