Први одбрањени дипломски рад

поставио/ла БЕЛА ТУКАДРУЗ 16.11.2010. 04:18   [ Ажурирао/ла 07.06.2016. 09:09 Miroslav Lukić ]
Први одбрањени дипломски рад на београдском Филозофском факултету Г-ђице Миле Бизјак, иначе бившег ученика Школе на Јовановој пијаци
Студент Мила Бизјак одбранила је током јуна 2010. године дипломски рад под насловом  ПРИЛОГ ИСТОРИЈИ ШКОЛСТВА:ОСНОВНА ШКОЛА „МИХАИЛО ПЕТРОВИЋ  АЛАС“ БЕОГРАД

пред трочланом комисијом

др Арсен Ђуровић, др Љубодраг Димић, др Мира Радојевић

У предговору у овај рад М. Бизјак вели: "Тема овог рада посвећена је настанку и развоју  образовне установе у БеоградуOШ '' Михаило Петровић Алас ''. Разлог због којег једна оваква тема улази у домет истраживања историчара јесте размишљање да наука о прошлости обухвата и ону сферу људског друштва- деловања, која није само везана за политичку односно догађајну историју.

 Методолошки приступ теми има пре свега за циљ да кроз историју свакодневног живота  школе проучи и сагледа њену улогу у друштвеном животу престонице, односно њену васпитно-образовну функцију коју је предано остваривала током минулих деценија.  

 Историја једне школе се свакако сагледава у специфичном друштвеном амбијенту у коме је она деловала ( и још увек делује), али је за реконструкцију њеног рада било важно и сагледавање карактеристика образовног система у Краљевини Србији односно Краљевини Југославији и ФНРЈ. Зато смо се у уводном делу осврнули на развој основног образовања са краја XIX и у XX веку. Управо у том периоду долази до модернизације образовања и можда и до највећих промена у историји школства. Иако буран период, испуњен ратовима , кризама , политичким променама, није успео да заустави природан ток развоја школства који је ишао у корак са европским. .."

Ċ
БЕЛА ТУКАДРУЗ,
16.11.2010. 04:28
Comments