Hjem‎ > ‎Historikk‎ > ‎

Fotball

Det var tidlig interesse for fotball på Åsen. Allerede før 1930 hører vi at det ble spilt på et jorde som tilhørte Hans Jahr, Årstad. Frem mot krigen ble det spilt en del kamper.

Fotballkamper var illegalt under krigen, men det ble allikevel spilt en del kamper på Vesleplassen ved Gardermoen. Motstanderne her var Moreppen, Nannestad, Gardermoen og Sand. I denne tiden ble det også spilt på en bane ved Aurtjern på Trandum. I 1943 var laget med i en turnering på Hvam. Deltagende lag var her Sagmoen fra Eidsvoll, Hvam, Årnes og Åsen. Åsengutta slo laget fra Årnes 3-2, men tapte finalen mot Hvam 3-1.

I 1946-1947 spilte laget i serien. Da vi ikke disponerte noen bane måtte vi leie Holtersletta og spille våre hjemmekamper der. Laget fra Åsen greide seg bra og havnet begge sesongene omtrent midt på tabellen.

I nærmere tretti år var det ingen fotballaktivitet, men i 1978 fikk fotballmiljøet ny giv. Trond Jensen og Hans Norvold organiserte det første treningstilbudet i aldersbestemte klasser. Et lilleputtlag fikk ballen til å rulle.

I 1980 søkte laget om å få utvide den eksisterende fotballbanen ved Kringler Slattum skole, men etter avslag måtte man fortsette å benytte Holter stadion. Etterhvert ble det stadig flere lag og man måtte låne flere forskjellige baner. Behovet for et eget anlegg økte og på halvårsmøtet samme år ble det vedtatt å sette idrettsbane øverst på prioriteringslista.

Det tok lang tid å bli enige om et egnet område langs Åsen. Fire forskjellige lokaliseringer ble vurdert men i 1983 tilbød Nannestad Kommune oss å bruke det gamle grustaket i Rotudalen.

Det hadde i noen år blitt brukt til kommunal søppelplass men ble nå omdisponert til kulturformål. Etter mye frem og tilbake, hundrevis av dugnadstimer og tusenvis av kroner var banen i 1986 såpass ferdig at alle hjemmekampene ble spilt her.

Lagene ble samtidig omorganisert til 7-er fotball.

Fotballen utviklet seg bra og i 1990 fikk vi et A-lag for herrer. Debutsesongen i 1991 resulterte i en 5. plass. Alf Skjønhaug og Stuart Nimmons var ildsjelene som de neste årene skapte liv i seniorfotballen.

Aktiviteten i fotballgruppa ble etterhvert stor og behovet for et garderobeanlegg økte. Et prosjekt med brakker beregnet til skifterom, lager etc. ble erstattet av planer om et topp moderne klubbanlegg med garderobe- og dusj. I 1991 og -92 ble dette byggetrinnet gjennomført.

I 1993 rykket A-laget herrer opp i femte divisjon - det var tredje opprykk på like mange år!. Publikum viste også stor interesse og ofte var det over 100 tilskuere til kampene. Et nytt flomlysanlegg utvidet bruksmulighetene spesielt for høstsesongen og til vintertrening.

Fra 1994 hadde Åsen 6 lag med i serien. Nytt av året var damelag senior som fra året etter gikk over til 7-er fotball i Oslo og Akershus fotballkrets.

Med A-lag damer og B-lag herrer var Åsen IL nå et av kretsens største klubber når det gjaldt lisensbetalende seniorspillere og lagene i aldersbestemte klasser utgjorde femti spillere.

På Røtterudmoen ble det i 1995 reist et lagertilbygg med mulighet for kiosk.

I 1997 ble Åsens damelag seriemestere, men til tross for et bra fotballanlegg var allikevel interessen for seniorfotball dalende på slutten av 90-tallet og i 1998 ble A- og B-laget avviklet. Året før hadde man derfor startet et samarbeid med Holter IF slik at spillerne kunne fortsette med fotball i et felles lag Holter/Åsen.

1999 ble siste sesong for Åsens damelag og dermed har Åsen ingen spillende seniorlag.

Men det er fortsatt noen voksne som har det gøy med fotball - Old Boys har entret banen.

I år 2000 er det fem Åsen-lag med i aldersbestemte klasser. Rekrutteringen er bra men flere spillere ønskes velkommen!

Comments