Akác fa kezelése

 Festéséhez olyan lazúrokat, faolajokat javasolok, amik képesek az amúgy rendkívül tömör szerkezetébe beivódni, így nem kell azzal a kellemetlenséggel számolni, hogy a festék lepattogzik felszínéről. Hazai fafajok között az akác festéséhez szükséges a legkisebb mennyiségű kezelőanyag. Az akác faanyagok elsősorban kültérre kerülnek, az UV sugárzás, a csapadék, a hőmérséklet változása. Közel húsz éve festek akác fát és sok kedvezőtlen tapasztalatot szereztem a kereskedelmi forgalomban kapható festékekkel kapcsolatban:
  -  a legtöbb lazúr fenyő fára tervezett, az akác szíjácsa képes csak a festék nagyobb mennyiségű felvételére
  -  vastaglazúrok pigmentálódnak, nehéz a felvitelük
  -  vékony lazúrok elporlanak, egyszerűen az eső lemossa őket
  -  a környezetkímélő, víz bázisú termékek még kevésbé hatolnak a fa szerkezetébe, sokkal könnyebben tönkreteszi őket a napsugárzás, nedvesség
Több festék kipróbálása után olyanokkal dolgozok csak tovább, amikről kedvezőtlen visszajelzést még nem kaptam, a lazúrok közül csak világosbarnát használok, ami bizonyos védelmet nyújt az akácnak de lényegében nem a festék határozza meg a fa élettartamát, hanem maga az akác faanyag. Ennek a világosbarna vékony lazúrnak a színe éppen olyan, mint amilyenre egy- két éven belül az akác öregszik, érik, fel nem pattogzódik, amennyiben nem kezeljük tovább a fát nem lesznek feltűnő hiányosságai a festésnek, amennyiben évente kezelni szeretnénk újra, nagyon könnyen tehetjük, mert az új réteg alatt homogén felületet mutat a régi festés.
A színes akác termékek festéséhez kültéri faolajat javaslok, ami felszívódása a legkönnyebb, ezért tovább is védi a fát. Felvitelét kézi polírozással oldjuk meg, így a festékanyag megfolyása elkerülhető, könnyen kezelhető egy- két év múlva is, amikor ismét szeretnénk óvni a fát és frissíteni színét. 
Ritkán, de előfordul, hogy valamilyen akác termék gyártása során olyan műszaki leíráshoz kell ragaszkodnunk, ahol a kezelőanyag típusát előírják, így folyamatosan tájékozódom az újabb festékekről is, de csak pár év elteltével, miután kedvezőtlen tapasztalatot velük kapcsolatban nem szereztem merem az akác fára ajánlani.