Astronomsko Društvo Faust Vrančić


Šibenik 

Otkrivena prva supernova!

Clan ADFVa, Ivica Pletikosa, kao clan LSS-SSPa prijavio je dva kandidata za supernovu. Jedan od njih je priznat i potvrden, na drugog se jos ceka.
Ova potvrda znaci otkrice prve supernove iz redova ADFV-a, a 11. za LSS-SSP!


                                                                  ivica p. 07.11.2010.

HMM

Popravljena je i instalirana kamera za video promatranje meteora. Postavljanjem te kamere Astronomsko drustvo Faust Vrancic ponovo je postalo clanom Hrvatske meteorske mreze!
Zaduzeni za ispravan rad kamere i obradu podataka su Ivica Pletikosa i Izidor Pelajic.


                         
  
                                                                                  ivica p. 28.09.2010

LSSS-SSP

Clan ADFVa postao je clanom grupe koja se bavi otkrivanjem supernovih. U grupi aktivno djeluju clanovi Astronomskog drustva Anonymus i clanovi zvjezdarnice La Sagra (Spanjolska).
Obavijesti o otkricima (nadam se) uskoro. :)

               
                                                                                                                                                                ivica p. 22.09.2010


Državna smotra iz astronomije 2010. god

Ovogodišnja državna smotra (!) iz astronomije održana je u razdoblju od 20.-23.05.2010. u Rabcu.
Smotri je prisustvovalo troje učenika iz Šibenika, to su:
  • Ivan Gulin (3.razred)
  • Ivica Pletikosa (2.razred)
  • Nikolina Vučenović (7.razred)
ADFV se može pohvaliti jednim trećim, dva peta mjesta te pozivima na kvalifikacije za Međunarodnu astronomsku olimpijadu!

Više

                                                                   ivica p. 27.05.2010.

Javno promatranje tijekom dječjeg festivala - Šibenik

 25. i 26.06.2009. održana su javna promatranja nebeskih objekata.  Promatranja su održana u vrijeme dječjeg festivala, pa je promatranjima prisustvovalo velik broj djece (cca 250), ali i slučajnih prolaznika. Mjesto promatranja je bila šibenska riva. Zbog loših vremenskih prilika, prvi dan smo samo mogli promatrati Mjesec, dok su se drugi dan promatrali Mjesec, Saturn, dvojni sustavi, pojedinacne zvijezde.. Promatralo se sa dva teleskopa: 250mm dobson od Berislava Bračuna i bijeli TS 125 mm teleskop od ADFVa. Ukupni dojam je dosta dobar, djeca su bila zadovoljna, teleskopi su prosli neoštećeni.

                                                                                        ivica p. 02.07.2009.

 

"100 sati astronomije" Šibenik

Projekt 100 sati astronomije prvi je projekt u Međunarodnoj Godini Astronomije koji odvio u više od 130 zemalja diljem svijeta. Šibenik je sudjelovao u ovoj značajnom projektu sa serijom predavanja i promatranja u organizaciji astronomskog društva Faust Vrančić. Na događanjima je sudjelovalo preko 400 sugrađana kroz 4 dana što je velik uspjeh za modernu Šibensku astronomiju.

Više

ip 17.04.2009

Međunarodna godina astronomije 2009

Ova godina proglašena je godinom astronomije sa ciljem popularizacije astronomije na globalnoj razini. Astronomsko društvo Faust Vrančić povodom godine astronomije organizirat će niz dogagađanja na području grada Šibenika o kojima ćete biti obaviješteni na ovim stranicama te putem drugih medija.

Više 

ip 05-03.2009.

Astronomski Božićni dokumentarni maraton

Povodom predstojećih blagdana astronomsko društvo "Faust Vrančić" organizira projekcije dokumentarnog serijala "Planeti", filma "Svemirska odiseja" te predavanje na temu egzobiologije.

Više

 

International Astronomy Olympiad

Međunarodna Astronomska Olimpijada, trinaesta po redu, ove godine je održana u Italiji, točnije u Trstu. U natjecanju je sudjelovalo 19 zemalja, među kojima se se i po drugi put našla Hrvatska. Iz Hrvatske za Trst se uputilo 5 učenika (Juniori: Marko Kovačević, Luka Turić, Ivica Pletikosa ; Seniori: Danko Marušić, Krešimir Tisanić) vođenih od strane 2 voditelja (Damir Hržina i Ivan Romštajn). Od rezultata moram istaknuti broncu koju je osvojio Krešimir Tisanić (XV Gimnazija Zagreb, 2.razred).

Više

 ivica p. 28.10.2008.

 Sudar asteroida sa Zemljom

Asteroid sa oznakon 2008 TC3 otkriven je nekoliko sati prije sudara sa Zemljom, na našu radost radilo se o asteroidu malog promjera te je izgorio u atmosferi jutros negdje iznad Sudana. 

