Paimensukuinen lapinkoira
 

 Uusimmat kuulumiset: http://ainavalpas.vuodatus.net/

 

Etusivu

 

Aina Valpas

 

Paimensukuinen

lapinkoira

 

Kääpiöpinseri

 

Omat koirat

 

Pentuja

 

Kasvatit

 

Kissat

 

Siamilainen kissa

 

Kaiken takana...

 

Lapinlehmä

 

Lypsykarja

  

Ponileirillä 2006

 

Lampaat ja vuohet

 

Lasten  4H-eläinkerho

 

Tarinat

 

Kuvat

 

 Jäähyväiset

 

Polkuja muualle

 

Uutiset

 

Myytävänä

 

Tassunjälkiä ja kavionkopsetta =vieraskirja

 

Paimensukuisiksi lapinkoiriksi sanotaan niitä lapinkoirarekisterissä olevia koiria, jotka polveutuvat Suomen, Norjan ja Ruotsin poronhoitoalueilta kootuista, tunnettuihin työsukuihin kuuluvista koirista. Näissä koirissa on pyritty säilyttämään Tunturi-Lapin vanhan paimenkoiran olemus, sen tyyppi, rakenne ja luonne. On todennäköistä, että saamelaisten vanha paimenkoira löytyy juuri tästä koirakannasta. Tämän koirakannan suojelemiseksi perustettiin vuonna 1981 Paimensukuisen Lapinkoiran Seura ry.

 

Kuva:Kirsti Hassinen

Ulkonäöltään paimensukuinen lapinkoira poikkeaa pystykorvamaiseksi jalostetusta näyttelytyypistä selvästi. Se on pitkärunkoinen, matalaryhtinen, ja sen hännänkantotapa vaihtelee liikkeiden ja mielialojen mukaan. Sillä on työkoiran hyvinkulmautuneet raajat ja sen liikkeissä on notkeutta ja vauhtia.

Kannassa on saatu säilymään melkein kaikki koiran värit: riistanväri, musta-valkoinen, mustan kaikki sävyt vaalein ja/tai ruskein merkein, parkinväri eri vivahteissa, savunväri, kermanväri, keltainen ja erilaiset raidat.

Paimensukuinen lapinkoira on retkeilevän luontoihmisen koira, maatilan monitoimikoira ja kaupunkilaisen paras ystävä, joka ystävällisen ja seurallisen luonteensa vuoksi sopii hyvin myös lapsiperheisiin. Olemukseltaan paimensukuinen lapinkoira on seurallinen, hyväntuulinen ja vilkas, mutta samalla hyvähermoisen rauhallinen. Se on älykäs ja oppii helposti kaiken, minkä se itse kokee mielekkääksi. Monissa yksilöissä on lisäksi juuri sen verran oveluutta, että niistä saa erinomaisen kumppanin.

Ensisijaisesti paimensukuinen lapinkoira on ihmisen koira. Se vaatii isännän ja kaipaa ihmisen seuraa. Sellaisena se sopeutuu hyvin kaupunkioloihinkin. Yksinäiseksi pihakoiraksi sitä ei saa alistaa.

Koiria on kokeiltu myös alkuperäiseen työhönsä paimenena. Niitä käytetään maatiloilla karjankuljetukseen ja jotkut ovat päässeet poropaimeniksi.

 

Paimensukuisen lapinkoiran kuvaus lainattu Paimensukuisen lapinkoiran seuran sivuilta.

 

Paimensukuinen lapinkoira on rekisterissä suomenlapinkoira. ( Suomenlapinkoiran rotumääritelmä )