Lapinlehmä

Melkein zoo - elämäntapana eläimet

 Uusimmat kuulumiset: http://ainavalpas.vuodatus.net/

 

Etusivu

 

Aina Valpas

 

Paimensukuinen

lapinkoira

 

Kääpiöpinseri

 

Omat koirat

 

Pentuja

 

Kasvatit

 

Kissat

 

Siamilainen kissa

 

Kaiken takana...

 

Lapinlehmä

 

Lypsykarja

  

Ponileirillä 2006

 

Lampaat ja vuohet

 

Lasten  4H-eläinkerho

 

Tarinat

 

Kuvat

 

 Jäähyväiset

 

Polkuja muualle

 

Uutiset

 

Myytävänä

 

Tassunjälkiä ja kavionkopsetta =vieraskirja

Lapinlehmä Ulla

 

Ulla on harvinaiseen rotuun ( pohjoissuomenkarja eli lapinlehmä ) kuuluva lehmä. Pohjoissuomenkarja eli lapinlehmä on vanha suomalainen maatiaisrotu, jonka puhdasrotuisia edustajia on nykyisin jäljellä hyvin vähän. Pohjoissuomenkarjan eläimet ovat yleensä luonnostaan nupoja eli sarvettomia niin kuin Ullakin on. Ulla on kokonaan valkea lukuunottamatta hennon mustia korvan kärkiä (jotka eivät kyllä normaalisti juurikaan erotu).

Tahdomme olla mukana säilyttämässä tätä uhanalaista, kaunista ja hyväluonteista vanhaa lehmärotua, ja Ulla tuli lypsykarjaamme lemmikinomaiseksi tuotantoeläimeksi tai tuotantoeläimenomaiseksi lemmikiksi 30.3.2003. Tahdomme (yrittää) tarjota Ullalle hyvän lehmänelämän muutamin lemmikillisin erivapauksin.

 

Lapinlehmä Uniikki

Meille muutti heinäkuun lopussa 2006 toinen lappalaistyttö, hieho nimeltä Uniikki. Uniikki haettiin lypsykarjasta Korpilahdelta ja Uniikin kotitilalle lähti meiltä Viima-sonni astumaan lappalaismorsiamia :)

Uniikista tulee Ullan kollega, lypsylehmä ja geenilemmikki.

 

Uniikki siemennettiin keväällä 2007 ja 14.2.2008 Uniikki poiki kauniin ruskeapilkullisen lehmävasikan, joka sai nimekseen Ainoa.

 

 

 

Lue lisää maatiaisroduista

 

Suomen Alkuperäiskarja ry.

Kirsti Hassisen kirja: Maatiaisten matkassa

Kirsti Hassisen maatiaiskotieläinsivut

 

Uutiset                                   ( alla: Yrtti-sonni, ikää 15 min. )

 • 14.2.2008 Uniikki poiki kauniin lehmävasikan, joka sai nimekseen Ainoa. Ulla on sairastellut vedinpolkemasta aiheutuneen utaretulehduksen vuoksi, mutta saatiin onneksi hoidoilla kuntoon!
 • 28.6.2007 Ulla poiki kuin tilauksesta 4H:n ja Savon Eläinsuojelu ry:n järjestämän lasten eläinleirin aikaan. Tuli taas sonnivasikka, nätti kuin vasikka pienenä vain voi olla, siro ja virkeä. Vasikka sai leiriläisiltä nimekseen Yrtti, vaikka se nimi vähän tyttömäiseltä kuulostaakin. Yrtille pitäisi taas etsiä koti, sillä me emme voi sonnia kasvattaa ( koska meillä ei ole sille käyttöä ) ja mielestäni puhdasrotuinen lapinsonni on hieman liian arvokas lihaksi...
 • Uniikki on siemennetty keväällä ja sen kiima ei ole uusinut. Uniikin vasikka syntyy alkuvuodesta 2008 jos kaikki menee hyvin.
 • 30.07.2006 Viima muutti uuteen kotiin Korpilahdelle. Mukaan Korpilahdelta meille muutti Uniikki; 1.10.05 syntynyt mustapilkullinen lapinkarjan lehmävasikka. Uniikista kasvatetaan lypsylehmä ja se astutetaan aikanaan puhdasrotuisella lapinsonnilla. Uniikilla ja Viimalla on sama isä, joten Uniikkia ei olisi voinut Viimalla astuttaa. ( Kuvia Uniikista tulossa pian! )
 • 18.05.2006 Ulla poiki kolmannen kerran. Se sai tälläkertaa sonnivasikan ( kuva yllä ). Kaunis sonnivasikka sai nimekseen Viima ja sitä odottaa ura astutussonnina 6 lapinlehmän karjassa.( kuvassa Viima 3vrk )
 • Ullan toisen vuoden tuotos oli 3825kg E-luokkaista suomalaista maitoa.
 • 22.04.2005 Ulla poiki toisen kerran. Sen kaunis mustakorvainen lehmävasikka sai nimekseen Ullan Usva  ja uuden kodin 19.08.2005 pieneltä tilalta, joka laillamme tahtoo säilyttää lapinkarjaa.
 • Ullan ensimmäisen vuoden tuotos oli 4132kg E-luokkaista suomalaista maitoa.
 • 01.03.2004 mittalypsyssä Ulla lypsi 18 kg hyvää ensiluokkaista maitoa. Se on hieno suoritus pieneltä ensimmäisen kerran poikineelta maatiaislehmältä.
  Mittalypsy pidetään kaikille karjan eläimille jokaisen kuun ensimmäisenä päivänä. Joka toinen kk otetaan myös maitonäyte, josta analysoidaan maidon rasva, valkuainen ja solut. Mittalypsyssä mitataan lehmän yhden vuorokauden tuotos. Päivitän Ullan tuotokset sitä mukaa kun niitä mitataan.
 • 30.01.2004 Ulla poiki pienen, mutta pirteän lehmävasikan - aidon valkean ruskeakorvaisen lapinvasikan - joka sai nimekseen Tuuli. Ulla osasi hoitaa vasikkaansa hyvin ja lempeästi ja koska halusin olla todistamassa tätä hellää hetkeä, en malttanut lähteä hakemaan kameraa. Ulla asustaa lypsykarjassa, jonka päätehtävänä on tuottaa maitoa ja niinpä sekin joutui pian eroon vasikastaan. Ulla antoi lypsää hyvin ja sen maito oli ensiluokkaista ternimaitoa. Jo viidennellä lypsykerralla sen maito kelpasi laadullisesti lypsettäväksi meijerimaidon joukkoon. Hurraa Ulla!
 • 13.5.2003 4 viikkoa Ullan siemennyksestä (ei kiimaa, joka normaalisti uusii n. 3 viikon välein, jos eläin ei ole kantava)! Tiineystarkastus voidaan luotettavasti tehdä, kun siemennyksestä on kulunut reilu 2 kk.
 • 18.4.2003 Ulla siemennettiin lapinsonnilla nimeltä Tokkolan Lappi.
 • 12.4.2003 Ulla ulkoili heppatarhassa ekaa kertaa
 • 30.3.2003 Ulla tuli meille.