Tips og triks‎ > ‎

...for deg med Acer One mini-PC

Har du en Acer One mini-PC, benytter du operativsystemet Lubuntu og nettleseren Chromium. Lubuntu kan ved første øyekast minne om Windows XP, men har ikke noe med Windows å gjøre. Lubuntu er basert på Ubuntu, en av mange populære Linuxdistribusjoner.

Du kan ikke installere windows-programvare, men du kan installere lignende programmer beregnet for Lubuntu. Det er forøvrig ikke meningen at du skal installere lokale programmer, da hele hensikten er å prøve ut diverse nettbaserte tjenester. Dette gjør du gjennom nettleseren Google Chromium.Kort forklaring av skrivebordet til Lubuntu, her vist med Afks internettside i nettleseren Chromium:Her er noen tips for smart bruk av Lubuntu:
 • Det aller, aller viktigste: Sørg for å holde programvaren oppdatert!
  Det kommer jevnlige oppdateringer, ca 1 gang i uka. Det er viktig å laste ned oppdateringene for at din maskin skal være trygg å bruke på nettet. Noen ganger kommer det også nye versjoner av den installerte programvaren. Dette gir deg ofte noen nye funksjoner, men endringene er vanligvis små, slik at du behøver ikke være redd for at et helt nytt grensesnitt med masse nytt dukker opp.

  Når en oppdatering kommer, vil den varsles med en blinkende «knapp» nederst på verktøylinja på skjermen. Du velger selv når du skal kjøre den. Husk at du må være oppkoblet et datanettverk før du kjører oppdateringen. Det kan av og til være at oppdateringen er stor (større enn 10 MB, av og til opp mot 100 MB). Du bør derfor være tilkoblet et bredbånd med god kapasitet (ikke mobilt bredbånd). Du blir bedt om passord. Dette er tre stk mellomrom (trykk tre ganger på mellomrom-tasten).

  Når oppdateringen er ferdig lastet ned og installert, blir du bedt om å starte maskinen på nytt («restarte»). Lukk da hele oppdateringsvinduet, og start på nytt på vanlig måte (-->klikk på avslutt-ikonet nede i høyre hjørne, velg «Restart» i menyen som da kommer opp midt på skjermen)

 • Installering av programvare
  Ja, du kan installere programmer på maskinen, men ikke Windows-programmer. Derimot kan du installere programmer beregnet for Ubuntu (Linux), f.eks. kan det være noen som ønsker Citrix-klienten (for å jobbe mot Galleri Skrivebord), Spotify (populær musikktjeneste) eller Skype. Har du ønske om et spesielt program, så tar du kontakt med Bjørn Venn (Ikke installer noe på egen hånd!). Forøvrig er det slik at vi skal prøve kun å benytte nettbaserte tjenester, dvs tjenester som er tilgjengelig på nettet, eller i «Skyen» (eng: The Cloud) som det så poplært heter nå til dags. Det er kommet så mange gode nettbaserte tjenester nå, at det bør ikke være behov for å installere noen programmer på maskinen. Trenger du hjelp til å finne en god tjeneste? Start nettleseren og gå til til Chrome web store.

 • Lagring av data
  Ja, du kan lagre data lokalt på maskinen. Det er ikke harddisk på Acer One-maskinen, men det er en Solid State Disk (SSD) på 8 GB. Men siden vi skal forsøke om det er tilstrekkelig kun å basere oss på tjenester i «skyen», så hvorfor ikke heller lagre i skyen? Jobber du med Google Dokumenter, så lagres dine arbeider i skyen, på Google sine tjenere (servere). Sikkerheten i dette ansees å være god nok, men for ordens skyld: Det er ikke gjort noen faglig vurdering av sikkerheten av IT-enheten, så vi anbefaler derfor at personsensitiv informasjon ikke lagres i skyen. Til nettleseren kan du installere et lite tillegg, som gjør at du ved å høyreklikke på et objekt enkelt kan lagre objektet i din favoritt-skytjeneste (mer om dette under Tips og triks for Google Chromium).


