Akác termékekről

        A megmunkált akác nem olcsó termék, ugyanakkor ár-érték aránya vitathatatlan, sokszor mégis találhatunk olyan kedvező árú terméket ami még fenyőnél is kevesebbe kerül. Ez nem azért van, mert kevésbé értékes, sokkal inkább: mert nem importfa és a hazai feldogozás árelőnye jelentkezik. Feltétlen előnye, hogy mindennemű kezelés nélkül is több évtized az élettartama. Sok esetben a festékek és a többszöri kezelés ára meghaladja a termék árát, ami hosszútávon az akácot kedvezőbb választássá teszi.Akác oszlop, akác fa kerti bútor, akác rönk, akác fűrészáru, akác deszka, akác palló, kutyaház, virágláda, kérgezett oszlop, szőlőkaró, szőlőoszlop, nevelőkaró, virágtartó, csiszolt oszlop, karám oszlop karámfa      

        Mezőgazdasági felhasználás esetén biztosak lehetünk benne, hogy az akác a legmegfelelőbb megoldás, csak figyeljünk rá hogy ne beteg, erősen göcsös, bél korhadt alapanyagot használjunk.Tudnunk kell azt, ami nem csak az akácra jellemző: ha a termékben a bél bent marad, akkor sugárirányban ék alakú repedés fog megjelenni a száradás során, illetve a bél nélküli termék a külső évgyűrűk irányába, ha kis mértékben is de el fog hajolni. Minél kevesebb szijács van a terméken annál inkább számolhatunk tartósságával, sok esetben a négyzetes áru többszörös élettartamú mint az ugyanolyan keresztmetszetű kérgezett, természetesen nőtt oszlop.

                  

     Akác oszlopok kéregben még az erdőn    Oszlop árak            Akác fa nevelőkarók  Karó árak


        Kertépítés során felhasznált akáctermékék esetén tudnunk kell hogy mint minden fa az akác is igazodik környezete nedvességtartalmához ami folyamatos alakváltozással jár. Sokszor így nagyobb figyelmet igényel a kültéri termék tervezése, mert a faanyag mozgása nem történhet a használhatóság, a megjelenés rovására. 

        Számolnunk kell: ha a terméket otthonunkban szeretnénk összeszerelni akkor az lényegesen nehezebb feladat mint más fáké:

        1. kézzel szinte lehetetlen előfúrás nélkül szegezni, csavarozni.

        2. a lehető legélesebb szerszámokra van szükség, amik gyorsan kopnak. 

        3. a gépek ereje is sokszor mutatkozik kevésnek ha akáccal dolgozunk. 

        4. A felhasználás során kerüljük a fa bebetonozását! A beton is tönkre fog menni! Sokkal inkább jó megoldás, ha a nagy szilárdság szempont: a beton és a fa közé olyan vasalatot rakni a fát a betontól elemelve, ami lehetővé teszi a nedvesség eltávozását a fáról.


            Akác deszka kerítés  Kerítések építése                  Akác fából készült kerti bútor  Kerti fa bútorok


    

        Lakáson belüli felhasználás során az akác, mivel a leginkább kopásállóbb nem kell a gyors amortizációval gondolnunk. Sok esetben élettartama a hidegburkolatét is meghaladja. Csak kis kínálatot jelent az akácbútor a belőle készült parketta esetleg svédpadló mellett. Azok jellemzően olasz termékek és általában mogyoró színben kaphatóak, általában magas árfekvéssel (árát csak az egzóták és a gyümölcsfák kerülik el). Minőségük felől viszont nem lehet kétségünk.


          Akác fa svédpadló 

        Tűzifája sokak számára kedvelt mert rövid időn belül képes magas hőt leadni az égése során így a befűtés első szakaszában javasolt. Hátránya viszont hogy a parazsat nem tartja oly mértékben mint a cser, bükk, gyertyán.                                                                                                                  

        Tűzifa értékesítés: Szabó István, tel: +36 30 56 86 682                                                                 Ildáre tűzifa

          
                                                          Akác tűzifa 


https://www.youtube.com/watch?v=OsPPXtVbm18

Akác oszlop, karámfa
Akác oszlop, karámfa! Készitünk oszlop alapanyagot minden méret hosszúsága 3.00 méter!
Néhány fontos tudnivaló a méretezésekkel kapcsolatban:
-csúcsátmérőnek a vékonyabbik végét nevezzük a faanyagnak és azt méretezzük!
- méretezésnél az oszlop ugyan nincs háncsolva , de a jól látható vágási felület gesztjét vesszük alapul méretezésnél! 
Oszlop 1.: vastagsága csúcsátmérőben 13-16 cm
ajánlott felhasználási területek pl.: kültéri bútorok, játékok, hasított s oszlopai, gyümőlcsfa k