De geschiedenis van dansen

Er zijn verschillende soorten dansen dus ook verschillende geschiedenis van die dansen.

De geschiedenis van Ballet:                                                                      15e en 16e eeuw

In de 15e en 16e  eeuw ontstond ballet, Rijke mensen die wat leuks wilde doen gingen in die tijd naar grote spektakels. Op die spektakels werd muziek gespeeld, gedanst en gedichten voorgelezen. In die tijd waren er nog geen dansteams iedereen danste dus samen, iedereen mocht dus mee dansen.  Koning Lodewijk de 14e organiseerde zoveel mogelijk voorstellingen. Zelf vond hij het ook leuk om er aan mee te doen. Iedereen probeerde zo mooi mogelijk te bewegen op die spektakels. De dansers droegen zware jurken en hadden vaak hakken. Later in die tijd vond Lodewijk dat het nou wel genoeg was, hij vond dat alleen professionele dansers op mochten treden. Hij richtte de ‘Koninklijke Academie voor dans’ op de beste dansers ter wereld mochten daar komen dansen. Op dat moment kreeg ballet zelf echt regels. Eigen bewegingen en speciale kleding. In het begin mochten alleen mannen dansen maar later veranderde in de 19e eeuw mochten vrouwen ook mee dansen. Vrouwen droegen spitsen, dat zijn dansschoentjes met een harde punt aan de onderkant zo konden de vrouwen sierlijk dansen op de punt van hun tenen. Voorstellingen zoals Het Zwanenmeer, De notenkraker en De Muizenkoning worden nog steeds opgevoerd.

Geschiedenis van Streetdance:                                                                            begin jaren ‘80

Streetdance is ontstaan in New York. Vooral in de probleemwijken in New York werd veel op straat gedanst. Daar kwam de naam vandaan; Streetdance betekend straat dansen.  Streetdance is bouncen op de beat. Streetdancers hebben vaak zogenoemde ‘baggy clothes’ dat is ruimzittende kleding waar je makkelijk in kan bewegen. In de 19e eeuw brak streetdance pas echt door in Europa. Deze stijl van dansen had veel invloed op de mode, videoclips, graffiti, dj’s, rappers en scratchers (Grammofoonplaat snel heen en weer draaien wat dj’s vaak doen). De bewegingen van streetdance zijn losjes en komen best luchtig over. Bij streetdance wordt er op snelle muziek gedanst vaak op hiphop en R&B-Muziek, het geheel maakt een flitsende indruk. Een van de bekendste bewegingen is de ‘snake’. Bij de doe je de slang is gebaseerd op de lenigheid van de slang je doet de slang dus na met je lichaam, vandaar de naam.

Geschiedenis van Hiphop:                                                                                    midden jaren ‘70

Hiphop is ontstaan in The Bronx dat is een stadsdeel van New York. Dit begon ongeveer in het midden van de jaren ’70. In de ghettos (sloppenwijken/probleemwijken) in die tijd woonde daar de Afro-Amerikanen en Latino’s. Daar ontwikkelden zich een grote beweging. Er kwamen nieuwe dansbewegingen en er ontstonden rappers. In het begin had Hiphop nog geen naam maar in 1974 kwam daar verandering in toen kreeg hiphop zijn eigen naam.

Geschiedenis van dansen:

Dansen bestond in de prehistorische tijden al, dat weten we omdat we tekeningen en tekens in grotten hebben gevonden. Een tijd later (Tijd van de oude Grieken en Romeinen) dansten de mensen nog steeds. In de middeleeuwen werd dansen in Europa afgeschaft door de kerk. Later in de Renaissance werd dansen rond 1450 weer heel populair. De eerste dansen die op papier stonden komen uit 1670. Die werden geschreven door Lodewijk de 16e  en Louis Percourt. Vroeger werd er in groepen gedanst en iedereen kon mee doen. Ze danste en toen in rijen of in kringen dat zie je terug in volk dansen. In de achtiende eeuw werd de Weense wans gedanst.  De mensen vonden deze dans onfatsoenlijk en heel ongezond. In 1912 kwam de tango voor het eerst in Nederland maar, de paus verbood de dans voor de katholieken. Maar toch werd die veel gedanst. De dansscholen liepen in de jaren ’60 leeg, dat kwam doordat de tijd van de ruwe muziek in kwam maar dat draaide de dansscholen niet. De jeugd wilde geen klasieke muziek en stijldansen raakte daar dus van uit. De jeugd had liever: Rock & Roll, twist, beat, soul en hous en breakdance.


Comments