Rara silabis‎ > ‎

Hobby

Termenul "Hobby" are versiune si in limba romana, dar este o versiune saraca, o versiune care a evoluat de la . . . o juma' de rand, in 31 martie 2006, la aproape trei randuri azi, la 16 septembrie 2018
Subiectul "hobby" este un subiect care . . . ma doare, si vom vedea mai tarziu de ce.
Eu am sa il traduc aici, in aceasta pagina, dupa versiunea in spaniola a termenului "Aficion".
Nu este nici pe versiunea spaniola, vreun continut explicativ prea amplu, dar, in afara de aceasta scurta "introducere la tema", versiunea spaniola indica 34 de "Hobbyuri comune", iar la capitolul "Vezi si" ni se mai face cunostinta cu 6 linkuri (de trimitere spre 6 diferite pagini). 
 
 Aficion

Para otras acepciones de la palabra pasatiempo, véase pasatiempo (desambiguación). 

Una afición, pasatiempo o hobby (en inglés),1​ es una actividad cuyo valor reside en que la persona que la ejecuta lo hace por su interés hacia la actividad en sí misma y sus frutos intelectuales, artísticos, deportivos o materiales.

Muchas actividades pueden ser aficiones, y sus cultores se llaman aficionados, en contraposición a los profesionales. Hay personas que tienen por afición programar computadoras, la carpintería, la fabricación de vino o papel, y muchas otras.

Generalmente, el término aficionado o amateur se aplica a todo aquel que realiza las actividades de su afición sin un carácter de ejercicio profesional. Así, por ejemplo, un deportista amateur es el que, en contraste con uno profesional, practica un deporte «por afición», es decir, sin que el realizarlo tenga una motivación económica. 
Un aficionado puede estar, tener menor, igual o mayor capacidad que un profesional en esa área de manera que el término no implica un sentido peyorativo al compararlos. Es frecuente que personas que realizan una actividad profesional también la practiquen en forma amateur. Básicamente, se trata de la persona que hace algo solamente por vocación.

«Amateur» deriva de la lengua francesa, que a su vez derivada de la raíz de la palabra en latín amat, la cual significa ‘amar a’ o ‘el amante de’. En este sentido un amateur puede ser tan hábil como un profesional, sin embargo su motivación es el amor o la pasión por una cierta actividad y no tiene el fin de ganar dinero por realizarla.


 
 Amatorism (Hobby)

 Pentru alte semnificații ale expresiei "divertisment", consultați "divertisment (dezambiguare)".

O activitate vocațională, un divertisment sau (in limba engleză) un hobby, este o activitate a cărei valoare constă în faptul că persoana care o execută face acest lucru motivată de interesul său personal față de acea activitate și față de avantajele ei intelectuale, artistice, sportive sau materiale.
Multe activități pot fi hobby-uri, iar cultivatorii lor sunt denumiți "amatori" (in contrapoziție cu termenul "profesioniști"). Există  persoane care au ca hobby programarea calculatoarelor, tamplăria, fabricarea vinului, a hârtiei și multe altele.

În general, termenul neprofesionist (diletant) sau amator se aplică oricărei persoane care se dedică inclinațiilor sale vocaționale, fără a face din asta un exercițiu cu caracter profesional. Astfel, spre exemplu, un sportiv amator este cel care, spre deosebire de un sportiv profesionist, practică un sport "din hobby", adică, fără ca pentru a realiza acea activitate să aibă vreo motivație economică. 
Un amator poate ajunge să aibă o mai mică, egală sau mai mare capacitate decât un profesionist, pe acea zonă profesională, astfel încât termenul nu implică nici un sens peiorativ, dacă le comparam. Sunt frecvente persoanele care desfășoară o activitate profesională si pe care o practică și în modul amator. Practic, este vorba despre o persoană care face ceva mânat numai de propriai vocație.
"Amator" derivă din limba franceză, care, la rândul său, derivă din rădăcina cuvântului latin "amat", ceea ce înseamnă "a iubi" sau "iubitor de". În acest sens, un amator poate fi la fel de abil ca un profesionist, chiar daca motivația lui este dragostea sau pasiunea pentru acea determinată activitate și nu isi are propus scopul de a câștiga bani realizând acel lucru.

 Hobby-uri comune (populare)

 Printre cele mai comune (populare) hobby-uri, avem:

Animale de companie
 - Acvariofilia
Car audio
Bricolaj
Bucătărie (Arta culinara)
Audiofilia
Colectionismul
 - Filatelie
 - Numismatică
Fotografie
Militaria
Edificii suvenir
Sucrologia
Cinematografia și cultura cinematografica
Grădinărit
 - Bonsai
Modelism
 - Aeromodelism
 - Modelism feroviar
 - Pictatul de miniaturi
Lectura și cultura literară
 - Benzi desenate
Muzică
 - Canto
 - Cantatul la vreun instrument muzical
Origami
Papercraft
Radioamatorism
Sport
Divertisment
Videojocuri
Televizionare
 - Seriale TV
 - Documentale


  Vezi si

 
 Amator
 Divertisment (pentru petrecerea timpului)
 Profesionist
 Fan
 Sport
 Timp recreativ

Comments