Escoles d'estiu
Escola d'Estiu 2012

24 de març 2013, 1:58 publicada per MODERADOR AEMCAT   [ actualitzat el 28 de des. 2017, 9:38 per Moderador AEMCAT ]

Sembla que va ser ahir, rostits pel sol, a Tarragona vam organitzar la Primera Escola d'Estiu de l'Aemcat i avui ja en fem 7! Aquesta ha estat la setena Escola d'Estiu que hem pogut organitzat tot i les dificultats de tota mena en que ens anem trobant pel camí. Aquest any, Belluga't!
Clica al programa per descarregar-lo!

Belluga't!

Aquesta 7a escola d'estiu amb el títol BELLUGA'T us proposa dedicar aquests quatre dies de juliol a treballar tot el que té a veure amb el moviment, el cos i la dansa als centres educatius, però també i en el marc de la formació intensiva i els espais d'intercanvi i reflexió que s'hi generen, buscar noves estratègies per fer bellugar tot el que es refereix a l'educació musical i la cultura en general en els centres educatius del nostre país.

Com sempre hem intentat buscar un grup de formadors i formadores que ens ofereixin qualitat docent i ens facin propostes atractives, innovadores i ens permetin una actualització de continguts i metodologia, tan necessàries per adaptar-nos a les noves situacions que es generen als nostres centres educatius.

L'ajuntament d'Olot ens ha ofert totes les facilitats per tal que les més de 150 persones que tenim previst assistir-hi gaudim de les màximes comoditats pel nostre treball. Estem segurs que a Olot estarem molt bé, tant a l'espai dedicat a la formació, el Centre de Formació de Belles Arts, com l'espai d'allotjament, l'alberg ...., però en general gaudirem del bon clima, ambient i hospitalitat de tota la ciutat d'Olot.

En tot cas, la junta directiva de l'AEMCAT desitgem que el programa us sigui tan interessant com per BELLUGAR-NOS cap a Olot i a Olot, i dedicar unes quantes hores de l'estiu a la nostra formació permanent i, perquè no, a celebrar els 10 anys de l'AEMCAT!

Materials

Cloenda dels tallersValoració dels assistents

Com gairebé sempre, la valoració dels tallers i de l'Escola d'Estiu en general ha estat molt alta. Aquest any hem procurat millorar en alguns aspectes organitzatius.

Es segueix valorant molt positivament la itinerància de les escoles d'estiu i el fet que podem anar als quatre cantons de la geografia catalana.

Tots els ponents han estat valorats amb notes altíssimes. Això ens omple de satisfacció perquè aconseguir que puguin venir a principis de juliol i amb les nòmines que els podem oferir ha estat realment complicat.

Altres valoracions i aspectes per millorar

Valorem que cal millorar encara més la seguretat dels materials, la crisi està passant una factura molt i molt cara. Malgrat tot hagi anat molt bé, ha desaparegut un ordinador portàtil!

Com és palès hem vist la necessitat de millorar molt l'espai Web de l'AEMCAT i també la càrrega i descàrrega dels materials que ofereixen els i les ponents.

També pensem que hem de continuar oferint concerts als assistents i que cal seguir treballant per tenir com més bona predisposició dels ajuntaments: el cas d'Olot ha estat un cas model i cal buscar complicitats.

Seguim valorant positivament el fet de poder fer un bon descompte als socis i sòcies de l'associació i el fet que molts i moltes assistents repetiu cada edició de manera fidel tot i que de vegades per poder venir hàgiu de fer un viatge molt llarg. Això ens anima a buscar noves seus - mai millor dit - per mirar d'abastar encara més territori.

Ens veiem a la Seu d'Urgell, amb "La música i el cervell"!!!

Escola d'Estiu 2011

24 de març 2013, 1:57 publicada per MODERADOR AEMCAT   [ actualitzat el 27 de març 2013, 1:31 ]

Clica al cartell i descarrega el programa
Presentació
A la Viquipèdia hi trobem la següent descripció: (...)La veu és una capacitat de l'ésser humà que implica a tot el seu cos, en la seva totalitat física i psíquica. Es pot reconèixer una persona per la seva veu, i aquesta determina el seu estat anímic. La veu està íntimament lligada a la personalitat de cada individu, atès que és l'emanació de la seva afectivitat i de la seva sensibilitat, així com el reflex de la seva individualitat tant fisiològica com psicològica.

La veu està relacionada amb l'expressió de la nostra essència més profunda. A través de la veu podem expressar més directament els nostres pensaments. També és un canal d'alliberament de les emocions, dels sentiments, l'alegria, el riure, la tristesa, el plor, el dolor, etc. És un canal d'exteriorització de la tensió acumulada com a conseqüència de un gran impacte físic o psíquic, positiu o negatiu: el crit, que és una manifestació instintiva que implica tot el cos.(...)

Qui podríem trobar més sensibilitzats amb la veu que els docents de música? Però...

La fem servir correctament? Potenciem suficientment al nostre alumnat perquè en facin un bon ús? Fem del cant l'eix principal de les classes? Som prou coneixedors/es de les possibilitats vocals del nostre alumnat i de les nostres limitacions i potencialitats?

