ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ
 
 
Ο ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΤΗΣ

 ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

ΚΑΙΣΑΡΕΙΑΣ 

Κ.Κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ

ΑΓΙΟΑΡΧΑΓΓΕΛΙΤΗΣ

             

Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ ΕΙΣ ΤΟ

ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΟΠΟΥ ΕΛΑΒΕ ΤΟ ΜΟΝΑΧΙΚΟ

ΣΧΗΜΑ Ο ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ

Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΜΑΣ .

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΝΗΣ ΑΓ.ΑΡΧΑΓΓΕΛΩΝ

 

Περίπου 4 χιλιόμετρα έξω από την Κερατέα, στην περιοχή Τογάνι Κερατέας, στέκεται ήσυχα και ταπεινά η Ιερά Μονή των Αγίων Αρχαγγέλων. Για να την επισκεφθεί κανείς, πρέπει βγαίνοντας από την Κερατέα, να πάρει τον παλιό δρόμο του Λαυρίου, με κατεύθυνση προς την Ανάβυσσο και πιο συγκεκριμένα να πάρει έναν μικρό δρόμο προς τα αριστερά, για τον Οικισμό Γαλήνη. Στα δεξιά του δρόμου, δεσπόζει μια μεγάλη, μαύρη σιδερένια πόρτα και πίσω από αυτήν, σε έναν μικρό σχετικά περιφραγμένο χώρο, βρίσκεται το Μοναστήρι μας.

Επειδή ο κτήτορας της Ιεράς Μονής, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ολύμπου κ.κ. Μιχαήλ, προέρχεται από το περιβόλι της Παναγίας μας, δηλ. το Άγιον Όρος, έτσι και το Μοναστήρι είναι χτισμένο όπως και τα κελιά του Αγίου Όρους, δηλαδή μέσα στο κεντρικό κτίσμα βρίσκονται και ο ναός, και τα κελιά των μοναχών και το αρχονταρίκι, δηλαδή ο χώρος υποδοχής των επισκεπτών και η τράπεζα. Έξω από αυτό βρίσκονται επίσης και δύο παρεκκλήσια, του Φρικτού Γολγοθά και του Αγ. Ιακώβου.

Η απόφαση για την ανέγερση της Ιεράς Μονής πάρθηκε από τον κτήτορα το 1999, έτσι τον Οκτώβριο του 1999 μπήκε ο θεμέλιος λίθος αυτής. Από τότε ξεκίνησε ένας αγώνας μεγάλος, τόσο πνευματικός όσο και σωματικός και υλικός, προκειμένου να κτισθεί το Μοναστήρι μας. Κυριολεκτικά εκ του μηδενός, με πολλούς κόπους, μόχθους και δυσκολίες και με την ψυχική, υλική αλλά και προσωπική εργασία της Ιεραποστολικής Αδελφότητας των Αγίων Αρχαγγέλων, την οποία είχε ιδρύσει ο Γέροντας Μιχαήλ λίγο καιρό πριν, κτίσθηκε η συγκεκριμένη Μονή, δηλαδή χωρίς εράνους και δίσκους. Με την υπομονή, την προτροπή, αλλά πάνω από όλα, με την ευλογία του Γέροντά μας Μιχαήλ, οι εργασίες ανέγερσης του κεντρικού κτίσματος της Μονής, κράτησαν τρία χρόνια.

 Όσοι έζησαν από κοντά όλη αυτή την δύσκολη προσπάθεια ανέγερσής της, μιλούν για θαύμα, διότι μόνο με την Χάρη του Πανάγαθου Κυρίου μας και τις πρεσβείες των Αγίων Αρχαγγέλων, θα μπορούσε να αποπερατωθεί το κτίσιμο της Μονής σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Τον Οκτώβριο του 2001 εγκατασταθήκαμε στο Μοναστήρι μεν,  χωρίς όμως να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες, αλλά από τότε μέχρι σήμερα, με τη βοήθεια του Θεού και των Αγίων Αρχαγγέλων, προσπαθούμε σιγά-σιγά να αποπερατώσουμε την Μονή.

Η Ιερά Μονή των Αγίων Αρχαγγέλων ακολουθεί το παλαιό εορτολόγιο, όπως το Άγιον Όρος, από όπου κατάγεται πνευματικά ο Ιδρυτής της, Σεβασμιότατος κ.κ. Μιχαήλ. Η γραμμή του κτήτορα και κατ’ επέκταση της Ιεράς Μονής, δεν είναι να κάνει φανατικούς οπαδούς, αλλά αντιθέτως πιστούς χριστιανούς, δηλαδή να φέρει άτομα κοντά στον Χριστό, ακολουθώντας την άποψη ότι ο Ιησούς ενώνει και δεν διαιρεί. Όπως άλλωστε λέει και το Κοντάκιο της Πεντηκοστής, «…ότε του πυρός τας γλώσσας διένειμεν, εις ενότητα πάντας εκάλεσε· και συμφώνως δοξάζομεν το πανάγιον Πνεύμα».

