Hullun taivaassa (katkelma)
 
 

Paradise2.jpg (1973 bytes)

Hullun taivaassa

Tammi 1988

 

Aamu on kaunis. Taivas on kellertävä ja aurinko nousee moottoritien takaa. Herätyskelloni on siirtynyt yön aikana jonkin tuntemattoman planeetan aikaan. Se on 53.90 ja radiosta tulevat uutiset. Emojäniskanta on lisääntynyt ja työttömyys vähentynyt. Kello liikkuu eteenpäin kymmenen minuuttia kerrallaan. Ehkä se näyttää Merkuriuksen aikaa. Valo seinällä voimistuu. Taulussa alkavat värit elää, keltaiset gladiolukset hehkuvat hetken aikaa. Aurinko on matkalla etelää kohti, maapallo pyörii napansa ympäri ja avaruudessa kiitävät aurinkokunnat kohti tuntemattomia päämääriä.

Kello on jo 74.20. Heräsin kesken jännittävää unta. Minulla oli suhde kansainvälisen vakoilijan kanssa, jota ajettiin takaa. Hän muistutti entistä pomoani, jota haastateltiin eilisiltana televisiossa. En tavannut häntä koskaan ja tuskin hän tiesi, että olin hänen alaisensa. Hänellä oli niitä niin paljon, ettei hän millään voinut muistaa kaikkia. Työpaikalla häntä ei näkynyt, mutta hänestä kiersi kaikenlaisia tarinoita. Hän sanoi uutisissa, että ennustaminen on taidetta, joka harvoin onnistuu. Hän oli oikeassa. Päivällä radiossa annettiin ylimääräinen myrskyvaroitus Suomenlahdelle. Sanottiin että puuskassa tuuli saattaa olla vaarallisen voimakasta. Mutta myrsky muutti mielensä ja meni jonnekin muualle. Puut seisoivat pihalla liikkumattomana, taivas oli kirkas, Jupiter loisti roskapönttöjen yläpuolella ja Otava näkyi himmeänä vakuutusyhtiön takaa.

Luin lehdestä, että Japanissa pankeilla on omat astrologinsa, jotka ennustavat Merkuriuksen ja Uranuksen liikkeistä dollarin ja jenin suhteissa tapahtuvia muutoksia. Minäkin olen yrittänyt ennustaa, mutta en osaa ennustaa tulevaisuutta. Olen katsellut menneisyyttä ja tiedän, että kun Pluto pimentää aurinkoni, tulee potkut töistä ja kun Uranus menee neliöön Venukseni kanssa, kihlaus purkautuu. Olen katsellut niska vääränä taivaan tähtiä ja käynyt kirjakaupassa selaamassa astrologisia teoksia. Vaatteeni ovat vielä niin siistit eivätkä kokonaan poissa muodista että minua ei tuijoteta sieltä ulos. Voi tietysti tulla aika, jolloin pääsen vain kirjastoon. Köyhät istuvat siellä. Kirjakaupassa luin yhdestä selitysoppaasta, että minulla on joukkomurhaajan risti tähtikartallani. Isällä oli samanlainen risti. Ehkä me olemme olleet kenraaleja edellisessä elämässämme. Hän on ollut maavoimien ja minä ilmavoimien komentaja. Hän komensi minua ja se kävi luonnolleni, sillä olin omasta mielestäni yhtä hyvä kuin hän. Äiti sanoi, että olen isäni tytär aina kun tein sellaista mikä ei ollut hänen mieleensä.

Kaikesta päätellen minulla on ollut värikäs menneisyys. Olen saattanut olla vaikka Viiltäjä-Jack, Landru tai keisari Nero. Näen usein unia, joissa kaupunginosat ja kokonaiset kaupungit palavat. Joskus palaa vain joku arvorakennus kuten eduskuntatalo, kansallismuseo tai Ateneum. Helsingin asema paloi kerran ja säikähdin tosissani, että minäkö sen olin sytyttänyt, kun luin lehdestä että se oli palanut. Olin ehkä sytyttänyt sen unissani. Unet ja todellisuus ovat niin samankaltaisia, että en osaa erottaa niitä toisistaan. Se minua vähän ihmetyttää, että ihmiset jotka väittävät muistavansa menneisyyden, ovat niin usein kuninkaita ja kuningattaria. Onko heillä parempi muisti kuin tavallisilla ihmisillä? Eräs täysin järjissään oleva nainen muisti olleensa Ann Boley. Hän meni töihin newyorkilaiseen mainostoimistoon ja tunsi heti voimakasta vetoa ja samalla kauhua pomoaan kohtaan. Vasta myöhemmin selvisi, että pomo oli Henrik Kahdeksas. Eräs toinen nainen rakasti miestä, jonka kanssa ei uskaltanut mennä naimisiin eikä ymmärtänyt mistä epäröinti johtui, kunnes hänen mieleensä palautui, että hän oli ollut Elisabeth Ensimmäinen ja mies oli Leicesterin herttua. Mielisairaalat ovat täynnä entisiä keisareita ja kuninkaita. Ehkä heiltä on vain mennyt ajantaju sekaisin eivätkä he muista keitä ovat nykyisyydessä.

Pihalta kuluu postikärryn pyörien ratina kuluttua luukku räpsähtää. Posti tuo Paperiliitto-lehden ja kutsun tutkijaseminaariin. joku esitelmöi aiheesta "Biografiamuodon ongelma Virginia Woolfilla ja Thomas Mannin Tohtori Faustuksessa". Minusta piti tulla tutkija. Professori kannusti, mutta sitten hän paloi ja minä lakkasin käymästä seminaarissa. Tutkin suomalaisen naisen mieskuvaa Kantelettaresta nykypäiviin. Siitä on kolme tai neljä vuotta, mutta kutsuja tulee yhä. Nykyään tutkin taskujani, josko jossain pohjalla olisi edes yksi markka, mutta en ole löytänyt kuin nöyhtää, pieniä kiviä ja harakansulan. Sitä mitä etsii ei löydä. Kerran etsin ompelurasiasta mustaa nappia, mutta löysin kultaisen sormuksen. Siinä ei ollut kaiverrusta. Vein sen kaniin, maksoin sähkö- ja puhelinlaskun ja ostin mustia nappeja.

Selaan Paperiliitto-lehteä odotellessani teeveden kiehumista. Lehti on osoitettu entiselle asukkaalle ja tullut jo viisitoista vuotta. Kissa avaa keittiön kylmäkaapin ja istuu odottamaan, että lintu lentäisi sen suuhun. Se muistaa, että eräänä syksynä näihin samoihin aikoihin, kun päivät lyhenivät ja maa oli kuurassa aamuisin, kaapista lensi varpunen. Nyt se istuu oven edessä tunnista toiseen.

Meidän elämämme kuluu nukkumiseen ja odottamiseen. Yöllä odotan, että tulisi uni ja lopullinen totuus valkenisi. Että viisastuisin yön aikana ja ymmärtäisin mikä tämä maailma on. Aamulla odotan, että tulisi posti ja toisi ratkaisun olemassaolon ongelmiin. Että isotätini joka meni vuosisadan alussa Amerikkaan olisi löytänyt öljysuonen tai nainut miljoonamiehen, ja minä perisin hänet. Mutta mitään ei tapahdu silloin kun odottaa.

© Anita Konkka