Απολέπιση Δέρματος


Προϊόντα απολέπισης δέρματος με βάση τον κανονισμό  καλλυντικών
Οριακά προϊόντα μεταξύ οδηγιών καλλυντικών και  ιατρικών  συσκευών

Τα  προϊόντα απολέπισης δέρματος   απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα ή στοιβάδες κυττάρων από την επιφάνεια του δέρματος, μέσω μηχανικής ή χημικής δράσης.
 Μπορούν να εκπληρούν  μια αισθητική λειτουργία (π.χ. τον καθαρισμό του δέρματος, αλλάζοντας την εμφάνιση και τη διατήρησή του σε καλή κατάσταση), αλλά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε ορισμένες περιπτώσεις για την αποκατάσταση,  διόρθωση ή τροποποίηση φυσιολογικών λειτουργιών του δέρματος (π.χ. αφαίρεση του ουλώδους ιστού). 
Ανάλογα με τη σύνθεσή τους και τη σκοπούμενη χρήση,  τα προϊόντα  απολέπισης  του δέρματος  μπορούν  να αφαιρέσουν απομονωμένα   νεκρά   κύτταρα   από την εξωτερική στοιβάδα της επιδερμίδας   ή μπορούν να αφαιρέσουν  κάποια ή όλα τα νεκρά κύτταρα   της  κεράτινης στοιβάδας. 

Χημική απολέπιση από την σκοπιά του κανονισμού για ιατρικές συσκευές
Απολέπιση του δέρματος θα μπορούσε να επιτευχθεί με διάφορα μέσα όπως η μηχανική αποφλοίωση (δερμοαπόξεση)  , φυσική απολέπιση  (carbon dioxide ultrapulsed laser, erbium:YAG laser) καθώς και χημικές ουσίες. 

Στην περίπτωση αυτή, το βάθος της αποφλοίωσης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ουσία που χρησιμοποιείται (π.χ. ΑΗΑ ,  σαλικυλικό οξύ, TCA  και φαινόλη),
Λαμβάνοντας υπόψη την προβλεπόμενη χρήση τους για ακνεϊκό δέρμα ,ορισμένοι κατασκευαστές ζήτησαν  γνωμοδότηση σχετικά με  το αν  η χρήση χημικού  peeling που περιέχει  σαλικυλικό οξύ (και γλυκολικό οξύ)  ταξινομούνται  ως κατηγορίας Ι ιατρική συσκευή. 

Χημικά PeelingsΑνασκόπηση των επιπλοκών  της   χημικής απολέπισης 
Η χημική  απολέπιση,  είναι  μια   δυναμική μέθοδος για  θεραπείες   ακμής, μελάγχρωσης , και φωτογήρανσης 
Τόσο τα αποτελέσματα όσο και οι επιπλοκές σχετίζονται  με το βάθος της διαδικασίας .
 
Ο μηχανισμός λειτουργίας των AHA 

Μια κοινή ερευνητική ομάδα από  Πανεπιστήμια  της Καλιφόρνιας και του Πεκίνου, ανακάλυψαν  τον   μηχανισμό που ενδεχομένως θα εξηγήσει πως  λειτουργεί  το   άλφα υδροξύ οξέα (AHAs)   στο δέρμα .
Η επιστημονική ομάδα εστίασε  την έρευνά της   στον υποδοχέα βανιλλοειδών τύπου  3 (TRPV3), που βρίσκεται στην κυτταρική μεμβράνη των κερατινοκυττάρων.

Εφαρμογή ΑΗΑ στο ινστιτούτο 

Γράφει η Αισθητικός/Κοσμητολόγος Ειρήνη Νατάρ