Εξάλλου, όπως όλοι γνωρίζουμε, το Μοναστήρι είναι ο τόπος όπου ο πιστός λαός του Θεού προστρέχει «ον τρόπον επιποθεί η έλαφος επί τας πηγάς των υδάτων», ζητώντας λίγες ώρες ψυχικής γαλήνης, αλλά πολύ περισσότερο αντλώντας πνευματική ωφέλεια και καθοδήγηση. Για τον λόγο αυτό, η πόρτα του Μοναστηριού μας είναι πάντα ανοιχτή, όλες τις ώρες της ημέρας, για να δεχτεί οποιαδήποτε ψυχή έχει ανάγκη.

Στο κτίριο της Ιεράς Μονής συστεγάζεται, κατόπιν αποφάσεως της Μοναστηριακής Συνάξεως, η Ιεραποστολική Αδελφότητα των Αγίων Αρχαγγέλων, Ν.Π.Ι.Δ. (Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου).

Η ανέγερση της Ιεράς Μονής των Αγίων Αρχαγγέλων, για την στέγαση της Μοναστικής αλλά και της Ιεραποστολικής Αδελφότητας, είναι η υλοποίηση ενός από τους στόχους που είχε θέσει πρωταρχικά ο Ιδρυτής της. Μπορεί ο οραματισμός του αυτός να πήρε «σάρκα και οστά» τον Οκτώβριο του 2001, το έργο του όμως έχει ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν.

Το 1992, κατόπιν αιτήσεως του ιδίου, παίρνει κανονικό απολυτήριο από την Μονή της Μετανοίας του στο Άγιον Όρος, και εντάσσεται στην Ιερά Σύνοδο του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αυξεντίου (παλαιού εορτολογίου) έχοντας ήδη λάβει το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη και του Πνευματικού. Μέχρι το 1996 υπηρέτησε σε διάφορους Ιερούς Ναούς και Ιερές Μονές της Συνόδου, όπου ανέπτυξε πλούσιο Ιεραποστολικό έργο με κατηχητικά, κύκλους Αγίας Γραφής, αντιαιρετικό αγώνα, επισκέψεις και παροχή εθελοντικής εργασίας σε διάφορα ευαγή ιδρύματα. Το 1997 έλαβε τον βαθμό του Μητροπολίτη Ολύμπου.Τη 12/06/2008 ν.η. 30/05/2008 π.ε.  

η Αγία και Ιερά Σύνοδος παμψηφεί και ομοφώνως εξέλεξε τον από Μητροπολίτη Ολύμπου και Έξαρχο εν Ελλάδι κ.κ. Μιχαήλ εις Γ’ Αρχιεπίσκοπον του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου της Ιεραποστολικής Αρχιεπισκοπής Αμερικής και Μητροπολίτην Ολύμπου.

Έχοντας γαλουχηθεί με τους λόγους των Αγίων Πατέρων της Ορθοδοξίας μας, αλλά και με τον Αγιορείτικο τρόπο ζωής, παραδειγματιζόμενος από την ταπεινή βιωτή των Γεροντάδων που ζουν στο περιβόλι της Παναγίας μας, έβαλε σκοπό της ζωής του να μεταλαμπαδεύσει όλη αυτή την γνώση στο ποίμνιό του, κάνοντας πρώτα από όλα ο ίδιος πράξη τον Λόγο του Κυρίου μας. Έτσι οραματίστηκε να φτιάξει μία Αδελφότητα στην οποία, κυρίαρχα στοιχεία της, θα είναι η αγάπη, ο σεβασμός, η υπακοή και η συγχώρηση.

Το 1999 υλοποιήθηκε το όνειρό του και επίσημα πλέον, με την ίδρυση της Ιεραποστολικής Αδελφότητας των Αγίων Αρχαγγέλων, όπου βάσει του καταστατικού της, οι σκοποί και οι δραστηριότητες αυτής είναι, εκτός των άλλων, η εξάπλωση και τήρηση του Ευαγγελικού Λόγου, καθώς επίσης και η εφαρμογή της Χριστιανικής αγάπης στην κοινωνία μας. Όλα αυτά τα χρόνια, δείχνει στον κόσμο που τον πλησιάζει, τον δρόμο προς την ένωση με τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, μέσω των μυστηρίων της Αγίας μας Εκκλησίας, δηλαδή την Εξομολόγηση, την Θεία Μετάληψη, τον  Εκκλησιασμό κ.α.

