Hiperaktivitás, Figyelemzavar

Idegrendszer érését, újrastrukturálását elősegítő terápia mozgásügyetlen, megkésett beszédfejlődésű, figyelemzavaros, hiperaktív, autisztikus óvodások és kisiskolások számára.
"Egyetlen gyermek sem ébred azzal az elhatározással, hogy most a mamát vagy a papát előre megfontolt szándékkal és tudatosan bosszantani fogja!”

Cordula Neuhaus


A hiperaktivitás két alapvető eleme a túlmozgás és az impulzivitás. A túlmozgás ebben az esetben nem csupán azt jelenti, hogy a gyermek másoknál többet mozog, hanem azt, hogy rendezetlenül, nem a megfelelő időben, helyen és módon mozog, zavaró ennek kordában tartása. Az impulzivitás azt jelenti, hogy a gyermek nem tudja megfékezni magát, az impulzusok, az azonnali reakciói vezérlik. Előbb cselekszik, és utána (esetleg) gondolkodik.

Ami szembetűnő: mindig mozgásban van, ingerlékeny, impulzív,figyelmetlen,robbanékony-dinamikus,érzelem kitörései is vannak, nem tud várni és késleltetni,általában kiszámíthatatlan a környezete számára,a mentális erőfeszítéseket kerüli.

A hiperaktivitás gyakran társul figyelemzavarral is. Jellemzően még másodlagos tünetként jelentkezhetnek az alábbiak, melyek nehezítik és bonyolítják az önmagában sem egyszerű hiperaktív alapállapotot: éretlen egyensúlyi rendszer, elhúzódó pszichés érés, szófogadatlanság, renitencia, figyelmet követelő magatartás, emocionális problémák, a nyelv-, beszédfejlődés zavarai, mozgáskoordinációs nehézségek, észlelési zavar, sorozat megjegyzési gyengeség, iskolai nehézségek, tanulási zavarok. 

Tény, hogy napjainkban egyre több a nyugtalan, "problémás gyermek", aki komoly gondot okoz szüleinek a családban, és aki gyermekközösségbe, óvodába, iskolába kerülve igencsak megnehezíti a pedagógusok dolgát.
A legtöbb tanár és sok szülő hallott már a "hiperaktivitásról", még pontosabban a figyelemhiányos hiperaktivitási rendellenességről, de általában nem tudják igazán, mit is jelent ez. Nem minden nyugtalan, folyton izgő-mozgó gyermeknél állapítható meg hiperaktivitás, ám akiknél állandó figyelmetlenség, koncentrációs zavar, túlmozgásosság és erős impulzivitás figyelhető meg - többnyire együttesen -, azok nagy valószínűséggel hiperaktívnak tekinthetők.

Folytatás:http://www.sulinet.hu/tart/fncikk/Kfed/0/7319/hiperaktiv.html


Gyermekkori figyelemzavar és hiperaktivitás
A figyelemzavaros, túlmozgásos gyerek már korán problémát jelent a szülőnek és a közösségnek, mégis leggyakrabban e problémák elmélyülésekor, az iskoláskorban kerülnek szakemberhez az ilyen gyermekek.

Folytatás:http://www.hazipatika.com/articles/Gyermekkori_figyelemzavar_es_hiperaktivitas?aid=20081120184310

Hogyan segítsük a hiperaktív iskolást?

A folyton izgő-mozgó, szertelen, figyelmét nehezen összpontosító, állandóan csacsogó, ún. hiperaktív gyerekek számos nehézséggel néznek szembe a mindennapi életben. Kicsi koruk óta sokkal impulzívabbak és óvatlanabbak társaiknál, emiatt többször sérülnek meg, vagy tesznek kárt környezetükben, mint egy "átlagos" gyerek.

Folytatás:http://www.sulinet.hu/tart/cikk/db/0/21709/1


Hiperaktív a gyerek vagy fimota?

Nem minden hiperaktív gyerek fimota, mint ahogy nem minden fimota gyerek hiperaktív. A hiperaktivitás, vagy túlmozgás nem vezető tünete az ADHD-nak, vagy más néven a fimotaságnak. Sokkal inkább jellemző a figyelemzavar, a pattogó figyelem, amelyhez gyakran, de nem feltétlenül társul motoros nyugtalanság.

Folytatás:http://www.168ora.hu/itthon/hiperaktiv-a-gyerek-vagy-fimota-49091.html

Figyelemzavar

Ebben a bejegyzésben kifejezetten az önálló figyelemzavar szindrómáról szeretnék írni. Nem térek most ki a hiperaktivitás-figyelemzavar szindrómára, illetve az egyes pszichés problémákkal együttjáró figyelemzavarra, amely pl. epilepsziás, vagy autista gyermekeknél megfigyelhető.
Most arra az álmodozó, tavasszal a madarak csicsergését figyelő kisgyerekre gondolok, akit a matematika órán teljességgel hidegen hagy, hogy melyik feladat következik, és hol kell kinyitni a könyvet, és egyáltalán...hol a ceruzája ennek a kölöknek?

Folytatás:http://jocsontok.blogspot.com/2009/03/figyelemzavar.html


Read more: http://jocsontok.blogspot.com/2009/03/figyelemzavar.html#ixzz0nPN591FK


Bébireflexek szerepe a hiperaktivitás hátterében

"A gátolatlan csecsemőkori reflexekkel küzdő gyermekek estére olyanok lesznek, mint egy felrázott kólásüveg, robbanásra kész..." (Sally Goddard)

Folytatás: http://www.beszed.hu/bebireflexek_szerepe_a_hiperaktivitas_hatterebenhttp://www.beszed.hu/bebireflexek_szerepe_a_hiperaktivitas_hatterebenAloldalak (1): Mire figyeljen a szülő?
Comments