Više

ip 07.10.2008.

Školska astronomija: upis novih članova šk.god. 2008/2009

Tvoj put do zvijezda!

 Astronomsko društvo Faust Vrančić i astronomska sekcija Faust Vrančić upisuju nove članove. Traže se srednjoškolci zainteresirani za astronomiju (matematiku, fiziku, informatiku, geologiju, kemiju...). Bez obzira na vaše predzanje, ukoliko smatrate da možete napraviti više od drugih, pridružite se astronomskoj sekciji i otkrijte tajne Svemira.

Detaljnje informacije o upisu možete naći kod voditelja aktivnosti Ivice Pletikose (1 razred) ili Ivana Gulina (2 razred) te na forumu Društva.

i.p.22.09.2008

Državni susret i natjecanje iz astronomije 2008. god

 Susret i natjecanje organizirani su u Zagrebu u razdoblju od 24. do 26. travnja. Na natjecanje je pozvano i troje učenika iz Šibenika. To su:

  • Danijela Škugor (4.r.)
  • Mario Elez (8.r.)
  • Ivica Pletikosa (8.r.)

ADFV se ove godine može pohvaliti jednim prvim mjestom (8.r.) i jednim drugim mjestom (4.r.). 

više

ivica p. 24.8.2008.

Godišnja sjednica A.D.F.V.-a 2007.

Obavještavamo sve članove astronomskog društva "Faust Vrančić" da će se godišnja sjednica održati 27.12.2008. u 18 sati u Gimnaziji Antuna Vrančića. Očekujemo Vas u što većem broju :)

m.g. 21.12.2007.

Komet 17P/Holmes 

Na nebu se pojavio novi-stari komet. Dobro poznati komet Holmes neočekivano je promijenio svoju magnitudu sa 15 na čak 2.5. Komet je sada lako uočljiv i vrlo zanimljiv astronomima. Članovi Društva promatrali su komet i napravili svoju prvu astrofotografiju.   

više

i.p. 31.10.2007.

 

Školska astronomija: upis novih članova

Astronomska sekcija Faust Vrančić Gimnazije Antuna Vrančića i Astronomsko društvo Faust Vrančić Šibenik vrše upis novih članova. Pozvani su svi zainteresirani za astronomiju, u prvom redu učenici prvih razreda srednjih škola.

više

i.p. 06.09.2007.

Državni susret i natjecanje iz astronomije 2007. (2 dio)

Iz Vela Luke neki su se vratili zadovoljni, neki razočarani ali zato svi umorni. Natjecanje je bilo rutinsko i bez iznenadjenja. Mladi mentori izazvali su zanimanje prisutnih pa tako i obrazovnog programa Hrvatskog Radija. Naši učenici ostvarili su rezultate koji pokazuju da se astronomiji posvećuje premalo pozornosti, ali i da postoji potencijal u Društvu.

forum poredak više

i.p. 01.06.2007.

Državni susret i natjecanje iz astonomije 2007.

Višetjednom isčekivanju rezultata iz Zagreba u kojima bi trebali biti navedeni učenici koji su svojom kreativnošću i znanjem zaslužili da nastupe na najvećoj državnoj astronomskoj smotri, napokon je dosao kraj!  više

mg 19.4.2007.

Županijsko natjecanje iz astronomije 2007. 

Šibenska školska astronomija ima jako dugu i bogatu tradiciju. Učenici koji su ujedno i članovi AD Faust Vrančić redovito se plasiraju na državne susrete i natjecanja, te često postižu zapažene rezultate.

Više 

mg. 04.04.2007.

Hrvatska Meteorska Mreža - Šibenik

Svake vedre noći iz Društva se promatra nebo nad Šibenikom CCD kamerom intaliranom na krov Gimnazije. Podaci se obrađuju automatski, kroz jutro se mogu vidjeti meteori snimljeni prethodne noći. 

Više...

ip. 13.03.2007. 

Godišnja Skupština Društva

Nakon stanke od nekoliko godina, u petak 22. 12. 2006. održat će se godišnja skupština. Ostale obavijesti članovi će dobiti mailom.

ip. 19.12.2006.

Novi forum ADFV-a

 Nakon pokretanja news grupe i ove stranice i svega sličnog što nam nove tehnologije omogućuju, ADFV je (opet) otvorilo novi forum na kojemu će te moći pitati i biti pitani sve vezano za astronomiju i sadržaje vezane uz nju!

Forum AD

mg. 04.12.2006.

Geminidi 2006.

Pred nama je razdoblje pojačane aktivnosti meteorskog potoka Geminida. Potok je aktivan od 7. do 17. prosinca sa maksimumom u noći sa 14. na 15. kada se očekuje ZHR od 120. Ovo jedan od starijih potoka i poznat je po vrlo sjajnim meteorima koje proizvodi. Ukoliko se nađete u prilici za promatranje nemojte je propustiti jer Geminidi znaju prirediti pravu predstavu.

