Canon-kameran laukaisu radio-ohjaimella käyttäen CHDK:ta

Tässä oma muistilistani siitä, miten Canon kameraan saa tehtyä radio-ohjaimella toimivan laukaisimen. Vaikka tuossa on aika monta vaihetta, niin ei siihen monta minuuttia mene, paitsi tietenkin tuon kaapelin rakenteluun.

Oma Canon S90 räpsii kuvia noin 3 sekunnin välein. Se siis mittaa valotuksen ja matkan joka kuvan välissä. Matkan saisi tietenkin laitettua äärettömäksi, mutta kun käytän kameraa muuhunkin... Tuohon sivun alaosan kuvan kytkentään tein sen muutoksen, että nakkasin tuon potentiometrin pois, ja laitoin kaksi vastusta tilalle, näin kytkentä mahtuu pienempään tilaan.

Tarkat ohjeet löytyvät sivulta http://chdk.wikia.com/wiki/CHDK

Tässä oma muistilistani kameran laukaisuun RC-radiokaukosäätimellä:

 1. Hanki max 4 Gb muistikortti, ja formatoi se FAT tai FAT32 tiedostojärjestelmään
 2. Tee muistikortille tiedosto, jonka nimi on ver.req (viimeinen kirjain on pieni Q) Tiedoston sisällöllä ei ole väliä.
 3. Laita muistikortti kameraan. Mene kamerassa kuvien katselutilaan. Paina nappi FuncSet alas, ja paina samanaikaisesti Disp-nappia. Katso Firmware Ver-numero
 4. Etsi kameran mallia ja versiota vastaava tiedosto netistä sivulta http://mighty-hoernsche.de/ Valitse Full-versio
 5. Pura paketti muistikortin juurihakemistoon.
 6. Laita muistikortti kameraan. Käynnistä kamera, mene kuvankatselutilaan.
 7. Paina Menu, etsi sieltä Firmware Update. Kun kamera ehdottaa firmwaren päivitystä, vastaa Ok. Kamera käynnistyy CHDK-firmwarella katselutilaan.
 8. (Jos tuota Firmware-update-kohtaa ei ole, niin sitten joutuu tekemään kortin boottaavaksi esim ohjelmalla http://chdk.wikia.com/wiki/EOScard )
 9. Paina ensin Tulosta-nappia [S], alareunaan tulee teksti <alt>, ja sitten paina Menu. Valitse Miscellaneous stuff, ja edelleen Make card bootable. Paina FuncSet, ja vaikka mitään ei näytä tapahtuneen, niin asia on kunnossa
 10. Palaa edelliseen valikkoon, ja valitse Scripting parameters / Load Script from file. Etsi ja valitse REMOTE.BAS. (On hakemistossa CHDK\SCRIPTS\EXAM)
 11. Remote Parameters / Enable Remote [o]
 12. Valitse Scripting Autostart [On]  ja Save params [o]
 13. Sammuta kamera, ota muistikortti pois, laita siitä kirjoitussuoja päälle (pikku nappi kortin kyljessä) Laita kortti paikoilleen.
 14. Käynnistä kamera. Kamera käynnistyy kuvankatselutilaan, ja nyt pitäisi vasemmassa alareunassa lukea ***Autostart***
 15. Tee kuvan mukainen kytkentä vanhan servon elektroniikasta, diodista ja Micro-USB-kaapelista. Diodi ja Usb-kaapeli tulee servon moottorin paikalle. Tarkista yleismittarilla, että laukaistessa USB-kaapelin punaiseen johtoon tulee noin +5V ja musta on GND. Kun laukaisu ei ole päällä, niin jännitteen tulisi olla noin 0V.
 16. Testaa kameralla. Radiossa kannattanee käyttää kanavaa 5, jolloin kameran saa päälle kytkimellä. Jos kytkin on koko ajan pohjassa, niin kamera ottaa kuvia muutaman sekunnin välein.

 17. Voit tehdä myös automaattisen sarjakuvauksen jolloin ei tarvita mitään kytkentää, kun muutat muistikortilla hakemistossa CHDK\SCRIPTS\EXAM olevaa remote.bas-tiedostoa. Alkujaan siellä on tämänkaltainen teksti:

  rem http://chdk.wikia.com/wiki/USB_Remote_Cable
  rem Simple USB Remote Shoot script
  rem Usage: Select "Enable Remote" in "Remote parameters" and start this script.
  @title Remote button
  while 1
      wait_click 1
      if is_key "remote" then shoot
  wend
  end


  Muuta se esim Wordpadilla reuraavaksi:

  @title Remote button
  while 1
      shoot
  wend
  end


  Kun nyt käynnistät kameran, niin se alkaa ottaa automaattisesti kuvia noin 3 sekunnin välein. Sitten vaan lennokki ilmaan. Tämä systeemi eroaa kameran omasta sarjalaukaisusta siinä, että nyt mitataan joka kuvalle etäisyys ja valotus erikseen. Kuvauksen jälkeen sitten tietokoneella poistetaan tarpeettomat kuvat.

 18. Jos käytät kameraa muuhun, niin naksauta vaan se kirjoitussuoja pois päältä ja käynnistä kamera. Kamerassa on silloin käytössä sen oma alkuperäinen käyttöjärjestelmä.

TaigaCam lennokki

Muuta mielenkiintoista


Comments