Новини‎ > ‎

Световна седмица на парите

публикувано 27.03.2019 г., 2:13 ч. от Milena Kayakchieva   [ актуализирано 27.03.2019 г., 3:07 ч. ]
 
 
 


    Световната седмица на парите чества своята осма годишнина. Тази година Седмицата се провежда в периода от 25 - 31 март. Глобалният слоган е „Учи. Спестявай. Печели“. Въпросите за парите са важни, за да могат порасналите деца да поемат отгворност и да вземат разумни финансови решения в живота си.

    Традиционно в инициативата се включват и ученици от 95. СУ. Този път на 25 март традицията спазиха учениците от клуба по предприемачество „Искам, мога, успявам“.

    С любезното съдействие на Емилия Богданова и Светлана Терзийска учениците от 1.Б клас се потопиха в кръговрата на парите, проследиха пътя на създаването им - от първите сечени монети до криптовалутите, пътуваха с кораб в ролята на венециански търговец, тръгнал към далечни земи, взеха заем, чуха какво е лихва, пресмятаха печалба, сблъскаха се с буря, загуба, застраховка и стигнаха чак до данъка. Разсъждаваха и по темата „Какво значи да си богат“,  започната в далечното минало от владетеля Крез.        Разбраха колко е отговорна професията на счетоводителя и колко е важно да се учи математика.

    Темата достави огромно удоволствие на малчуганите и ги провокира да учат, за да станат умни и успешни.

    Виолета Минчева – кл. ръководител на 1. Б клас