Voorbeeldbrieven

Voorbeeldbrieven

Heeft u een geschil met een persoon of instantie? Of een klacht over een product of dienst? Ga zelf aan de slag en gebruik onze gratis voorbeeldbrieven om uw recht te halen.

Hieronder vindt u verschillende voorbeeldbrieven die u helpen zelf een goede brief te schrijven. Bedenk bij het schrijven van uw brief dat het belangrijker is dat de andere partij weet waar het over gaat en wat u wilt, dan dat u foutloos Nederlands schrijft!

Met de volgende voorbeelden kunt u zelf een goede brief schrijven:

Algemeen

  • Algemene voorbeeldbrief (met toelichting)
  • Voorbeeldbrief Voorlopig bezwaarschrift, waarmee u snel voor de einddatum verloopt, bezwaar kunt maken. U schrijft een gewone brief waarin u stelt dat u het niet met de beslissing eens bent en waarom niet. Later geeft u aan op welke gronden u bezwaar maakt.
  • Voorbeeld bezwaarschrift
  • Heeft u een dagvaarding ontvangen? Met de schrijfhulp van de Rechtspraakexternal link kunt u eenvoudig zelf reageren om aan te geven of u het wel of niet eens bent met de eis in de dagvaarding of om uitstel vragen.

Werk

Wonen

Consument

Meer voorbeeldbrieven voor consumentenexternal link vindt u op de website van Consuwijzer.

Schulden en incasso

Politie en Justitie

Brief versturen
Verstuur de brief aangetekend en per gewone post. Bewaar  zelf ook 
een kopie van uw brief. Wanneer u de brief aangetekend verstuurt, heeft u zekerheid van verzending (verzendbewijs) én zekerheid van ontvangst (handtekening van ontvangst). Dan kunt u achteraf bewijzen wat u heeft gestuurd. Een aangetekende brief wordt pas overhandigd, nadat de geadresseerde voor ontvangst heeft getekend. Dat is handtekening voor ontvangst. U krijgt u van het postbedrijf het bewijs dat uw brief daadwerkelijk is ontvangen. Bewaar het verzendbewijs en de ontvangstbevestiging goed.

Voor het aangetekend versturen van uw brief moet u extra betalen. Vraag bij het postbedrijf na wat de kosten hiervoor zijn.

Comments