Пътно движение - препоръки


                                СТОЛИЧНА ДИРЕКЦИЯ НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

                        ОТД Е Л "ПЪТНА ПОЛИЦИЯ"

 

 

                                                    ПРАКТИЧЕСКИ ПРЕПОРЪКИ

            за опазване на децата и юношите в пътното движение за лято 2013 година

1. Когато играете навън /пеш, с велосипед, ролери, скейтборд/, избирайте безопасни за Вас места! Далеч от оживени улици с интензивно автомобилно движение. Когато се наложи да пресечете такава улица, съберете се в компактна група и преминете през платното само на зелен сигнал на светофара, на пешеходна пътека или само когато пътното платно е напълно свободно, без приближаващи от двете страни автомобили.

2.  Пресичайки на пешеходна пътека, уведомете водачите на моторни превозни средства за Вашето намерение да пресичате, подайте сигнал с ВИСОКО ВДИГНАТА РЪКА!

3.   Никога не пресичайте пътното платното тичешком. Спрете до бордюра, огледайте се внимателно първо наляво, после надясно и направете крачка на платното само при пълна безопасност. Добре е да пресичате заедно в група с възрастните пешеходци.

4.         Когато пресичате оживени кръстовища със светофарна уредба, не бързайте да навлизате на платното веднага след като светне зеления сигнал за пешеходци.Въпреки разрешаващия сигнал, първо се огледайте в двете посоки, защото е възможно да има автомобили, които да навлизат в кръстовището в последния момент, на червено, и то с висока скорост.

5.  Карайте велосипед, скейтборд, ролери, в избрани предварително от вас и вашите родители подходящи безопасни за това места във Вашият квартал - алеи, градинки, улици, затворени за движение.

Когато сте във група, най-голямото дете от групата, трябва да насочва и контролира по-малките да не излизат на опасните улици с интензивно движение. Използвайте обезопасителните каски!

6. Много от пострадалите деца и юноши в момента на катастрофата са били пътници в автомобилите,

карани от родители, приятели или близки.

7.Слизайте и се качвайте в автомобил ВИНАГИ ОТ ДЯСНАТА МУ СТРАНА!

8.Отказвайте при покана да се возите на стари, неизправни, саморъчно сглобени мотопеди и мотоциклети, карани от ваши неправоспособни приятели. Рискът от катастрофа е голям.

Много са пътните злополуки с тежки последици са настъпили поради управление на мотопеди и мотоциклети от непълнолетни юноши. Ако ваш роднина, приятел или близък юноша кара мотопед или мотоциклет без да е правоспособен при това, ако возилото е технически неизправно, той е в голям риск да пострада, независимо, че управлява в собственото населено място и близо до него. Тъкмо в малките населени места, по пътищата и улиците в тях и в близост до тях стават най-тежките катастрофи с такива водачи.

9. Не забравяйте, че скутерите са всъщност мотопеди, а не велосипеди

и за тяхното управление се изисква правоспособност / категория "М'7 и ползване на защитна каска от водача. Направете всичко възможно да прекратите възможностите неправоспособни малолетни и непълнолетни да не управляват. Ако не е по силите Ви, потърсете съдействие от полицията чрез телефони 166 и 112, за да предотвратите потенциално нещастие.

10.Когато управлявате велосипед винаги проверявайте дали има спирачки, звънец, устройство за светлина и светлоотразителни елементи!

Отдел «Пътна полиция» - СДВР

!'