Irfanview ja ilmakuvat

Netissä julkaistavien kuvien käsittelyyn on monta ohjelmaa. Eräs helpoimmista on ilmainen Irfanview.

Lataa ohjelma osoitteesta http://www.irfanview.com/
Valitse Download ja sitten jokin lukuisista latauspaikoista. Asenna ohjelma.

Hae suomenkieliset valikot samasta osoitteesta, mutta nyt kohdasta Irfanview Languages. Etsi sieltä viimeisin Finnish, ja sen installer. Asenna myös se.

Kieli vaihdetaan Irfanviewissä kohdassa Options / Change Language

Irfanviewiin on saatavissa kotisivuilta vino pino erilaisia pluginejä, joilla voi katsoa eri formaateissa olevia kuvia, mm RAW tai elokuvatiedostoja.

Ohjelman käyttö:

Mene tiedostonhallinnalla (tai esim Oma tietokone -ohjelmalla) johonkin kuvahakemistoon, ja klikkaa kuvaa hiiren oikealla näppäimellä. Valitse Avaa sovelluksessa, ja etsi sieltä Irfanview. Itse laitoin myös rastin ruutuun, että avaa aina sovelluksessa, joten vastaisuudessa kuvaa tuplaklikkaamalla se avataan aina Irfanviewiin. Kuvan voi tietenkin ladata myös Irfanviewin valikosta Tiedosto / Avaa

Hakemiston kuvia voit plarata eteen- ja taaksepäin hiiren rullalla tai yläreunan nuolikuvakkeilla.

Kuvien käsittely kannattaa tehdä seuraavassa järjestyksessä:

Tässä kuvassa on otettu kirkosta kuva, mutta onpas ollut kamera kallellaan, ja muuta ympäristöä on turhan paljon mukana.
Ensin korjataan kuva suoraksi: Valitse valikosta Kuva / Vapaa kääntö. Kirjoita kohtaan Angle arvioitu korjauskulma. Tässä se on -3.0 Paina Ok. Jos ei tullut hyvä, niin valitse Muokkaa / Kumoa, ja yritä uudelleen.
Tuloksena on tämä.
Kuva on nyt vinkkelissä, joten rajataan tarpeeton pois. Vedä hiirellä kuvan ympärille sopivankokoinen suorakaide. Noita viivoja voi myös siirtää hiirellä jälkeenpäin.
Valitse sitten Muokkaa / Rajaa valintaan, jolloin reunat leikkautuvat pois.
Kuva on nyt rajattu, mutta sen koko on aivan liian suuri nettisivuille tai sähköpostiin.
Pienennetään siis kuvaa: Valitse valikosta Kuva / Muunna kuvan kokoa. Valitse sieltä esim tuo 1024 x 768 pixels, lisää vaihtoehtoja löytyy kohdasta Uusi koko, tai voi myös kirjoittaa omat numerot.
Kuva on nyt oikean kokoinen: Leveys on 1024, ja korkeus on laskettu sen perusteella oikeaksi, eli tässä rajatussa kuvassa korkeus on 733 pikseliä
Korjataan hieman värejä. Helpointa on kokeilla automaattista väriensäätöä: Kuva / Automaattinen väriensäätö. Värit yleensä syvenevät, ja kuvasta poistuu utumaisuus. Joskus kuitenkin korjauksessa kuva tulee räikeäksi, jolloin kannattaa perua: Muokkaa / Kumoa.
Jos tarvitsee muita tehosteita, värienkorjauksia tms, niin niihin löytyy paljon vaihtoehtoja Irfanviewin valikoista. Jos kuvaan tarvitsee piirtää tai kirjoittaa jotain, niin valitse Muokkaa / Näytä maalaustyökalut, jolloin saat näkyviin valikon. Siellä on esim valmis nuolityökalu, jolla voi piirtää nuolen kuvaan.
Lopuksi terävöitetään kuvaa: Kuva / Terävöitä.
Nytpä kuva onkin valmis. Mutta tallennuksessa kannattaa olla skarppina, että ei tallenna alkuperäisen kuvan päälle. Parasta olisikin perustaa näille käsitellyille kuville oma alihakemisto, minulla se on C:\Sähköpostiin Sinne vaan kaikki nämä tekeleet! Sieltä ne on sitten helppo poimia sähköpostiohjelmaan, nettisivulle tms.