Intentarem que durant els cinc dies de l'escola d'estiu, es puguin trobar les respostes a alguna d'aquestes preguntes i establir un marc de reflexió que ens sigui útil per a la nostra tasca docent.

Enguany hem triat Barcelona i els espais del centre Martí Codolar per gaudir i treballar durant cinc dies, en el marc de la 6a escola d'estiu d'educació musical. Hem pensat un horari més relaxat, fent cas a les demandes que ens heu anat fent els darrers anys. Qui es quedi a dormir podrà gaudir de més estones lliures al vespre i qui visqui relativament a prop tindrà temps suficient per fer els desplaçaments corresponents.

En tot cas, la junta directiva de l'AEMCAT esperem que el programa us sigui prou interessant, com per dedicar unes quantes hores de l'estiu a VIURE LA VEU!

Valoracions
Com ve sent habitual, la valoració dels tallers ha estat força bona.

Materials


Escola d'Estiu 2010

24 de març 2013, 1:56 publicada per MODERADOR AEMCAT   [ actualitzat el 4 de maig 2018, 8:59 ]


Resum

Vam celebrar la cinquena edició de l'Escola d'Estiu en Terres de l'Ebre. A les persones que formem part de la junta de l’AEMCAT ens va fer molta il·lusió poder presentar el programa de la 5a escola d’estiu d’educació musical.

Quan vam iniciar aquesta aventura, no pensàvem pas que hi poguéssim donar continuïtat, especialment després de la feinada que va suposar fer la primera edició. Ara però, ens sentiem recolzats pels més de 470 associats i associades a l’AEMCAT, teníem el suport del Departament d’Educació i de diferents editorials col·laboradores i disposavem de la suficient experiència com per intentar millorar en la gestió i organització d’aquesta modalitat de formació.

Tallers de 6 hores, activitat de cant comú per vehicular la formació, final del dia amb activitat conjunta… En total són 30 hores de formació condensades en tres dies i mig.

Vam seguir amb la itinerància de la formació. No vam voler renunciar a portar l’escola d’estiu d’educació musical a tots els territoris, per això aquesta cinquena edició es proposà a Tortosa. L’espai del seminari va facilitat unes excel·lents instal·lacions tant d’aules com d’habitacions, amb piscina per a les poques estones d’esbarjo, amb servei de menjador… L’ajuntament de Tortosa ens facilità els espais pels dos concerts de les nits, així com informació turística de la ciutat i suport general.

Valoració

Aquesta edició la valoració dels tallers ha estat molt positiva. Es valora l'espai de formació com una mica massa allunyat del nucli urbà però també es valora molt bé el fet de disposar de piscina i allotjament molt proper a les aules de formació. L'AEMCAT seguirà treballant per oferir més i millor formació i per mantenir la qualitat i la fidelitat dels que ens heu fet costat tots aquests anys!
 

Materials

Escola d'Estiu 2009

23 de març 2013, 6:32 publicada per MODERADOR AEMCAT   [ actualitzat el 4 de maig 2018, 9:01 ]

Resum
Ja anàvem per la quarta edició de l'Escola d'Estiu d'Educació musical i completàvem el periple pel territori arribant a Vic. D’aquesta manera s’havia acomplert un dels objectius inicials previstos en el moment de crear aquesta escola d’estiu, que era apropar la formació a les quatre demarcacions catalanes i respondre així, a les necessitats de formació dels especialistes de música d'escoles i instituts catalans, i afavorir la innovació en la didàctica de la nostra àrea.

Amb el títol: ESCOLTA COM SONA, vam voler crear el marc idoni per a la reflexió i la discussió sobre l'ensenyament de la música en el règim general i oferir un ventall de possibilitats que facilitessin l’actualització de la metodologia a les aules de música, i permetre així, que els assistents podessin escollir entre una considerable oferta de tallers i activitats liderades per professorat formador de primera línia.

Per poder mantenir la "qualitat AEMCAT" a bon nivell vam escollir les instal·lacions del Seminari que ens oferien la possibilitat de concentrar molt els espais formatius i l'allotjament i vam oferir-lo als associats i associades i a la resta d'ensenyants de música amb il·lusió i voluntat de servei!

MaterialsValoració
En una instal·lació d'allotjament que havia de ser modèlica però que vam "estrenar" totalment en obres la valoració també va ser alta. Tot concertrat i al mateix lloc: aquesta és la millor opció i molts i moltes assistents van valorar-ho molt positivament. Pel que fa als tallers i presentacions, vam seguir a un nivell molt alt. Les obres no van deslluir uns dies de treball molt intens. En aquesta edició, sota la direcció de l'Antoni Miralpeix, vam treballar en cant comú d'una manera una mica diferent i això també va ser molt ben valorat.