Στο σημείο αυτό αξίζει βεβαίως να τονιστεί, ότι το έργο του σαν Πρόεδρος της Αδελφότητας ήταν και είναι, πάρα πολύ δύσκολο και επίπονο. Στην υλιστική εποχή που ζούμε, δεν είναι εύκολο να διδάσκεις την χριστιανική αγάπη, την αυταπάρνηση, την ταπείνωση, την υπακοή και την μετάνοια, παρ’ όλα αυτά όμως έχει καταφέρει με τα κηρύγματά του να αφυπνίσει και να δυναμώσει την πίστη σε πολύ κόσμο και ιδιαιτέρως σε νέους ανθρώπους, οι οποίοι προστρέχουν στο Μοναστήρι από όλη την Αθήνα και όχι μόνο. Έχει τον τρόπο να αγγίζει τους ανθρώπους που τον ακούν, διδάσκοντάς τους την αλήθεια του Ευαγγελίου με απλότητα, ηρεμία, υπομονή και αγάπη.

Χωρίς καμιά διάθεση υπερβολής, το έργο που έχει επιδείξει σαν ποιμένας είναι σπουδαίο και αξιοθαύμαστο και χάρις στα πνευματικά χαρίσματα με τα οποία τον προίκισε ο Θεός, πολλές ψυχές έχουν βρεί και εξακολουθούν να βρίσκουν, την γαλήνη και την ανακούφιση, πλησιάζοντάς τον και γνωρίζοντάς τον. Στο πρόσωπό του αναγνωρίζει κανείς τον Πνευματικό, τον Γέροντα, τον καθοδηγητή, τον φίλο, σε χαρά και πόνο, πάντα εκεί στο πλευρό όλων, ανεξάρτητα της κατάστασης της υγείας του η οποία είναι ομολογουμένως βεβαρημένη. 

Κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του Γέροντα Μιχαήλ, είναι η αμέριστη αγάπη του για τον Κύριο της Δόξης Ιησού Χριστό, η μακροθυμία και η υπομονή που δείχνει προς τα πνευματικά του τέκνα, μα πάνω απ’ όλα η ταπεινότητά του. Στο ποίμνιό του θα συναντήσει κανείς ανθρώπους όλων των ηλικιών, από μικρά παιδιά μέχρι ηλικιωμένους και όλοι τον ακούν και τον σέβονται το ίδιο. Αυτό είναι βέβαια αποτέλεσμα της ίδιας του της ζωής Είναι αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι, αν και Επίσκοπος, κινείται ταπεινά στο χώρο και συμπεριφέρεται σαν να είναι ο ελάχιστος των μοναχών, εξυπηρετώντας τους πάντες με την ίδια προθυμία. Με λίγα λόγια κάνει πράξη αυτό που μας προτρέπει ο Κύριος στο Ευαγγέλιο: «αλλ’ ος εάν θέλει γενέσθαι μέγας εν υμίν, έσται υμών διάκονος· και ος εάν θέλει υμών γενέσθαι πρώτος, έσται πάντων δούλος».  

Από την αρχή της λειτουργίας της Ιεράς Μονής, καθηγούμενος ήταν ο Σεβασμιώτατος  κ.κ. Μιχαήλ.. Κατόπιν όμως παραιτήσεώς του, λόγω βεβαρημένης υγείας και σύμφωνα με απόφαση της Μοναστηριακής Συνάξεως, εκλέχθηκε να αναλάβει καθήκοντα Ηγουμένου ο Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Αγιοαρχαγγελίτης, στον οποίο και παρέδωσε την Ηγουμενία στις 31-5-2006, μέσα σε μια συγκινητική και λαμπρή τελετή.

Το Μοναστήρι μας αφιερωμένο στους Αγίους Αρχαγγέλους, τιμά ιδιαιτέρως και με  πανήγυρη τους προστάτες του στις 8 Νοεμβρίου (παλαιό εορτολόγιο) τελώντας Πανηγυρική Θεία  λειτουργία και τράπεζα προς τιμήν τους. Η Ιερά  Μονή τις καθημερινές τελεί τις Ακολουθίες κατά το Αγιορείτικο τυπικό δηλαδή στις 2.00 τα μεσάνυχτα μέχρι το τις 6.00 το πρωί και είναι μονό για τους Μοναχούς τις Κυριακές και τις Μεγάλες εορτές οι  Ακολουθίες γίνονται πρωί η Αγρυπνίες για τους πιστούς.

ΕΚ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΤΗΣ

ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