Kuva tallennetaan Tiedosto / Tallenna nimellä (Tai painamalla S näppäimistöltä) Valitse oikea hakemisto (esim se C:\Sähköpostiin) ja anna nimi kuvalle. Laita myös rastit oheisiin kohtiin:
Homma valmis, tällainen siitä tuli. Aikaa meni oikeasti yhden kuvan käsittelyyn vain parikymmentä sekuntia. Jos laitat kuvan nettisivuille tai lähetät lehdille, niin kannattaa tarkistaa, että kuvassa ei ole pihamaallaan kotirauhan piirissä olevia ihmisiä.


Talvella ja pilvisellä säällä otetut kuvat

Talvella ja pilvisellä säällä otetut kuvat tuppaavat tulemaan yleensä tummiksi ja mustavalkoisiksi. Niihin voi kokeilla ensin yllämainittua Automaattinen väriensäätö-menetelmää.
Lisäksi kannattaa kokeilla säätää kuvaa keltaisemmaksi käsisäädöllä Kuva / Paranna kuvan värejä. Tuolla säädetään R ja G värejä esimerkiksi 10 pykälää isommaksi, ja katsoo tuloksen Käytä alkuperäisessä. Puut ainakin tulevat paremman ja vihreämmän näköisiksi. Myös noita muita säätimiä voi kokeilla. Joskus auttaa esim värikylläisyyden säätö 80:een.Tässä kuvassa on esimerkki muutoksesta talvikuvassa, vasemmalla alkuperäinen, oikealla korjattu.Itse ilmakuvaukseen Aarno Isomäen vinkit:

Muutama vinkki (jotka olen oppinut pääasiassa toisten kuvia katsellessani)

- ota kuvat myötävaloon
- käytä herätyskelloa (aamunvalo on iltavaloa parempaa:)
- mene tarpeeksi alas ja lähelle kohdetta (telepäällä kuvatut ovat harvoin hyviä)
- laukaise kamera puristamalla, ei painamalla nappia. aivan kuin pyssykin. näin tärähtäneiden määrä vähenee.
- muista alivalottaa, jos aurinko paistaa
- ota yhdestä kohteesta parikymmentä ruutua, jos valoa on vähän
- rakennuksista pitäisi aina näkyä enemmän seiniä, kuin kattoa
- rakennuksista pitäisi näkyä vähintään kaksi seinää
- käsittele kuvasi (ja kalibroi näyttösi), jotka julkaiset (horisontit suoraan, kirkkaus, kontrasti, värikylläisyys, koko  jne). Paljon näkee sinänsä hyviä kuvia, missä käsittelyn puute/virheet tekevät siitä vaillinaisen
- sitten tietysti pitää tutustua oman kameran säätömahdollisuuksiin eri tilanteisiin. Itselläni tämä sakkaa pahasti. käytän vain alivalotusta tarvittaessa. muun hoitaa automatiikka.

Tokihan tekniikkakin merkkaa kuvan laadussa aika paljon. Jos sulla on tonni sijoittaa kameraan, niin osta mieluummin linssi, kuin runko. Markkinoilla on paljon laadukasta käytettyä tavaraa, koska kameraliikkeet eivät hyvitä muutaman vuoden vanhoista malleista paljon mitään. Mun 5d:llä on paukutettu nyt n. 250.000 kuvaa ja aina vaan toimii. Miksi et harkitsisi käytetyn digijärkkärin ostamista, jos budjetti ei riitä uuteen? Sopivan paketin voi saada jopa uuden pokkarin hinnalla.

Ja lopuksi se tärkein:

Muista ottaa kamera mukaan ja käytä sitä! Kortti täyteen joka lennolla...

Comments