IMO o geminidima

ip, 01.12.2006.

 

Priča o otkriću Appolo asteroida         2006 WH1

Napisao Reiner M. Stoss

Let me share the discovery story with you, which will also answer some questions that were asked here on MPML. After that I want to add some comments on the discovery rules and also to provide some links to things mentioned in the discovery circumstances. Let's go with the discovery
of 2006 WH1 first...  ostatak :)

Stefan,23.11.2006.

 

Stefan i Aleksandar otkrili NEO

U noći sa nedjelje na ponedjeljak pregledavajući snimke napravljene udaljenim teleskopom, Stefan i Aleksandar Cikota otkrili su asteroid potencijalno opasan za Zemlju - NEO tj. asteroid koji presijeca Zemljinu putanju. Njihovim otkrivanjem danas se bave roboti kao LINEAR (LINEAR) dok je ovo tek drugo otkriće od strane srednjoškolaca u povijesti, u oba slučaja riječ je o sudionicima Višnjan School of Astonomy (VSA) koja se ovim još jednom dokazala kao rasadnik mladih znanstvenika.

Oznaka novog NEO-a je 2006 WH1, osnovni parametri putanje mogu se naći na Ephemerides. Na istoj se stranici može uočiti da će tijelo veličine od 210 do 470 metara biti najbliže Zemlji oko Božića kada će postići maksimalnu magnitudu 16.1 na udaljenosti od oko 0.0233AU.

Aleksandar i Stefan skidaju slike sa La Sagre već dva mjeseca tražeći nove asteroide u pojasu između Marsa i Jupitera do sada su otkrili 50ak takvih. Njihov mentor Reiner Stoss omogućio im je pristup podacima i upoznao ih sa metodama traženja.

 

Više: (zapravo nećete saznati ništa više, samo vidjeti da su se novinari brzo uskomešali kada je u pitanje došao kraj svijeta)

connect portal

jutarnji list

 

Izidor,21.11.2006.

 Vip-Eureka

Vrlo zanimljivo interdisciplinarno natjecanje za ambiciozne i nadarene učenika srednjih škola koji imaju svoju ideju! Link :)

 Izidor,16.11.2006.

  

Ekspedicija 1.

Sinoć, s petka na subotu krenuo sam s obitelji u istraživanje okolice Šibenika i lov na tamno nebo. Ideja je bila naći lokaciju pogodnu za stavljanje teleskopa. Uvjeti koje je trebala ostvariti ta lokacije su bili strogi i nijedna od obiđenih nije ispunila sve uvjete, ali mi ne gubimo nadu! Link :)

Izidor,11.11.2006.

Light Pollution

Svjetlosno onečišćenje veliki je problem astronomije u Hrvatskoj. Zbog neadakvatnog postavljanja ulične rasvjete gubimo noć. Posljedice su velike za astonomiju, npr. zvjezdarnica Višnjan nije više u mogućnosti tražiti asteroide. Nisu astronomi jedini na gubitku. Mnoge noćne životinje udaraju u osvjetljene stupove i ugibaju, pticama se mijenja zivotni ritam, a pokazalo se da nedostatak noći lose djeluje i na dojenčad.

Svakim danom pojedinci se javljaju sa svojim projektima "obnove" raznih područja u cijeloj Hrvatskoj. U Splitu žele da se riva vidi sa Mjeseca,  Zadrani bi napravili svjetleći krug koji obasjava nebo i predstavlja Sunce, u Zagrebu se javlja ideja o "bojanju" dimljaka toplane raznobojnim reflektorima, na Istarskom Ipsilonu reflektori se postavljaju tako da osvjetljavaju oči vozačima umjesto  cestu.

Jedino sredstvo koje imamo za borbu protiv ovakvih planova je edukacija i javno istupanje u lokalnim zajednicama kao što su to napravili Spličani. Možda nije puno, ali sve je bolje od pasivnog promatranja kako nam kradu noć. Imamo obvezu očuvati zvjezdano nebo, jer uostalom ono pripada i našim unucima. 

Evo nekoliko stranica koje se bave problematikom LP-a

 04.11.2006.

 

 

 Nove stranice

Dobrodošli na nove stranice ADFV-a. Nadam se da će se uskoro na njima naći sadržaj. Za sada uzivajte u ovome sto imamo. 

Pozdrav!

04.11.2006.


 

Arhiva

Fotografije koje su se našle u Društvu 2006.

 

 

Web albumi

Razne fotografije u obliku albuma.

 


Forum

Imate pitanje, komentar, prijedlog? Navratite do foruma i podijelite to s nama. 
Free Counter