Recepta de thiebu dien

Amb motiu de la celebració de la festa de la independència del Senegal, les dones d'ADIS van cuinar un thiebu dien, és a dir, arròs amb peix. Considerat el plat nacional del Senegal, el thiebu dien és un plat deliciós i saborós, però que no es pot cuinar amb presses. Exigeix l'elaboració al menys de tres picades diferents, el rof, el noksse i una altra picada pel caldo, a més d'un llarg procés de cocció al vapor de l'arròs. A més, existeixen dos tipus bàsics de thiebu dien, el vermell, que rep aquesta tonalitat gràcies a la utilització de tomàquet, i el blanc, que no el porta. Tot seguit, posem al vostre abast el procés d'elaboració del thiebu dien vermell, tal com les dones d'ADIS el van preparar:

  • Ingredients per a unes 15 persones, aproximadament:

Verdures i llegums

- 6 pastanagues.
- 1 albergínia.
- 2 cebes.
- 1/2 carabassa no molt gran.
- 1/2 iuca.
- 1 nap petit.
- 1 pebrot vermell.
- 1 o 2 pebrots verds.
- 1/4 de col arrissada.
- 6 okras.
- 9 - 10 alls.

Peix

- 1 lluç, amb el cap.
- 1 - 2 kilos de gambes.
- 2 trossets de yeet, que és cargol de mar sec, i 1 trosset de gueye, que és el bacallà sec.

Per condimentar

- 1/2 litre d'oli de gira-sol.
- 2 kilos llargs d'arròs trencat.
- 2 o 3 cullerades soperes d'adja o tomàquet en pols.
- 3 - 5 pastilles de jumbo.
- 6 cullerades soperes de salsa de tomàquet concentrat.
- abundant julivert sec, sal i pebre negre.

  • Procés d'elaboració:
En primer lloc, rentar, pelar i tallar les verdures i els llegums, en trossos no molt petits. Les pastanagues es poden deixar senceres, i els okras es poden tallar per la meitat. Al mateix temps, preparar el rof, que és una picada amb la qual es condimentarà el peix abans de cuinar-lo. Per fer el rof, cal picar abundant julivert i 3 alls en un morter, i afegir-hi un tros de pebrot vermell, una mica de pebrot verd, pebre negre i mitja pastilla de jumbo, fins aconseguir una massa uniforme. Un cop tallat el peix en unes bones rodanxes, fer un parell de foradets amb el dit a la seva carn i introduir el rof dins de cada orifici.
 
 

Un cop hem preparat el peix amb el rof, el salem i el fregim, sense el cap, en una cassola amb abundant oli de gira-sol. Paral·lelament, coem les gambes en una cassola i les reservem.

Mentre el peix s'acaba de fregir, podem preparar una altra picada amb 2 o 3 alls, uns trossets de pebrot vermell i uns trossets de pebrot verd. Un cop el peix s'ha fregit, el reservem i en el mateix oli que hem fet servir per fregir-lo hi aboquem la picada i hi afegim també una ceba tallada a trossets petits, 4 bones cullerades de salsa de tomàquet concentrat, els dos trossets de yeet, el trosset de gueye i una mica d'aigua, i ho deixem cuinar tot uns minuts.


Després, afegim una bona quantitat d'aigua, entre 2 i 3 litres, per tal de fer un caldo amb totes les verdures i llegums que hem preparat. Per l'aigua, podem aprofitar la que ha sobrat de coure les gambes. Provar de sal, i si cal, rectificar, i afegir un parell de cullerades d'adja i un parell de pastilles jumbo. Si pensem que és necessari, podem posar-hi una mica més de salsa tomàquet concentrat i ho deixem coure tot plegat una bona estona, entre 30 i 45 minuts.

Un cop ha passat aquest temps, hi afegim el peix fregit amb el cap, per tal que el peix agafi color i arrodonir el procés de preparació del caldo, i ho deixem coure tot uns 15-20 minuts més, temps que podem aprofitar per pelar i tallar en trossets les gambes i fer el noksse, que és una picada que es fa servir just en el moment previ a la cocció de l'arròs. Per fer el noksse, piquem en el morter 4 alls, un tros de pebrot verd, mitja ceba, un tros de pebrot vermell i una pastilla de jumbo, fins aconseguir una massa uniforme.


Finalment, un cop el caldo està llest, retirem el peix i totes les verdures i llegums de la cassola i hi afegim el noksse. Amb aquest caldo cuinarem l'arròs, que exigeix també una preparació prèvia. Cal rentar-lo amb aigua per extreure el midó i cuinar-lo al vapor durant, almenys, 30 minuts. Així aconseguirem que l'arròs quedi totalment solt. No obstant això, si es desitja agilitzar aquest procés de treball, es pot obtenir el mateix resultat amb el microones i 10 minuts de cocció després de rentar-lo amb aigua. Un cop l'arròs està fet, el barregem amb els trossets de gamba i l'aboquem en una safata, amb tot el peix i les verdures per sobre per tal de presentar el plat. Bon profit!