Materials
 

Escola d'Estiu 2008

23 de març 2013, 6:22 publicada per MODERADOR AEMCAT   [ actualitzat el 4 de maig 2018, 9:02 ]

Materials

https://drive.google.com/drive/folders/0B7tQgsyyVIQMdFI0NHVuTXNZRUU
Resum i presentació
El 2008 vam anar a Tàrrega. La veritat és que de bon començament patíem una mica per si l'Escola d'Estiu cobriria les places però per sorpresa, tot ple! L'escola d'estiu de Tàrrega va voler tractar el tema dels instruments a les escoles i els instituts. Vam desplaçar tot el que vam poder i vam organitzar tallers creatius i de construcció d'instruments. Tot plegat a la ciutat coneguda especialment per la seva Fira del Teatre.

Valoracions
Novament excel·lent valoració dels assistents tot i les dificultats d'allotjament i la distància massa gran entre els espais de formació i els serveis d'allotjament i restauració. Els formadors mantenen una mitjana molt alta i es valoren molt positivament els concerts - realment vam encertar-la -


Materials

Escola d'Estiu 2007

23 de març 2013, 6:21 publicada per MODERADOR AEMCAT   [ actualitzat el 4 de maig 2018, 9:06 ]

    

Materials
https://drive.google.com/drive/folders/0B7tQgsyyVIQMdFI0NHVuTXNZRUU
Segona edició de l'Escola d'Estiu a Banyoles amb la imperiosa necessitat de treballar els nous currículums. Aquesta segona edició hem variat la organització dels tallers i la organització tal i com els assistents van valorar a la primera escola de Tarragona: tallers més llargs. Cliqueu el cartell per anar al programa d'activitats.

Aquest any vam pretendre fer un tast de la nova llei d'educació que entraria en vigència a partir del següent mes de setembre.

Aquesta edició vam seleccionar formadors i formadores que fossin professionals a la recerca de nous camins i noves maneres de treballar. Hem donat un paper important a les TAC i als àmbits creatius de la instrumentació i de la dansa, l'audició activa i la direcció i el cant coral. Es pretenia donar una visió pràctica per a l'aplicació de la nova LOE als centres educatius. El procés de programació per competències exigia una dedicació especial.

Hem procurat oferir tallers de tots els àmbits de la formació: audició, direcció, cançó, TIC, dansa i moviment i interpretació.


Valoració

La valoració dels/de les assistents ha estat novament molt positiva. L'AEMCAT ha seguit incidint en el que són necessitats urgents de planificació i programació amb un nou currículum. D'altra banda han estat valorats molt positivament els tallers TIC i de moviment i també els de percussió i direcció i cant coral.


Altres valoracions i aspectes per millorar

Considerem millorables els repertoris de cant coral per tal que puguin ser d'aplicació directa amb els alumnes als centres educatius i a tal efecte procurarem millorar-lo. També hem vist molt necessari concentrar més els espais de formació i

l'allotjament, tot i que aquest darrer tema és difícil de compaginar en algunes ciutats catalanes. En aquesta edició la mitjana de valoració dels formadors i formadores també ha estat molt alta, tot i que el tema dels currículums fos certament feixuc i poc atractiu. Els concerts s'han valorat positivament tot i que segurament ens han demanat la possibilitat de tenir jornades lliures per poder deixar espais de temps lliure.

 Es valora com excel·lent l'activitat amb el "Cor del Teatre" que s'ha anat consolidant com un espectacle de primer ordre dins del panorama musical català. Vam fer una bona tria!


Escola d'Estiu 2006

23 de març 2013, 6:20 publicada per MODERADOR AEMCAT   [ actualitzat el 4 de maig 2018, 9:08 ]

Resum i valoració

Uns quants pecats d'inexperiència ens van portar a organitzar una Escola d'Estiu massa lluny de qualsevol nucli habitat i amb massa necessitats de material, molt i molt cara i sense ni un cèntim! Una furgoneta, mil garrafes d'aigua, dotzenes de síndries, sortejos i loteries i molta i molta calor van marcar la 1a Escola d'Estiu de l'Aemcat! Malgrat tot, un èxit per a una junta jove, molt jove, i amb poca mainada al seu càrrec - ara ja en en són una colla -.

Les valoracions van estar realment magnífiques i, tot i el treball esgotador, encara no érem a mig camí de tornada i en Jotxin, el President, ja tenía títol per a la 2a Escola d'estiu del 2007, i això que havíem dit que les faríem cada dos anys! Ara, val a dir-ho, es pensen i repensen molt abans, tenim molts més contactes amb formadors i formadores i la cosa s'està fent una mica més àgil, però en aquells moments, tot plegat era molt i molt complicat. Eren temps de bonança, també econòmica, i la nostra il·lusió tenia també un cert recolzament institucional. En aquells moments es començà a encunyar el terme "qualitat AEMCAT".  No sé qui en va ser l'autor, em sembla que va ser cosa de la nostra secretària  i actual presidenta l'Anna, però fos qui fos designa aquell "punt d'esforç" suplementari en la selecció dels formadors, la programació dels continguts i els aspectes organitzatius que ens exigim cada dia els que formem part d'aquesta junta.

Apa, fins aquí aquest resum més aviat literari...


Materials

1-7 of 7