AGENDA 21 XXV OLIMPÍADA

El projecte Agenda 21 escolar de l'institut XXV Olimpíada, està estructurat en diverses categories i un eix d'unió; el desenvolupament sostenible.

El contingut d'aquesta pàgina web está concebut com una eina de transmissió i difusió de les nostres accions i propostes. És una extensió del projecte on trobareu notícies internes i externes, dinàmiques, jocs, debats, etc.

La principal intenció és generar un espai obert al públic, on donar cabuda a idees que provinguin del nostre alumnat o qualsevol persona interessada en aquesta temàtica, fins i tot rebent aportacions d'altres centres.


Aquesta iniciativa es podria descriure de moltes maneres; pot ser un somni, ja que de vegades sembla impossible i fins i tot utòpic no generar una petjada ecològica o acostumar-nos a privar-nos de certs vicis consumistes o fins i tot m'atreviria a dir, a desintoxicar-nos d'addiccions transmeses culturalment des de la nostra infantesa i per tot tipus d'influències. També podria ser una reeducació, a nivell universal, ja que no només tractem d'ensenyar sinó d'aprendre del nostre passat, present i possible futur. Però sobretot penso que es tracta d'un esforç, que necessita de tots nosaltres, del compendi humà. No és només una idea per  al centre sinó que pretén també expandir-se a la microsocietat que envolta el nostre institut.

El que volem transmetre és una unió, de les institucions, personal laboral, alumnes, professors, famílies i fins i tot dels que estan per venir. És un esforç meravellós que genera molts beneficis, una tornada a la humanització, per preservar el nostre ecosistema,  al que hauríem d'estar eternament agraïts perquè és la font de la nostra saviesa, al que hauríem d’homenatjar constantment i dirigir la nostra empatia més sincera, perquè el seu benefici és el nostre benefici.

Cal recordar que formem part de la naturalesa i com a tals sentir que quan s'agredeix el medi ambient ens estem agredint nosaltres mateixos, allunyant-nos de la despersonalització actual, en la qual un incendi forestal o un vessament de productes tòxics en un riu és una notícia i el no tenir internet o el sortir de casa sense mòbil una gran catàstrofe social. Aquesta metàfora és un simple exemple amb el qual vull mostrar l'existència de molts indicis quotidians en els quals mostrem llunyania de la nostra veritable essència natural.

Aquesta iniciativa, projecte, somni, esforç o despertar, és l'inici de la formació d'un gra de sorra, generat pels nostres actes quotidians. És on volem incidir, és el que intentem transmetre i viure conjuntament, el crear un avui sostenible, aprenent d’allò bo i dolent del passat, actuar i aprendre en el present i transmetre-ho a un futur donant-los una base d'errors i encerts, perquè el dolent no és errar, sinó no actuar per generar un benefici quan sabem que hem errat. Volem formar part de milers de grans de sorra, que generin milions de platges, amb l'esforç i la unió de tots plegats dirigits cap a un objectiu comú; preservar la naturalesa. És per tant nostra humil aportació a una nova filosofia de vida, en la qual prevalgui un esperit de crítica constructiu sense culpar, però també sense permetre i sobretot donant exemple d'una nova conducta, intentant apropar-nos al nostre origen natural amb l'experiència i l'orgull d’ésser humans.

Subpàgines (1): Vídeos