Akác a kertben

        Mind többen fordulnak a természetes anyagokhoz, ha kertjüket szeretnék berendezni. Meleg hangulatot biztosítani fa építő elemekkel a legkönnyebb. Kedvezőtlen élményeket szerezhetünk viszont, ha a legmegfelelőbb fa alapanyag kiválasztásában tévedünk. Személyes tapasztalatom alapján számolok be arról, hogy vannak akik fenyőfából készült ágyásszegélyük lecserélése miatt több, mint háromszáz kilométert utaztak. Inkább olyan terméket kerestek, ami nem csak egy pár évet, de akár egy emberöltőt szolgálhat. Hazánkban az akác garantálja a legtovábbi használhatóságot és ehhez semminemű kezelésre nincs szükség. Az alábbiakban pár példát szeretnénk mutatni, milyen sokoldalú lehet az akác fa felhasználása.

   Időtálló akác fából készült rönk támfal   Árlista        A korszerű kertépítés mára elképzelhetetlen különböző fa termékek használata nélkül. A természetes környezet igénye fokozottan
jelentkezik (biztosan nagy  szerepe van ebben a hatvanas - hetvenes évekre jellemző "betonból építek mindent" korszaknak). Mégis hiába is keresünk a barkácsáruházakban fa termékeket, csak alaposan vagy felületesen zöldre kezelt, aránylag gyenge minőségűeket találhatunk. Az áruházak polcaira külföldről, a legolcsóbban beszerezhető termékek kerülnek, hazánkból pedig a jó minőségű alapanyagok (akác, tölgy) félig feldolgozottan a tőkeerősebb nyugati piacokra kerülnek. Az Ildáre kínálatában ellenkezőleg, a hazai két legellenállóbb fa alapanyagából, akácból és tölgyből, helyi feldolgozású és ár szempontjából is versenyképes termékeket talál.

kerti szegély

Akác fa ágyásszegély
        Teraszburkolat építéséhez a gyalult akác deszkák használata mind nagyobb teret nyer, nem csak az időjárással szembeni ellenállása kiváló az akác fának, hanem kopásállósága, szilárdsága is. Ott ahol sokan és sokszor használják, (éttermek, közterületi járdák) a burkolatot mindenképp érdemes számba venni felhasználását, mert drágább ugyan a fenyő termékeknél, de hosszabb élettartama miatt hosszútávon mégis kedvezőbb költségekkel kell számolnunk. Az akáchoz hasonló tulajdonságú egzotikus (elsősorban távol keleti) fák ára pedig lényegesen magasabb. Felhasználható kerti medencék körüli burkolatnak, kerti lépcsők, utak kialakításához is.

Akác fa teraszburkolat      


        Az akác aprításából származó mulcs is hasznosítható a kertünkben. A kéregből készült mulcs kevésbé savas, mint a fenyőé, gyomirtó hatása így alulmarad, de elbomlása után tápanyag értéke magasabb. A nedvességmegtartó képessége éppen egyenlő a fenyő kéregből készült termékekkel. Ha dekorációs célt szolgál az apríték, akkor az akác a legmegfelelőbb választás, mert időtálló, a leghosszabb ideig bírja az esőt, napsugarat.

        A mulcs talajtakaró vitathatatlan előnyei:

- véd a gyomosodás ellen

- lényeges mértékben csökkenti a talaj kiszáradását

- fagyveszélyt csökkenti

- szerves anyag utánpótlást biztosít

- védi az eróziótól termőréteget

- kiegyenlíti a napi hőingadozást

- csökkenti a talaj által közvetített fertőzéseket

- a megfelelő mulcs használatával a föld savassága szabályozható

- a termőföldet lazítja, élőflóráját óvja