home

Cantabile met een Nederlandse première!

Vrijdag 28 februari en zaterdag 1 maart beleefden twee  composities van de componist Paul Patterson hun Nederlandse première. Kamerkoor Cantabile en Brazzled zongen en speelden The Fifth Continent en het Magnificat, in het bijzijn van de componist. Deze had tijdens de generale nog de nodige aanwijzingen en inspiraties gegeven aan koor en orkest. Tijdens het concert gaf hij toelichtingen op zijn stukken. De alt Martine Straesser zong de solo's in The Fifth Continent. Het concert was een initiatief van de Muziekfabriek. De algehele leiding was in handen van Gerhart Drijvers en Simon Stelling bespeelde het Steinmeijer-orgel.

Na afloop van het concert had de componist een geweldige verrassing voor het koor: hij componeert speciaal voor Cantabile een a capella koorwerk! Binnenkort dus opnieuw een première van deze geweldige componist!


Informatie over Paul Patterson en zijn composities kunt u vinden via zijn website.

Naast de composities van Patterson zong Cantabile 2 a capella stukken van de componist Eric Whitacre: Waternight en Sleep. Informatie over Eric vindt u op op zijn website


The Fifth Continent, a Gift from the Sea.

Ben Kaye is de schrijver van het gedicht dat Paul Patterson in 2005 op muziek zette. Het gedicht beschrijft een landschap, de Romney Marsh in het zuidoosten van Kent. Dit gebied werd in het werk "Brittania" van William Camden (ca 1600) "A gift from the Sea" genoemd. Vandaar de ondertitel van het werk.

Romney Marsh


Het werk bestaat uit vier in elkaar overlopende delen en verklankt het gevoel van tijdloosheid van het landschap van Romney Marsh.Het landschap kent echter veel verschillende stemmingen. Een gevoel van een oneindig mysterie overheerst, een mysterie dat een grote verscheidenheid aan sferen kent. De muziek is zowel donker en sober, sereen en verstild, als stormachtig en onstuimig.

https://soundcloud.com/ben-kaye/the-fifth-continent-bbc-radioComments

Zing.nl