ΙΣΤΟΡΙΑ - ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Από το 1960 άρχισαν οι πρώτες απόπειρες συνένωσης αθλητικών σωματείων στα Γιάννενα με αποτέλεσμα το 1966 να ιδρυθεί από αθλητές στίβου του ΑΒΕΡΩΦ και του ΑΤΡΟΜΗΤΟΥ ο  Α.Γ.Σ.Ιωαννίνων αποτελώντας το μοναδικό αθλητικό σωματείο στίβου στη Δυτική Ελλάδα .

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ο κ. Μπαλτογιάννης ως πρόεδρος , ο κ. Παπαλουκάς ως Γραμματέας , ο κ. Τσιώκος ως ταμίας και συνεργάτες όπως οι κ.κ. Συμπόνης, Καραμούτσος κ.α. έδωσαν την ώθηση που χρειαζόταν για να μεγαλουργήσει ο Α.Γ.Σ. Ιωαννίνων καταλαμβάνοντας θέσεις όπως :  Α1 στο Βόλεϊ, Α1 στο Χάντ-μπωλ, Β εθνική στο Μπάσκετ, 4η θέση και πρωταθλητές Εφήβων στον Στίβο κ.λ.π..

Το τμήμα μπάσκετ του Α.Γ.Σ. Ιωαννίνων αρχίζει να λειτουργεί στα τέλη της δεκαετίας 1970 , ενώ σχεδόν ταυτόχρονα και με Δ.Σ. τους ανθρώπους του ΑΓΣΙ ιδρύεται και η τοπική επιτροπή (προσωρινή Ένωση ) ΚΑ. ΒΔ.Ε , δηλαδή η σημερινή ΕΣΚΑΒΔΕ με έδρα τα Γιάννενα. Από τον Αύγουστο του 1983 η έδρα της ΕΣΚΑΒΔΕ μετακομίζει στο Αγρίνιο.

Στα 31 χρόνια ζωής της ΕΣΚΑΒΔΕ ο ΑΓΣΙ αναδεικνύεται με διαφορά πρώτο σωματείο σε κατακτήσεις πρωταθλημάτων .

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι ο σύλλογός μας έχει κατακτήσει 36 πρωταθλήματα , σε όλες τις κατηγορίες.    

Συγκεκριμένα αναδείχτηκε πρωταθλητής Α1 (Ανδρών) ΕΣΚΑΒΔΕ τρεις φορές (1983-1984, 1986-1987 και 1997-1998) . Κατέκτησε το πρωτάθλημα γυναικών μία φορά ( 2001-2002).

Σήκωσε οκτώ κύπελλα στο πρωτάθλημα εφήβων και ένα στο νεανίδων. Σάρωσε στο πρωτάθλημα παίδων αφού πήρε 16 φορές το πρωτάθλημα και ήταν ο πρωταθλητής ΜΙΝΙ επτά φορές σε δώδεκα διοργανώσεις.

Τη χρονιά (2009-2010) ο σύλλογός μας κατέκτησε τα πρωταθλήματα εφήβων , παίδων και ΜΙΝΙ96 και συμμετείχε στον τελικό στις κορασίδες και στα προ- ΜΙΝΙ. Η παιδική ομάδα του ΑΓΣΙ προκρίνεται στην τελική φάση του Πανελλήνιου πρωταθλήματος καταλαμβάνοντας τελικά την 5η θέση. 

Τη χρονιά (2010-2011) ο σύλλογός μας ενώνει τις δυνάμεις του με τα σωματεία ΚΡΟΝΟΣ Ιωαννίνων και Σπάρτακος με σκοπό  να δημιουργηθεί μία ισχυρή ομάδα ( τα ΓΙΑΝΝΕΝΑ Β.C.) η οποία θα μπορέσει τα επόμενα χρόνια να διεκδικήσει και να κερδίσει την παρουσία της στα μεγάλα επαγγελματικά πρωταθλήματα, και η οποία ομάδα θα απαρτίζεται στον μεγαλύτερο βαθμό από Γιαννιώτες Καλαθοσφαιριστές αλλά και θα προπονείται από Γιαννιώτες προπονητές. Βασικός κορμός της ομάδας είναι οι άνδρες μπασκετμπολίστες του ΑΓΣΙ. Τα ΓΙΑΝΝΕΝΑ BC αναδεικνύονται πρωταθλητές της Α1 ΕΣΚΑΒΔΕ και η ομάδα ανεβαίνει στην Γ' εθνική κατηγορία. 

Ο ΑΓΣΙ συνεχίζοντας την παράδοση κερδίζει και πάλι τους τίτλους στα πρωταθλήματα εφήβων και ΜΙΝΙ98.  Η εφηβική ομάδα προκρίνεται στην τελική φάση του Πανελλήνιου πρωταθλήματος καταλαμβάνοντας την 5η θέση. H παιδική μας ομάδα κατορθώνει , έχοντας στο ρόστερ της  2 παίχτες γεν. 1995 και 9 παίχτες μικρότερης ηλικίας γεν. 1996 και 1997 , να φτάσει στον τελικό παίδων. Στον τελικό παίζουν επίσης τα ΜΙΝΙ 97 και οι νεανίδες. 

Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια βαριά παρακαταθήκη για το μέλλον του μπάσκετ στην περιοχή μας. Η ιστορία του ΑΓΣΙ στα παρκέ είναι γεμάτη από θριάμβους και νίκες.

Αυτή την ιστορία είμαστε αποφασισμένοι να την τιμήσουμε και να την αναδείξουμε όπως της αξίζει. Το χρωστάμε στους υπέροχους και ταλαντούχους νέους αθλητές μας,  το οφείλουμε στα εκατοντάδες νέα παιδιά που έρχονται κοντά στο σύλλογο κάνοντας όνειρα για το αθλητικό τους μέλλον.     
Comments