 • Oppkobling mot trådløst nettverk
  Det er vanligvis mange trådløse datanettverk tilgjengelig i bynære områder, på hoteller og konferansesteder, men også på NSBs regionstog, mange ekspressbusser og etterhvert også på Norwegians fly. Disse nettverkene benytter forskjellige teknologier og forksjellige måter for pålogging. Derfor er det ikke enkelt å skrive en bruksanvisning som gjelder for alle nett. Acer One-maskinen støtter de fleste teknologiene, men du kan kanskje treffe på et og annet nettverk du ikke klarer å koble deg opp mot.

  Er du i nærheten av et eller flere trådløse nettverk, så dukker ikonet til høyre opp nederst til høyre (til venstre for klokken, i grå farge). Klikker du på ikonet, så ser du en oversikt over tilgjengelige trådløse nett. Velg et nett du kjenner. Unngå å koble deg opp mot ukjente nett. Kobler du deg opp mot et ukjent nett, så bør du ikke surfe på steder hvor du blir bedt om brukernavn eller passord (f.eks. Google Dokumenter, Facebook, nettbanken din o.l.)

  Bruker du din Acer One på Galleriet, så vil du se en rekke AFK-nett. Velg et av AFKs gjestenett i hht den etasjen du befinner deg i (-er du i 5. etasje, heter nettet «AFK-Gjest-5etg»). Symbolet til høyre illustrerer også signalstyrken. Vises kun to kvartsirkler med mørkegrå farge (og de to ytterste med lysegrå farge), så er signalstyrken for svak til at du klarer å koble deg opp.

  Husk at AFKs nett krever brukernavn og passord. Start nettleseren og åpne en side (vg.no f.eks.). Da kommer du til påloggingssiden. Brukernavnet er «afkgjest» og passordet er «afkgjest09». Av og til kan du, etter at påloggingsprosedyren er fullført, få følgende melding:  Da må du laste siden på nytt. Klikk på nettleseren knapp for å laste siden på nytt (knapp nr tre øverst til venstre). Maskinen husker de nettene du har besøkt tidligere, og vil da normalt koble seg opp automatisk, men det kan hende at du må taste inn et ev. passord på nytt.

 • Ta et skjermdump
  Tast nr 4 fra høyre, øverst til høyre på tastaturet er «Print Screen»-tasten (Det står «PrtSc» på knappen). Trykker du på den så tas et skjermdump av hele skjermen din. Men hvor ble det av resultatet? Resultatet legger seg som en PNG-bildefil under ditt hjemmeområdet. Skjermdumpet får filnavn inneholdende datoen for når skjermdumpet ble tatt.

  Dersom du bare skal ta skjermdump av en webside, hele eller deler av den (f.eks. et bilde), så anbefaler jeg at du installerer det lille tillegget «Screen Capture» til nettleseren (mer om dette under Tips og triks for Google Chromium).  Lubuntu For de spesielt interesserte:

  Mer nysgjerrig på operativsystemet Lubuntu?
  Her er en liten video som viser litt av mulighetene.

  Du har kanskje oppdaget det allerede, men det følger jo med en del programmer, bl.a. tekstbehandler, regneark, musikkavspiller, tegne- og billedbehandlingsprogram m.m. Her er en komplett oversikt.

  Har du en gammel PC hjemme, med gammel treg Windows?

  Har PC-en 256 MB minne eller mer, er den god nok til å kjøre Lubuntu. Den vil da være god nok til å surfe på nettet, og trygg nok til å gå inn i nettbanken din. Dersom dette er noe du kunne tenke deg å prøve, så kontakt Bjørn Venn før du setter igang.


Merk at Lubuntu og Chromium ikke er en del av den offisielle programvareporteføljen til Afk. Det gis derfor ikke assistanse fra IT-brukerstøtte. Har du behov for assistanse, så kontakter du derfor Bjørn Venn direkte på tlf 22 05 55 97 / 992 85 850, eller pr e-post.


Comments