Runsas tietopaketti progressiivisesta rockista

Aamunkoiton portit: progressiivinen rock 1967-1979 on ensimmäinen suomenkielinen tietokirja kansainvälisestä progesta. Taiteellisesti kunnianhimoisen rockin kehitys ja kultaiset vuodet valottuvat pitkällä johdantoartikkelilla sekä albumikohtaisten artikkelien kautta. Pääosassa on 206 albumia yli 150:ltä artistilta, minkä lisäksi kirjassa esitellään lyhyesti reilut kaksisataa muuta artistia Isosta-Britanniasta, Manner-Euroopasta, Pohjoismaista ja Pohjois-Amerikasta.
(Suomi ei ole mukana, sillä suunnitteilla on kokonaan suomalaiselle progelle omistettu teos.)

384-sivuinen, albumikansin kuvitettu Aamunkoiton portit tarjoaa yleistajuisen johdatuksen monitahoiseen genreen ja sen maineikkaimpiin saavutuksiin sekä kartoittaa myös vähemmän tunnettuja polkuja. Se on käyttöarvonsa pitkään säilyttävä perushankinta kaikkein edistyneimmillekin progeharrastajille.
 

         YES, KING CRIMSON, GENESIS, JETHRO TULL, PINK FLOYD, ELP, CAMEL, MOODY BLUES, FRANK ZAPPA, VAN DER GRAAF GENERATOR, GENTLE GIANT...  Progen suurimpien klassikoiden ohella kirjassa kerrotaan esimerkiksi millaista musiikkia tehtiin Canterburyssa ja miten persoonalliset soolohankkeet täydentävät brittiprogen kokonaiskuvaa.
Millaisia muotoja sai Saksan krautrock tai sinfoninen proge?
Mitä muita italialaisbändejä kannattaa kuunnella kuin PFM:ää ja Bancoa?
Entä mitkä yhtyeet olivat Ranskan, Alankomaiden, Itä-Euroopan,
Pohjoismaiden, Yhdysvaltain tai Kanadan
tunnustetuimpia progetaitureita ja mitkä liian unohdettuja helmiä?
Kansi: Eetu Pellonpää
 
Kirjoittaja, musiikkiin erikoistunut kirjastonhoitaja ja tietokirjailija Matti Pajuniemi (s. 1970) on harrastanut progressiivisen rockin kuuntelua teini-iästä alkaen ja suosii laajaa näkemystä progesta. Niinpä mukana on myös folkrockiin, jazz-rockiin ja elektronimusiikkiin kytkeytyviä artisteja. Teokseen sisältyy bibliografia suomen- ja englanninkielisistä progekirjoista.


Klikkaamalla linkkejä tämän sivun vasemmalla laidalla löydät otteita arvosteluista sekä näytteitä kirjasta.

12. joulukuuta 2014painos on muutamaa kappaletta vaille loppunut. Jälleenmyyjiltä kirjaa tuskin enää saa.
Kiitos kaikille kirjan hyllyynsä hankkineille!
_____________________________
Matti Pajuniemi:
Aamunkoiton portit: progressiivinen rock 1967-1979
Julkaisija: Suomen musiikkikirjastoyhdistys ry. 
ISBN: 978-952-5363-45-6 (384 s., selkäsidottu pehmeäkantinen, mustavalkokuvitus). Ilmestynyt kesäkuun jälkipuolella 2013.