Plante acvatice


 

                                  


Prezenta plantelor intr-un acvariu este vitala, daca dorim sa existe un echilibru ecologic intre zooplanctonul si fitoplanctonul ce reda viata si frumusetea unui acvariu. Este de preferat ca aceste plante sa nu fie cumparate din comert, deoarece vor exista indoieli in ceea ce priveste puritatea speciei si câteodata pot aparea diverse confuzii.

Astfel, exista societati specializate atât in intreaga lume cât si in Europa (ex. Franta), unde aceste plante de acvariu sunt cultivate in sere, dezvoltându-se cel mai adesea, in conditii de caldura si lumina artificiala.

In orice acvariu plantele au un rol foarte important. La prima vedere ne putem gândi ca plantele sunt asezate doar pentru decor, dar daca le observam indeaproape ne dam seama ca ele constituie un element destul de important pentru mentinerea unui echilibrului acvatic. Prin procesul de fotosinteza plantele contribuie la oxigenarea apei, astfel: in timpul zilei vegetalele absorb dioxidul de carbon eliminat prin respiratie de pesti si produc oxigen, ba mai mult ele folosesc nitrati, determinând o diminuare a concentratiei lor in apa. Daca suntem foarte atenti putem observa ca în acvariu exista o anumita discrepanta intre concentratia de oxigen existenta in apa in timpul zilei si cea din timpul noptii. Odata cu cresterea procentului de oxigen pe timp de zi are loc si o usoara crestere a concentratie pH-ului, iar noaptea cresterea dioxidului de carbon determina acidificarea apei si astfel reducerea pH-ului.

Exista mai multe tipuri de plante ce constituie fitoplanctonul acvariilor noastre si anume:

 • plante cu tulpina, acestea pot creste si in afara apei, având frunze fine, iar butasirea se realizeaza in genere fara probleme.
 • plante cu radacini(sau cu bulbi) au frunzele robuste si mari. Se inmultesc de obicei prin separarea tufei sau prin stoloni si sunt plante amfibii ce sunt adaptabile la imersie totala.
 • plante flotante au partea inferioara în permanenta sub apa, iar frunzele se dezvolta la suprafata, constituind adapost pentru alevini.
 • plante fara radacini in sol, acestea se dezvolta pe un suport din lemn sau roca având o crestere relativ lenta.
 • muschi fixati pe un suport, sunt foarte utili permitând unor pesti depunerea icrelor.

Câteva categorii de pesti (Ancistrus, Gyrinocheilus) folosesc unele vegetale (alge, plante cu frunze fine) drept hrana, altii isi depun icrele pe frunze, departe de ochiul pradatorilor. Alevinii isi gasesc adapostul sub astfel de plante, ba chiar se hranesc cu microorganismele ce se dezvolta sub ele (infuzori).

Din nefericire exista si vegetale care dauneaza vietii acvatice, acestea fiind algele indizerabile. Ele prezinta dezavantajul ca se dezvolta pe sticla acvariului, ceea ce da un aspect neplacut si sufoca unele plante care nu au capacitatea de a absorbi sarurile din apa. Pentru unii pesti cum sunt cei din familia Poeciliidelor algele constituie o hrana consistenta.

Cele mai cunoscute tipuri de alge indezirabile sunt:

 • algele rosii
 • algele verzi aparute pe o intindere mica constituie un semn bun pentru echilibrul ecologic al acvariului; cele care se extind foarte repede sunt algele verzi filamentoase
 • algele albastre se dezvolta sub forma unui covor fin de culoare verde-albastruie la lumina excesiva;
 • algele brune sunt microscopice si se dezvolta fie pe decor, fie pe sticla acvariului.

Pentru a elimina prezenta acestor alege din acvariu se folosesc mai multe metode:

 • toate elementele infestate cu alge pot fi tratate cu apa de Javel diluata la 1/10;
 • se recurge la o luminozitate mai redusa, in cazul algelor verzi si albastre;
 • schimbarea partiala a apei utilizând o apa de o duritate mai redusa poate determina eliminarea intr-o oarecare masura a algelor;
 • existenta in comert a unor produse de ucidere a algelor - in mod general nerecomandabile deoarece ele pot ucide alte vietuitoare din acvariu.

Toate plantele ce contribuie la popularea unui acvariu trebuiesc si ele ingrijite in functie de necesitati. Pentru unii acvarofili vegetalele sunt folosite doar ca decor, dar pentru cei mai multi este o adevarata arta pentru a le asigura cresterea si dezvoltarea lor. Apa constituie un factor foarte important in dezvoltarea plantelor. Exista unele specii de vegetale care nu sunt sensibile la calitatea apei (feriga flotanta), dar pentru unele este vital sa creasca intr-un mediu cu apa dulce de o duritate slaba, sau intr-o apa bazica cu duritate ridicata. Nici lumina nu este un element de neglijat, daca avem in vedere ca toate plantele sunt iubitoare de lumina, fie ea naturala, fie artificiala asigurata de tuburile fluorescente care trebuie sa functioneze zilnic aproximativ 12 ore. Prin procesul de fotosinteza ele asigura o buna oxigenare a apei, absorbind bioxidul de carbon eliminat de pesti in timpul zilei si producând oxigen. Acest proces determina o usoara variatie a continutul de oxigen din apa intre perioada de zi si cea de noapte.

La fel cum ne dam silinta ca plantele noastre de apartament sa fie sanatoase si sa se dezvolte armonios, la fel trebuie ingrijite si plantele acvatice, pentru a asigura un echilibru ecologic al acvariului. Exista diferite metode prin care putem sa le asiguram minimul de existenta, astfel:

 • procurarea din comert a unor ingrasaminte lichide ce sunt distribuite cu o anumita regularitate si intr-o doza bine stabilita, pentru a nu dauna celorlalte vietuitoare acvatice;
 • odata pe saptamâna se realizeaza un schimb de apa într-o proportie de 10% din volumul recipientului, astfel plantele primind o cantitate suficient de saruri pentru dezvoltare;
 • un rol important în cresterea vegetalelor o au si îngrasamintele solide, ce pot fi asezate la baza plantelor sub forma de bile mici, eliberând astfel mineralele necesare acestora.