Lypsykarja

Melkein zoo - elämäntapana eläimet

 Uusimmat kuulumiset: http://ainavalpas.vuodatus.net/

 

Etusivu

 

Aina Valpas

 

Paimensukuinen

lapinkoira

 

Kääpiöpinseri

 

Omat koirat

 

Pentuja

 

Kasvatit

 

Kissat

 

Siamilainen kissa

 

Kaiken takana...

 

Lapinlehmä

 

Lypsykarja

  

Ponileirillä 2006

 

Lampaat ja vuohet

 

Lasten  4H-eläinkerho

 

Tarinat

 

Kuvat

 

 Jäähyväiset

 

Polkuja muualle

 

Uutiset

 

Myytävänä

 

Tassunjälkiä ja kavionkopsetta =vieraskirja

Koko tämän elämämme, eläinharrastuksemme ja jokapäiväisen leipämme mahdollistaa lypsykarjamme, joka koostuu pääosin holstein-friisiläisistä lypsylehmistä. Joukkoon mahtuvat myös muutama ayshirelehmä ja Ulla-lapinlehmä.

 

Lehmämme asustavat vuonna 1993 rakennetussa parsinavetassa ja laiduntavat kesäisin toukokuun lopulta niin pitkälle kuin säät syksyllä sallivat.

 

Vasikat viettävät oljilla kuivitetussa yksilökarsinassa lämpölampun alla elämänsä ensimmäiset 2-3 vuorokautta, saavat emän ( tai sen puutteessa pakastettua toisen lehmän hyvää ) ternimaitoa heti synnyttyään, ja siirtyvät voimistuttuaan 3-4 vuorokauden ikäisenä turpeella paksusti kuivitettuun ryhmäkarsinaan ja siirtyvät vapaalle hapanjuotolle. Sonnivasikat myydään Snellmanin teurastamon vasikkavälitykseen kasvatettavaksi lihantuotantoon erikoistuneille tiloille.

 

Tilamme tuotantosuunta on maidontuotanto. Osallistuimme vuonna 2001-2002 maitotilojen laatujärjestelmäkoulutukseen ja olemme tehneet tilallemme Laatukäsikirjan.

 

Tuotamme laatumaitoa Promilkin sopimustuottajina Valion tehtaille Lapinlahdella. Laatumaito tarkoittaa E-luokan maitoa, joka on korkein laatuluokka Suomessa.

 

( E-luokkaisen maidon somaattisten solujen pitoisuus enintään    250 000kpl/ml, bakteerien enintään 50 000 kpl/ml - tilamme maidon solupitoisuus vaihtelee 50 000kpl/ml-100 000kpl/ml ja bakteerit ovat 1000 kpl/ml-2000 kpl/ml ).

 

Tilalla on tuotettu E-luokkaista maitoa yhtäjaksoisesti jo vuodesta 1993 alkaen. Laatumaidon tuotanto ja eläinten hyvä kohtelu on meille kunnia-asia!

 

Lehmiemme keskituotos vuonna 2007

 

Lehmiä       Maitoa ( kg )/lehmä keskimäärin     Solut keskiarvo

37,3          9140                                   81 000 kpl/ml

 

( Lehmistä ayshire 4,1 kpl, suomenkarja=lapinlehmä 0,9 kpl, holstein-friisiläinen 29,2 kpl )

 

 Tavoitteenamme ei ole tuottaa hurjasti, eikä asustaa navetassa, vaan mahdollistaa karjalle hyvä tuotos, hyvä terveys ja hedelmällisyys kohtuullisin tuotantopanoksin. Keskitymme hankkimaan tietoa karjan hyvinvoinnista ja pyrimme ottamaan lehmien hyvinvoinnin huomioon parhaalla mahdollisella tavalla.

 

 Muista karjan tunnusluvuista voitaneen mainita

                                         meillä            alueen muilla tiloilla 

- keskipoikimakerta            2,54                    2,37

- poikimaväli keskimäärin   380pv                  401pv

- siemennyksiä/poikiminen  1,57                    1,79

- poikimahalvauksia %          3                        6,8

- vasikkakuolleisuus %         2,0                     7,9

 

Vasikoita meillä on syntynyt vuonna 2007 yhteensä 52 kpl ( lehmävasikoita 25, sonnivasikoita 27 - poikimisista peräti neljä oli kaksostiineyksiä ja vuoden 2007 kaikki kaksostiineydet onnistuivat ja kaksoset jäivät henkiin )

 

Emme käytä antibiootteja utaretulehdusten hoitoon! Olemme pärjänneet ilman antibiootteja jo yli 10 vuotta, eivätkä utaretulehdukset ole merkittävä vitsaus karjassamme. Tulehdusten ennaltaehkäisy olosuhtein; ( mm. kuivikkeena turve ), lypsyjärjestyksen suunnittelulla ja  huolellisella lypsyllä, hoitoon tiheä lypsy, lämmittävät voiteet ja tulehduksen leviämisen estäminen soluttavien lehmien paikkajärjestyksen avulla ovat olleet merkittäviä tekijöitä antibiootittomuudessamme. Karjamme vastustuskyky lienee myös parantunut, sillä toimenpiteitä aiheuttavia tulehduksia karjassamme on vain muutamia vuodessa. Kroonisten soluttajien hoidossa poisto on tehokkain keino ja jalostuksessa suosimme hyvää utarerakennetta ja -terveyttä.

 

Olemme tehneet karjan terveydenhuoltosuunnitelman paikkakuntamme kunnaneläinlääkärin kanssa vuonna 2002. Tuolloin karjan terveydentila arvioitiin erittäin hyväksi.

 

Käytämme eläinlääkärin palveluita mm. vasikoiden nupoutukseen ( = vasikan sarvenaiheet poltetaan niiden verenkierron lopettamiseksi ja sarvenkasvun estämiseksi alle neliviikkoiselta vasikalta - sarvelliset eläimet voivat aiheuttaa sekä toisilleen että hoitajalle vakavia vammoja ), lehmien kiimahoitoihin sekä tietysti kaikkiin akuutteihin eläinlääkärihoitoa vaativiin sairastumisiin ja niihin poikimisiin, joihin oma apu ei ole riittävää.

 

Osallistumme koulutuksiin, luemme ammattilehtiä ja pyrimme pysymään "ajan hermolla". Tilallamme on karjanhoitajaharjoittelija, joka opiskelee oppisopimuksella maatalouden perustutkintoa.